Boganmeldelse: Elvira Fragola – Et eventyrligt efterår i Mumleby

Titel: Et eventyrligt efterår i Mumleby. Forfatter: Elvira Fragola. Sider: 435. Forlag: TURBINE forlaget. Udgivelsesdato: 11. august 2016. Anmeldt for: Litfix.dk. ★★★★★

“Jeg elsker at gå ture, og så er det heldigt, at der er mange gode steder at gå tur her i Mumleby. Allermest holder jeg af at gå tur i skoven. Om efteråret er det smukt at kigge på alle træernes gule og røde blade. Allersmukkest er det, når de falder ned fra deres grene.”

IMG_4847.JPG

De første sider i Elvira Fragolas debutbørnebog forestiller et kort over Mumleby. Her kan man se den store Gammel Mumlebyvej, der skiller sig i små stræder og gader, Anemonevej hvor Vera bor og Brombærstien hvor Astrid bor. Øverst på kortet ligger Smørskoven og tæt på Saksesøen ligger Frøken Grøds Hus. På Måneskraberen kan man se ud over Mumleby, hen forbi Kastanjekilde Gods og forbi Troldetræerne og helt ud til vandet. Elvira Fragola viser fra første side sin store kreativitet og fantasi og har med den skabt et helt eventyrligt univers.

Jeg fortryder næsten, at jeg ikke stadig er på ferie i de svenske skove, for mine tanker flyder naturligt over på de bedste Astrid Lindgren eventyr, hvoraf mange af dem finder sted i skovene. Et eventyrligt efterår i Mumleby er langt mere end bare en børnebog. Det er en bog fyldt med smukke illustrationer, velskrevede fortællinger, er helstøbt univers og komplette karakterer men også gennemtænkte spil og opskrifter på mad og legetøj, som børn kan hygge sig med hele efteråret. I bogen følger vi de to venner Astrid og Vera og deres efterår i Mumleby. Astrid repræsenterer det fantasifulde i børn, de børn der fortæller spændende historier, som måske ikke altid passer, men som fortælles for at være en del af et fællesskab. Vera derimod repræsenterer det mere voksne, logisk tænkende barn, der ikke altid tror på historierne, men som alligevel, som voksne ofte gør, formår at bekræfte børnene i deres sunde fantasi. Hvor Astrid er modig og vild, er Vera stille og klog, og netop denne kombination er gavnlig for deres færd i Mumleby og ikke mindst deres tætte venskab.

De sort/hvide illustrationer er gennemtænkte og med små detaljer, der minder om Astrid Lingren og andre store svenske børnebogsforfattere. Bogen er skrevet i et let, lystigt og børnevenligt sprog, og Fragola er en god fortæller, der også gør plads til vigtige budskaber, som både børn og voksne bør huske på. Og det er ikke kun vigtige budskaber. Det er også en lærerig børnebog, som fortæller historier om hvordan høstfester er opstået, og hvorfor vi fejrer Mortens Aften. Mange steder henvender sig fortælleren sig direkte til læseren, hvilket jeg er vild med, som her: “Måske ved du godt, hvad god gammeldags æblekage er? Men hvis du ikke gør, kan jeg fortælle dig, at det er en kage lavet af æblegrød, knuste makroner og en masse flødeskum, og det smager så dejligt, ja næsten ligefrem vidunderligt.” Andre steder gentager fortælleren også handlingens pointe, hvilket fungerer godt og er et virkemiddel der ofte bruges i børnelitteraturen. En god blanding af Ronja Røverdatter og Alle vi børn i Bulderby. De syv kapitler kan læses hver for sig, fordi der er en lille historie i hver men fungerer også i en kronologisk rækkefølge.

IMG_4845

De mange opskrifter på fx Astrid og Veras gammeldags æblekage passer til den historie, der bliver fortalt om i kapitlet. Det gør fortællingen levende, og giver læseren lyst til straks at løbe i Føtex efter æbler og flødeskum. Elvira Fragola formår at beskrive steder og rum, så man kan se dem for sig. Noget hun blandt andet demonstrerer her: “Det allerpæneste var alligevel ude i haven, for der stod nemlig en elegant, ottekantet pavillion, hvidmalet med buede sprossevinduer og med krummelurer og bløde, bøgede kroge.” Hvis man mod forventning ikke kan forstille sig stederne ved hjælp af de flotte beskrivelser, så kan illustrationerne nærmest suge læseren helt ind i universet. Der er en rød tråd både gennem fortællingerne, men også gennem de mange flotte tegninger af personer fra Mumleby såvel som steder.

Foruden madopskrifter er der også en del DIY-idéer i bogen og ikke mindst sneglespillet. Det er igen med til at gøre bogen til mere end bare en børnebog, og i disse tider, hvor børns opmærksomhed konstant bliver udfordret med iPads, tv og Pokemon Go, er det skønt at Elvira har skabt en god gammeldags og hyggelig papirsbog, som kan lidt mere end bare læses i.

IMG_4844

Da jeg kender Elvira Fragola personligt, var det så dejligt at læse de passager i bogen, hvor jeg virkelig kan mærke hende som person. Som når hun beskriver Veras forundring over det smukke musselmalede porcelæn og om musselmalerne mon har det sjovt, mens de maler. Det samme i Astrids hyggelige, omsorgsfulde og kreative forældre. I dem ser jeg Elviras egne forældre for mig. Jeg nød altid sådan at være på besøg hos dem. Der blev læst højt, spillet musik og bagt og syltet. En følelse jeg deler med Vera, der også nyder at være på besøg hos Astrid. Ligeledes i historien om Månebakken, hvor Astrid og Vera kan se ud over hele byen. Der falder mine tanker tilbage på Elviras og min egen barndomsby, Svendborg på Sydfyn. Der på kælkebakken tæt ved den nu nedlagte gamle Nordre Skole, kan man også kigge ud over hele byen, havnen og ned til vandet. Om Elvira har fået inspirationen til Månebakken lige derfra ved jeg ikke, men jeg elsker at hun fik mine tanker derhen.

IMG_4846.JPG

Et par steder i bogen formår Elvira også at sætte et samtidsperspektiv på fortællingen. Som da Astrids far fortæller pigerne om dengang, hvor han selv var barn, og man måtte ud og arbejde i regn og slud. Han påpeger, at pigerne skal være glade for at være børn i dag, hvor de kan holde en hel uges fri i efterårsferien. Igen et vigtigt budskab som børn i dag bør huskes på. Ligeledes kommenteres der også et par steder på miljø og dyrs rettigheder, men det er hyggeligt, lærerigt og uden løftede pegefingre.

Kom i hyggeligt selskab med Astrid fra Anemonevej og Vera fra Brombærstien, Købmand Sparelille, Gamle Gru, vennerne Marvin og Anker, Villy fra Kastjanjekilde Baronen og Baronessen af Kastanjekilde, Frøken Grød, Gårdmand Blomme, Heksen fra Smørskoven, Geden Gustav, frække Eik Høier, Lygtemanden, Mosekonen, hestene Ebba & Jakob fra Ponyengen, Smeden, Græskar Gregers, Katten Trude, Skræklingerne i skunken, Grød Gavtyv, Bagerballaden, Troldmand Winther, Fru Frost, de tre isbjørne Ylva, Rima og Iselina, isbjørnen Snuden-Kold og mange mange flere..

IMG_4843

Det er den oplagte bog til efterårsferien, og jeg glæder mig til at opleve mere fra Elvira Fragola.