Forfatterinterview: Jørgen Nancke

Skyggedigte fra Vollsmose putter farver på den sort hvide virkelighed. En trafikulykke fik følelser frem i forfatter Jørgen Nancke, som han troede lå glemt, og pludselig skrev han det ene digt efter det andet.

Interview med forfatter Jørgen Nancke.

Fortæl lidt om dig selv og din/e bøger:
Jeg kørt taxa fra 91-2009, og var med i en dødulykke, hvor jeg deraf fik en depression. Kvinden der døde, åbnede for nogle følelser som jeg havde i forhold til min mor, fra jeg var lille, og som lå gemt i mig. Jeg blev efter ulykken sygemeldt og  kom til en arbejdspsykolog. Her startede jeg med at skrive mine tanker og følelser ned, hvilket både hjalp mig i forhold til min depression, men det var også startskuddet på min litterære løbebane. Jeg startede på VUC for 2 ½ år siden, og en dansklærer påpegede min evne til at skrive. Så begyndte jeg at forfølge det, og for et år siden tog jeg på VUC forfatterskole, hvor jeg også mødte en anmelder fra litteratursiden, der var begejstret. Derfor sendte jeg mit manuskript til forlaget mellemgaard, som udgav digtsamlingen Ravnsort. Jeg har dog selv bidraget til udgivelsen, og har det derfor svært ved at tage forfattertitlen på mig, dog kommer der en ny digtsamling til efteråret, som er fuld finansieret af forlaget. Ravnsort er kommet vidt omkring. VUC i jylland bragte den i et kompendium, hvor der også stod noget om Benny Andersen, og min egen skole har bedt om et klassesæt og ligeså har Sankt Annæ gymnasium i København. Derudover har jeg et digt med hver gang Vollsmose gratis avis kommer ud, ligesom jeg spiller musik ved siden af, og tager mine digte med rundt, når jeg optræder. Jeg er en arbejdshest, som er god til at lave PR, og har i den forbindelse samarbejdet med billedkunstner Margit Elmelund, der har lavet forsiden til bogen. Bagsideteksten er af hendes mand, der var min psykolog. Hun beskriver med billeder min udvikling, han gør det med ord. I digtene forsøger jeg at beskrive, hvad jeg har følt i forskellige situationer, ensomhed, skilsmisse, forældre, få børn, stres, depression. De ting jeg observerer omkring mig. Jeg skriver om, hvad jeg oplever, og jeg beskriver mine følelser samtidig med virkeligheden. Forsøger at putte farver på den sort hvide virkelighed. Bruger meget neologismer, et originalt sprog og har min egen stil.

Hvordan begyndte du at skrive?
Det skete som sagt efter ulykken og i min tid hos psykologen. Jeg begyndte at spejle det jeg følte indeni og smed det på papiret. Jeg beskrvier følelser, så man genoplever dem live. Man kan mærke dem. Uden det er følelsesporno. Søren Ulrik Thomsen generobrer fx retten til at bruge patos, hvilket er et statement jeg godt kan forholde mig til og som jeg tilslutter mig. Folk skal kunne forholde sig til mine digte.

Hvem er du inspireret af?
På Dansk studiet læste jeg forskellige digte. Men Strunge er ikke mig. Benny Andersen er jeg dog ret vild med. Så jeg er til den klassiske poesi, men også inspireret af og nogle siger jeg har et slags slægtskab med Blixen i mine mørke undertoner, som i Blixens Vintereventyr fx.

Hvordan var det at få udgivet din bog/bøger?
Jeg er meget selvkritisk, og forfattertitel som bruges i flæng er jeg kritisk overfor. Jeg mener, at man ikke selv skal bidrage alt for meget til udgivelsen. For mig er det at være forfatter en, som får den fuldt finansieret, hvor andre og forlaget kan se værdien i mine bøger. Jeg får også god feedback på når jeg er ude at spille musik tilføjet digte. Jeg har lært meget fra første udgivelse til den anden nu her. Jeg har været medredaktør og set kritisk på alle mine digte. Men det med at stå med sin egen bog i hånden, er lidt ligesom at blive far første gang. Man føler sig som et helt andet menneske, det siger folk. Men jeg mærkede ikke nogen foranrindg da jeg først fik min søn i armene, jeg skulle først have et forhold til ham. Ligesom med mine digte nu, som jeg har fået et forhold til. Så jeg har fået et forhold til den hen af vejen, også gennem de læserresponser og anmeldelser som jeg får.

Har du planer om at skrive flere bøger?
Det kommer let til mig at skirive, og jeg har mødt en anmelder på vuc forfatterskole, som var begejstret for mine noveller, og danskfaglige lærere kunne også lide dem. Jeg har ikke mødt så meget kritik, heldigvis. Så jeg kunne godt forestille mig at skrive noget mere. Jeg kan ikke forestille mig et liv uden at skrive. Så længe jeg kan mærke det jeg skriver, så vil jeg fortsætte, så tror jeg på, at det er noget, som holder. Min første bog er også på bibliotek.dk og kan lånes der.

Hvilken bog læser du i øjeblikket, og hvorfor har du valgt den?
Jeg læser primært i forbindelse med studie. Larry Nevin læser jeg for tiden, som er en amerikansk sci-fi forfatter. Han har vundet priser, men bliver ikke oversat til dansk, men jeg læser så på engelsk/amerikansk.

Hvilken bog er din yndlingsbog og hvorfor?
Jeg fik den da jeg gik ud af 10. klasse, har den stadigvæk i en alder af 47, og jeg kan hele tiden genkende mig selv i den. Jeg oplever noget nyt ved hver læsning. Det er Rend mig i traditionerne af Leif Panduro. Hovedpersonen vil gerne sige til kæreste at han elsker hende, men på en ny og ægte måde. Sådan har jeg det også. Jeg vil gerne udtrykke tingene på min måde, og derfor danner jeg også ofte nye ord. Folk skal kunne læse det, uden at tænke over, at det er et nyt ord.

Hvilken type af bøger/genre læser du helst og hvorfor?
Sci-fi, Leif Panduro, Har lige bestilt noget Benny Andersen. Jeg er til humor i litteraturen. Læser både romaner og digte. Jeg kan godt lide at grine , når jeg læser. Men jeg kan også godt lide det dystre og mørke i Blixen, og det skæbnesvangre. Jeg fnder min inspirtion i brudfladerne i livet, der hvor det hele står i gnister, og kontrasterne kommer frem.

Kom med en litterær indrømmelse. Læser du fx erotiske romaner som Fifty Shades i det skjulte, eller synes du, at Karen Blixen er overvurderet?
Nevin fx – jeg bliver inspireret til nye genrer og bøger gennem mit studie, det er svært at skabe overblik. Science fiction er langt fra det jeg skriver, men jeg kan egentlig godt lide det. Selvom det måske er lidt nedtalt i det finere litterære miljø.

Hvor får du de bedste anbefalinger til de bøger, du læser?
På Facebook ser jeg et par anbefalinger, ellers igennem mit studie.

Link til køb af din bog, din hjemmeside/blog og/eller sociale medier:
Hjemmeside: http://www.riverside.dk
Link til køb af bog: kan bestilles ved alle boghandler, forlag og netsider.
Facebookside: Jørgen Nancke – Forfatter.