Boganmeldelse: Linda Victoria – Rør mig // Mørklagt

Titel: Rør mig. Forfatter: Linda Victoria. Sider: 404 sider. Forlag: People’s Press. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: Litfix.dk ★★★★

OBS! Victoria Publishing har i 2020 genudgivet Rør Mig under den nye titel Mørklagt. 

Hvor mange erotiske romaner ofte koncentrerer sig om to hovedpersoner; den rige charmerende mand og den yngre uskyldige kvinde, er der i Linda Victorias Rør mig et større og mere nuanceret persongalleri, de værste klichéer bliver brudt, og den er ofte helt uforudsigelig. Noget der virkelig klæder genren!

“Jeg gætter på, at du er blevet fysisk eller psykisk krænket på et tidspunkt i dit liv, hvor du var fuldstændig blottet og sårbar, og hvor dit forsvar var helt nede. Har jeg ret? Og ved at placere dig i voldelige situationer forsøgte du – bevidst eller ubevidst – at bearbejde krænkelsen ved at udsætte dig selv for noget tilsvarende, men under forhold du selv kontrollerede.”

Allerede fra første kapitel skiller Linda Victorias debutroman sig væsentligt ud fra bøger som Fifty shades. Nok er den erotisk, men ikke kun mellem mand og kvinde. Homoerotiske forhold indledes, hvilket giver romanen et ekstra gear at køre i. Den bryder med sine genreforhold her, og det er en af grundene til, at jeg ikke kunne slippe bogen, da jeg først gik i gang. Den gjorde mig nysgerrig. På den der helt “jeg-gemmer-mine-øjne-bag-fingrene-men-jeg-kigger-alligevel”-pinlige voyeur-agtige måde.

En ung pige, en Christian Grey-lignende succesrig forretningsmand, men også en benhård milliardær, et shamanistisk broderskab, en hemmelig dobbeltgænger-agent og en CIA-infiltrering er ingredienserne i Linda Vicotorias hæsblæsende debut. Den sætter barren, og lover godt for resten af hendes forfatterskab.

Romanen er skrevet i et let, men detaljeret og flydende sprog, som får handlingen til at skride frem i det helt rigtige tempo. Som en god spændingsroman skifter synsvinklerne i takt med kapitlerne, og vi får dermed lov til at komme helt ind under huden på de mystiske karakterer.

Selvom jeg har nævnt mastodonten inden for erotisk litteratur, så ville det faktisk være en skam at sammenligne Rør mig med Fifty shades. Lad ikke titlen påvirke dig! Eller bagsideteksten. Ja, der er erotiske scener i bogen, men også mystik, spænding, realisme, kriminalitet, misbrug, familiefejder og psykologiske spil. I de sårbare passager, hvor hovedpersonen Martin Blackwoods mørke hemmeligheder afsløres mindede bogen mig faktisk lidt om Hanya Yanagiharas mesterværk Et lille liv. Ikke en følelse jeg havde regnet med, da jeg læste bagsideteksten, men en helt fantastisk velkommen overraskelse. Disse passager om Martins fortid tager romanen op på et helt andet niveau – det er dybe, psykologiske sår, der åbnes op, og så flyder det ellers bare med medlidenhed, på den helt gribende, rørende måde. Til tider var det barsk og kvalmende læsning. Men det skal litteraturen også kunne. Den skal ikke kun være pæn og romantisk og ende godt. Martin Blackwoord har uden at afsløre for meget haft en traumatisk barndom og sågar også voksenliv med en omsorgssvigtende og voldelig far, hvilket får Martin til at kaste sig ud i usunde og farlige situationer med andre mænd. Det homoerotiske element i bogen er BURNING HOT!

En af romanens fordele i mine øjne er især den skiftende synsvinkel. Hvor vi i Fifty shades skulle vente flere år og på en helt ny bog for at komme ind i Christians tanker, får vi i Rør mig med det samme serveret både Martin Blackwoods synsvinkel, men også den unge Danielles, som forelsker sig i Martin. Faktisk var det Martin, der for mig var den spændende og mystiske karakter, ham der driver handlingen frem. Danielle interesserede mig ikke synderligt, til tider kunne hun godt irritere mig lidt, men så kom der heldigvis heftige scener med Martin og trak historien op igen.

Jeg ved ikke, om det er forfatterens hensigt, men det var det homoerotiske forhold mellem Martin Blackwood og milliardæren Marcelis, som interesserede mig mest og ikke det (til tider) klichéfyldte forhold mellem Martin og Danielle. Jeg giver Rør mig mine varmeste anbefaling! Læs den, nu!! Og sæt gerne et par timer af til det.