Læsning skaber empati

marilyn-reading

Bliver vi bedre mennesker af at læse bøger?

Jeg faldt for nyligt over en artikel fra theliterarysite.com, der ud fra en undersøgelse konkluderer, at dem der læser fiktion, er bedre til at udvise empati overfor andre mennesker, grundet at man i fiktionen lærer om andre menneskers tanker og oplevelser, altså “the more stories you reed, the more shoes you’ve tried on. Eksperimenter, MRI scanninger, spørgeskemaer viser ligeledes, hvilke bøger, som vi helst skal læse. Læsere der læser litterær fiktion har en større tendens til at udvise empati, hvorimod folk der læser pop-fiction og non-fiction. Litterær fiktion er ifølge undersøgelsen den litteratur, hvori både plot og karakter har en høj grad af kompleksitet. Fx er karakterne i 50 Shades Of Grey en del mere simple at forstå og lære at kende, fremfor karaktererne i The Great Gatsby. Ved at læse en lidt sværere bog bliver vi ikke kun klogere, og en bedre læser, vi bliver også mere empatiske. Litteraturen åbner vores sind og giver plads til idéer, som vi ikke ville opleve i vores egen verden. Rådet er altså: Når du nu er færdig med din tiende krimi i rækken, så reflekter lige lidt over indholdet. Og næste gang du vælger en bog, så vælg en svær en. Anbefaling: Start med James Joyce – Ulysses – så kan det næsten ikke bliver mere “tough”.

Har du læst bøger, som gav dig en større empati for andre mennesker? Og læser du engang imellem mere komplekse genrer for at udfordre dig selv som læser?

3 thoughts on “Læsning skaber empati

  1. Spændende lille indlæg. Især efter beslutningen om, at medicinstuderendes pensum nu ikke kun skal bestå af
    fagbøger men også skønlitteratur for at gøre dem mere empatiske og give dem evnen at sætte sig ind i patienters tanker og situation. Jeg kan heller ikke lade være med at skænke samfundsdebattør Kathrine Diezs kronik om, hvordan litteratur kan befri det moderne menneske en tanke: http://bit.ly/2Clt6VX

    Like

Kommenter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s