Boganmeldelse: Elena Ferrante – Besværende kærlighed

Titel: Besværende kærlighed. Forfatter: Elena Ferrante. Sider: 202. Forlag: C&K Forlag. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: C&K Forlag ★★★★

Mens bussen var blokeret i kaosset på via Salvatore Rosa, opdagede jeg at jeg ikke længere følte nogen sympati for Amalias by, for det sprog hun talte til mig på, for de gader jeg havde gået i som lille, for menneskene. Da en stribe af havet på et tidspunkt kom til syne (den samme som havde begejstret mig som barn), virkede den på mig som et rødt pergament klistret over en revne i en væg. Jeg vidste at jeg var ved at miste min mor definitivt, og at det netop var det jeg ville“.

Elena Ferrantes debutroman om mødre og døtre og deres ubrydelige bånd, en fortid og en fremtid, der hænger sammen, og en datters søgen efter sin mors hemmeligheder er intens og fortryllende.

Elena Ferrante er i sig selv en spændende forfatter, fordi navnet angiveligt er et pseudonym, der dækker over en yderst bestsælgende, italiensk forfatter, hvis rigtige navn er en af nutidens litteraturs bedst bevarede hemmeligheder. C&K Forlag har i nogle år stået for at oversætte og udgive Ferrantes meget populære Napoli-romaner, som læsere verden over har taget til sig. Nu udkommer Ferrantes debutroman fra 1992 så endelig i dansk oversættelse, og det skal vi være glade for.

I Besværende kærlighed møder vi jeg-fortælleren Delia hvis mor, Amalia, pludselig drukner, og hvis død får Delia ud på en rejse tilbage i fortiden, der sår tvivl om, hvad der er sandt, og hvad der er falskt. Erindringesprocessen bliver kaotisk for Delia, og det ubrydelige bånd mellem mor og datter har konsekvenser selv efter morens død. For hvornår brydes båndet mellem mor og barn? Da de finder Amalias lig har hun en fin, figursyet bh på. En Delia aldrig har set, og Delia begynder at undre sig over, hvor godt hun egentlig kendte sin egen mor.

Allerede fra første side er læseren betaget, og det er umuligt ikke at læse videre. Nysgerrigheden bliver vakt, da vi, sammen med Delia forsøger at finde ud af, hvorfor moren druknede. Efter begravelsen tager Delia tilbage til sin mors efterladte lejlighed for at samle nogle af hendes ting sammen. Den nysgerrige nabokone signora De Riso fortæller Delia, at der er kommet og gået en respektabel fin, gråhåret mand nogle gange. At Amalia altid lo sådan, når hun var sammen med ham. Delia indser, at moren havde langt flere hemmeligheder, end hun troede, og at de har en del mere tilfælles, end først antaget. Da en mystisk gråhåret mand afleverer en kuffert, der angiveligt er Amalias, kan Delia ikke længere dy sig for at gå på jagt i det, der måske kan bringe sandheden om morens død frem i lyset. Men kufferten indeholder kun nye, dyre ting. Tøj, cremer og makeup. Ting Amalia aldrig ville have råd til eller gå med…

Besværende kærlighed er en smuk og barsk fortælling om døden og livet, men det er også en sproglig flot læseoplevelse og et indblik i en familie med en voldelig far og en mor, som barnet skiftevis forguder og foragter. Elena Ferrante skriver poetisk og stemningsfuldt, så læseren bliver suget med ind i fortællerens verden, og så forærer hun ikke det hele væk. Der er plads til løbende refleksion gennem romanen. En flot debut. Jeg er ikke færdig med Ferrantes forfatterskab.

Har I læst Ferrante, måske hendes Napoli-romaner?