Forfatterforedrag med Anna Grue

Plusbog og Odense Bibliotek inviterede på en aften med krimi og Campari, hvor den aktuelle og anmelderroste forfatter Anna Grue fortalte om sit tidlige forfatterskab, om den fiktive by Christianssund og Dan Sommerdahl-serien og om den store research der ligger bag sidste års bestseller Italiensvej.

Blandt meterlange reoler med bøger var rammerne for en litterær aften i selskab med forfatter Anna Grue sat. Plusbog var på plads med goodiebags og gode tilbud og Odense Bibliotek leverede Anna Grues egen personlige favoritter: Campari og saltstænger.

IMG_4049

Selv havde jeg min mor med, som netop er startet på Anna Grues krimiserie om den skaldede detektiv, Dan Sommerdahl. Første bind i serien Dybt at falde kom i 2007, og siden er det gået stærkt med flere bind, i dag nu oppe på 7 med det nyeste i serien I lige linje. Anna Grue arbejdede før sin forfatterkarriere som chefredaktør og layouter hos Aller Media på en række magasiner, blandt andet var hun med til at starte Vi med hund op. Men de mange ny-etableringer, chefstillinger og sit eget blækspruttedrive satte til sidst en stopper for Anna Grue, der måtte erkende, at hun led af depression. Således indledte den smilende forfatter sit foredrag, da hun mødte op på Odense Bibliotek en lun men regnfuld tirsdag sommeraften.

IMG_4050

Efter introduktionen til livet før hun blev forfatter, fortalte Anna Grue også om den depression, der satte en stopper for det stressende arbejdsliv. Hos erhvervspsykologen blev Anna ved med at indlede sine sætninger med: “Når jeg bliver 60..”, og psykologen fik hurtigt det indtryk, at den dengang kun 46-årige chefredaktør mest af alt glædede sig til at blive gammel. “Når jeg bliver 60, så vil jeg skrive den bog, som jeg altid har drømt om at skrive”. Men hvorfor skal du vente, til du bliver 60, spurgte psykologen. Og det kunne Anna egentlig ikke give et tilfredsstilende svar på, hvorfor hun straks gik hjem og begyndte at skrive. I starten var det tre timer, fra kl. 4-7 om morgenen, så afsted på arbejde, læse det igennem om aftenen, og forfra igen næste dag. I første omgang blev det til bogen Noget for noget (2005), der var den bedste idé ud af de mange plotidéer der lå i skuffen i skrivebordet, og som vandt Det Dansk Kriminalakademis debutantpris. Det kom bag på Anna Grue, hvor nemt det var for hende at skrive, og derfra gik det hurtigt. I 2006 kom Det taler vi ikke om, der ligesom Noget for noget er  domestic crime – en genre hvori intrigen og konflikten ligger inden for hjemmets fire vægge. Det er relationerne, som er i fokus, og det er faktisk også de menneskelige relationer, der er bærepunktet i de efterfølgende krimier om den forfængelige, egocentrerede men elskelige Dan Sommerdahl karakter. Anna Grue indrømmer også, måske ganske overraskende for nogen, at det ikke er selve politiarbejdet og efterforskningen, der interesserer hende i krimier. Hverken når hun læser dem eller selv skriver dem, men det er forholdet mellem venner, mand og kone, mødre og deres voksne døtre, som driver Anna Grues historier, også i krimierne.

IMG_4055

Men Anna Grue er ikke kun krimiforfatter. Sidste år kom bestsellere Italiensvej der ikke kun blev anmelderrost, men også skaffede Anna en helt ny læserskare. Hvor Anna aldrig reserarcher forinden sine krimibøger, så brugte hun tre år på at læse gamle reklamer, ugeblade og aviser fra 50’erne, for at vide hvordan stoffet dengang føltes på kroppen, hvordan det var at vaske tøj før en fuldautomatisk vaskemaskine og hvordan madvarerne smagte. Det store men meget sjove arbejde, som Anna understreger at det var, er også grunden til, at der gik tre år mellem den nyeste Dan Sommerdahl bog I lige linje (2016) og den forrige Sidste forestilling (2013). Anna Grue offentliggjorde samtidig også, at hun lige nu researcher og skriver på fortsættelsen til Italiensvej, hvor man følger den samme familie bare i 1964, hvor Betales kommer til København. Det kunne man tydeligt mærke glædede mange af tilhørerne, ikke mindst min egen mor, der netop nu læser Italiensvej.

IMG_4038

Midt imellem de mange krimier om Dan Sommerdahl har Anna Grue skrevet andre bøger, blandt andet novellesamlingen De andre (2012), fordi det er den både hun arbejder bedst på, når hun kan veksle mellem at skrive krimi og ikke-krimi. Til de som ikke kender Dan Sommerdahl fortæller Anna Grue, at det er historien om en mand, der bliver voksen. Vi følger ham fra han fylder 43 til når Anna slipper ham når serien er slut, hvor hun påregner at han vil være omkring de 60 år. Ifølge Anna Grue er det også den periode, hvor mænd bliver voksne, siger hun med et smil på læben og et blink i øjet til de få mænd, der er blandt publikum denne foredragsaften. Men krimiserien er også historien om to gamle gode venner, Dan Sommerdahl som er tidligere reklamemand og nu privatdetektiv og vennen Flemming Torp, som er kriminalkommissær, og hvordan deres forhold ændrer sig gennem årene med sygdom, død, kvinder og mange andre ting. Derefter forklarer Anna Grue hvorfor hun har lavet den type detektiv, som Dan Sommerdahl er og inspirationen er hentet fra Anna Grues egne helte fra krimigenren, der blandt andet indeholder Sherlock Holmes og Miss Marple. Ligeså har Anna Grue fundet inspirationen til den fiktive by Christianssund fra sine mange oplevelser i danske provinsbyer, både i forbindelse med sin barndom som lægedatter og sine mange foredrag rundt i landet. Derudover er Christianssund især inspireret af Oxford og andre små engelske byer som Whitby i North Yorkshire, hvilket Anna så fint illustrerede med billeder og hyggelige historier.

IMG_4048-1

Plusbog havde som altid gode tilbud, og jeg fik da også købt næsten hele Dan Sommerdahl serien til kun 19,- pr. bog. Jeg vil på det varmeste anbefale alle bibliofiler at melde sig ind. Det er en bogklub fyldt med fordele. Jeg fik blandt andet billetterne til arrangementet gratis, fordi jeg er platinmedlem, og i sidste måned Tove Ditlevsens Samlede Digte i hardback for kun 29,-. Jo længere du er medlem, jo flere fordele – så kom bare i gang med at melde jer til.

IMG_4051

Folk stod i lang kø for at få en signering i de nyindkøbte krimier af en sød og tålmodig Anna Grue. Min mor fik blandt andet en god snak med Anna om Italiensvej og hvordan min mor selv kunne genkende sin barndom i Annas skildring af 50’ernes familieliv. Alt i alt en helt perfekt aften, hvor vi også fik en meget fin goodiebag fra plusbog. Her er jeg især glad for min nye lille læselampe, der kan sættes fast på bogen, så man ikke forstyrrer sin bedre halvdel, når man ligger og læser hele natten.

Anna Grue3

Her er så min smukke nye bog med signatur i. Tak for en fantastisk aften til Anna Grue, Plusbog og Odense Bibliotek.

IMG_4381