Boganmeldelse: Anne Fortier – Julie

Titel: Julie. Forfatter: Anne Fortier. Sider: 525. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2010. Anmeldereksemplar: Litfix ★★★★

Det har taget mig nogen tid at finde ud af, hvor jeg skulle begynde. Man kan hævde, at min historie begynder for mere end seks hundrede år siden med et landevejsrøveri i middelalderens Toscana. Eller, i nyere tid, med en dans og et kys i Castello Salimbeni, hvor mine forældre mødte hinanden første gang. Men jeg ville aldrig have fået kendskab til noget af det, hvis det ikke var for den begivenhed, der ændrede mit liv fra den ene dag til den anden og tvang mig til at rejse til Italien for at komme på sporet af fortiden. Den begivenhed var min tante Roses død

Anne Fortier tager sin læser med på en eventyrlig, farlig og tempofyldt rejse tilbage til 1300-tallets Siena og bringer en af litteraturens mest berømte og ulykkeligste kærlighedshistorier til live igen: Shakespeares Romeo og Julie.

Julie Jacobs er amerikaner og lever et forholdsvis simpelt liv, indtil den dag hendes tante Rose dør og efterlader hende en nøgle til en bankboks i  Siena, Toscana. Den eneste instruktion, som Julie Jacobs får med sig, er, at bankboksen indeholder en værdifuld familiehemmelighed, som hendes mor opdagede før sin død og som har tråde tilbage til middelalderen og Shakespeares berømte tragedie: Romeo og Julie. Det viser sig, at Julie Jacobs i virkeligheden hedder Guiletta Tolomei og er slægtning til den Guilietta, som Shakespeare skrev sin berømte tragedie om. I Siena bor efterkommerne af byens historisk rivaliserende slægter Tolomeierne, Salembienierne og Marascottierne, og Julie oplever på egen krop, at striden stadig eksisterer. Det bliver til en farefuld rejse, hvor Julie gradvist lærer mere om sig selv, sin families fortid og sin skæbne.

Anne Fortier, der er født i Danmark, men nu bosat i USA, har fået inspiration til romanen fra sin mor, Birgit Malling Eriksen, der har researchet i Sienas historie, og mange steder er romanen for så vidt baseret på korrekte historiske begivenheder, der har udspillet sig i den Toscanske by, Siena. Det er tydeligt, ikke kun af efterskriften, men også gennem hele romanen, at der ligger et stort dokumentarisk og historisk arbejde bag bogen, og det gør fortællingen troværdig, omend Fortier har tilladt sig fiktive prioriteringer for at få sin historie sat sammen til en roman. Sproget er autentisk og skaber malende billeder af gaderne i Siena, karaktererne er fuldendte og til dels også troværdige. Og så er romanens plot bundet sammen af to sideløbende historier, der sætter tempo på fortællingen. Den følger et datidigt spor fra Siena i 1340 via gamle dagbogsoptegnelser, som Julie Jacobs finder i sin søgen efter familiehemmeligheden, og et nutidigt handlingsforløb, der lægger sig op af Julies færden i Siena i det 21. århundredes Italien.

Jeg faldt i første omgang over bogen på grund af titlen, men jeg nød Anne Fortiers fortælling og de mange Shakespeareske referencer. En skøn bog, der giver læseren mulighed for at forsvinde i en anden verden. Jeg anbefaler romanen til den romantiske læser, der nyder historiske time-slip-novels i stil med Dan Brown og Lucinda Riley, og som sætter pris på spænding, kærlighed og at blive klogere på Italiens kulturhistorie.