Boganmeldelse: Jesper Bugge Kold – Land i datid

Titel: Land i datid. Forfatter: Jesper Bugge Kold. Sider: 336. Forlag: TURBINE forlaget. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: TURBINE forlaget. ★★★★

Land i datid er en ambitiøs thriller, hvori Jesper Bugge Kold imponerende skildrer menneskeliv, savn, forbudt kærlighed, en søgen efter at finde sig selv og sit ophav, og et Tyskland splittet af Muren.

“Den lavstammede Kongreshalle fik Haus des Lehrers til at stå rank og værdig på sine søjler bag Alexanderplatz, og ved verdensuret mødtes et par, der havde savnet hinanden, i en omfavnelse. Bag dem forsøgte fortiden forgæves at indhente fremtiden, og som en sputnik på en piedestal skød fjernsynstårnet i vejret over pladsen”.

Det er første gang, at jeg stifter bekendtskab med Jesper Bugge Kolds forfatterskab, og jeg er meget glad for, at han var så sød at sende mig et eksemplar af sin nyeste udgivelse. For efter den anmelderroste succes, Vintermænd, og nyheden om Jesper Bugge Kolds skift til Politikens Forlag, står det vist klart for enhver, at her er en forfatter af kvalitet, som er kommet for at blive.

I Land i datid følger vi den unge rodløse Andreas. Han er kørt træt i speciale og parforhold, og da hans far pludselig findes myrdet i Tyskland, er det en kærkommen mulighed at rejse lidt væk, og samtidig lære mere om den far, han aldrig har mødt. I Tyskland bliver Andreas dog filtreret ind i flere års gamle hemmeligheder, der involverer Stasi, kommunisme og hemmelige agenter. For Andreas udvikler det sig derfor til en jagt for at finde sig selv, sit ophav og sin fars morder. Vi følger ikke kun Andreas, men også faren, Peter Körbers liv i 70’erne, hvor han arbejder for Stasi og staten, og to brødre, der planlægger at flygte over muren.

Jesper Bugge Kold er som en prosaens Strunge i sine Berlinbeskrivelser. Han formår med sit sprog at male billederne frem for sin læser, så man næsten føler, at man selv har betrådt Berlins gader under 1970’ernes kommunisme. Den detaljerede og maleriske måde, hvorpå Jesper Bugge Kold beskriver miljøer, men også karakterer, på, hæver bogen op over det jævne sprog, man ellers ser i genrer som denne. Også de handlingsmæssige skift, der både nuancerer og sætter tempo på plottet, trækker op over den gennemsnitlige thriller. Det historiske aspekt, at vi skiftevis befinder os i 2006 og 1970’ernes Østtyskland, er endnu et plus, da jeg nyder romaner, der tør og ikke mindst KAN beskrive andre tidsperioder. Foruden de tidsmæssige skift, følger vi også flere personer på en gang, hvilket gør romanen udfordrende og spændende.

Det er tydeligt, at der ligger et enormt research-arbejde om kommunismen bag, og arkivfiler som har være essentielle at få adgang til, for at kunne skrive en så gennemført roman om 70’ernes kommunisme. Men også Kolds evne til at male tidsperioder frem, imponerer mig. Som her, hvor han skildrer tysk boligindretning anno 1977:

“De 53 kvadratmeter blev møbleret moderne: reolsystem i finér med plads i midten til tv’et fra Stern, sofa med blomstret betræk, sofabord med formicabordplade, brun standerlampe, under det hele orange væg-til-væg tæppe, og portrættet af Erik Honecker blev hængt op i stuen på et søm banket gennem den tyske hessian”. 

Og så trækker det bestemt heller ikke ned, at Jesper Bugge Kold flere gange har små Dallas-referencer med. Ja, jeg taler om 80’ernes store sæbeopera om den grådige olie-familie fra Texas, The Ewings. Hvordan kunne han lige vide, at jeg er kæmpe fan og allerede har anskaffet mig de første 12 ud af 14 sæsoner på dvd. Tak for det.

Romanen er fortælleteknisk godt arbejde, der sørger for at koble trådene sammen til sidst. Når Land i datid ikke får fem stjerner, er det fordi, at jeg lidt for hurtigt regnede nogle ting ud, som jeg ville ønske, jeg ikke havde opdaget før længere inde i romanen.

Jesper Bugge Kold er en dygtig fortæller, det er en lærerig roman, der fortæller historien om tiden før murens fald, om de sider der kæmpede, men også om eksistentiel krise og selvdestruktion, i opdagelsen af, hvor man stammer fra. Jeg glæder mig til at læse mere fra Jesper Bugge Kold.