Boganmeldelse: Troels Trier – Dobbeltgængeren

Manden med de to ansigter

Titel: Troels Trier – Dobbeltgængeren
Forfatter: Lars Henriksen
Forlag: Documentas
Sider: 207
Udgivelsesår: 2008
Anmeldt for: Litfix.dk
★★★★★

Hvem er inden i Troels Trier? Det er i hvert fald en fyr med flyverhat. Han er vulgær mandschauvinist, henrykt alkoholiseret, og så synger han ad helvede til.”

Jeg blev af mine svigerforældre beriget med et maleri af Troels Trier til min 25 års fødselsdag, og ligeså Lars Henriksens biografi om manden med de to ansigter. Troels Trier var forsangeren i hippie-bandet Røde Mor, men han var/er også en formidabel billedkunstner, og så er han en mand med en tragisk, rørende, morsom og livsbekræftende historie.

Jeg læste hele bogen på 3-4 timer en tirsdag aften til tonerne af Triers rå stemme på alle de gode Røde Mor numre såsom Grillbaren og Knud Lavard. I forlængelse af min fascination af Øvig Knudsens Hippie-biografier vandt Henriksens Trier-biografi straks indpas i min nok lidt skjulte men åh så flower-power-peace-love-and-harmony-jeg-burde-have-levet-i-70’erne-hippiesjæl. Især var jeg helt vild med historierne om Triers forelskelse i grandkusinen Dea Trier Mørch, og hvordan de sammen tegnede forsiden til hendes kæmpe succes, romanen Vinterbørn. Mine varmeste anbefalinger til alle, som elsker at læse biografier, og som også mest kendte Troels Trier for den beskidte wife-beater trøje, flyverhatten med tilhørende briller, og den store kæft og svømmefødderne, han iførte sig, når han optrådte i selskab med konen Rebecca Brüel i 90’erne. Trier er så meget mere!

Henriksen skriver i et let og luftigt sprog, der dog nøje får læseren til at svinde tilbage til en anden tid, nemlig den tid, som han beskriver. Siderne vender hurtigt sig selv, og bogen har den helt perfekte længde. Et tilpas indblik i en spændende kunsters liv. Derudover er billederne fra Triers private arkiver helt fantastiske. Her følger et udvalg.

Processed with VSCO with x1 preset
Den glade tid med Røde Mor
Processed with VSCO with x1 preset
Familieliv med Dea Trier Mørch