Boganmeldelse: Helen Fielding – Bridget Jones’ Baby

Titel: Bridget Jones’ Baby. Forfatter: Helen Fielding. Sider: 216. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: Lindhardt og Ringhof. ★★★

Bridget er tilbage, og hvis du er bare en lille smule vild med store underbukser, Colin Firth og forvirrende singletons, så vil du elske bogen. Den rummer sågar en lækker overraskelse, der ikke er med i filmen.

Onsdag den 14. februar. 16.30. Babyen har fortærret hvert et nummer i mit hoved. Kan ikke huske Shazzers nummer eller Toms nummer eller min fars nummer. Jeg har ingen kontanter. Jeg har ingen hjerne.

Det er første gang, at jeg læser Helen Fieldings bøger om den buttede og uperfekte Bridget Jones, som vi alle elsker ‘helt som hun er’. Og det er da heller ikke detaljerede miljøbeskrivelser, mærkbare karakterer eller uforudsigeligt plot, der præger romanen, men det gør ikke noget, for det er slet ikke derfor, at vi læser den. Det er fordi, at den emmer af nostalgi, Hugh Grant, Colin Firth og René Zellwegger og alle de andre karakterer, som vi har lært at kende siden Bridget Jones’ Dagbog i 2001 blev til en film. Og dermed opfylder bogen også det, som den lover. Vi kender karaktererne, og vi behøver derfor ikke en lang, kompleks og æstetisk indføring. Vi springer lige ind i handlingen, og kan lynhurtigt høre Cleavers charmerende “Jonesy” for os og Mr. Darcys mumlende arrogance og lækre brune øjne, ligesom vi tydeligt kan se Bridget for os i de til tider opgivende og paniske dagbogsfortegnelser.

Bridget Jones er et fænomen. Ser man på det som litteraten Hans Hertel kalder det litterære kredsløb, så har bogen  da også haft en ualmindelig rejse. Normalt starter en bog med at være helt inde i midten i et lille speciallitterært kredsløb. Men Bridget Jones’ Dagbog startede i det intermediale kredsløb, fordi den opstod som en klumme i en engelsk avis, der så blev så populær, at den siden blev til en bog. Hermed starter man altså i avisbranchen og ikke i forlagsbranchen. Og det kan man se på alle Bridget Jones-romaner, og også den nyeste her. Det bliver til en klummeroman, og der er ikke så meget handling i den. Efter Bridget Jones’ Dagbog blev en bog, røg den ud i det man kalder det masselitterære kredsløb, fordi den med det samme blev så  stort et hit, ligesom den fik et efterliv i det orale kredsløb, men også pga. debatter på nettet og dermed en rejse i det virale kredsløb. Det ser vi igen i dag med den nyeste bog, der også er blevet omtalt viralt. Da Bridget Jones’ dagbog i sin tid blev filmatiseret var den en kæmpe succes, og snart kom også filmatiseringen af bog 2 Bridget Jones – På randen af fornuft. Så kom der det, som forfatteren Umberto Eco kalder en retake, fordi Helen Fielding skriver den tredje roman, der foregår 20 år efter: Bridget Jones – Vild med ham. Her er Bridget blevet enke efter Mark Darcy og har fået to børn. Det skabte meget viralt ståhej i sin tid, også på nettet,  hvor folk tweetede, at det kunne ikke passe, at Darcy var død. Bridget Jones er dermed et fænomen, der stadig kører rundt i elevatorens mange kredsløb. Og samtidig kan mange af os, som har læst Jane Austen nok også genkende, at Bridget Jones’ verden med en Mr. Darcy som drømmefyr også på en måde er en remake af Austens ”Stolthed og fordom”.

Den opmærksomme læser vil allerede nu undre sig over, hvornår handlingen i Bridget Jones’ Baby så foregår, og som det fremgår bag på romanen, så møder vi Bridget FØR handlingen fra bogen Vild med ham. Dvs. før Darcy angiveligt dør, og de to børn. I Bridget Jones’ Baby er Bridget ulykkeligvis endnu engang single efter bruddet med den snobbede men overdådigt lækre Mark Darcy. Skæbnen vil dog, at Bridget render ind i både Darcy og eks-fling’en Daniel Cleaver, og nu er hun gravid. Men hvem er faren, betyder det egentlig noget, hvorfor har hun hele tiden lyst til flødekartofler, og er Bridget overhovedet klar til at blive mor?

img_6159

Romanen er et sjovt, kærligt og skønt gensyn med alle de karakterer, som vi holder så meget af. En bog til alle Bridget-fans at hygge sig med. Og så ender den lykkeligt. Alt efter, hvem man nu håber på er faren til Bridget Jones’ Baby…