Boganmeldelse: Mark Frost – Den hemmelige historie om Twin Peaks

Titel: Den hemmelige historie om Twin Peaks. Forfatter: Mark Frost. Sider: 362 sider. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: Politikens Forlag ★★★★

“En klog mand fortalte mig engang, at mysterier er den vigtigste ingrediens i livet af følgende grund: Mysterier skaber forundring, der fører til nysgerrighed, som er grundlaget for vores trang til at forstå, hvem og hvad vi virkelig er.”

I maj udkom Den hemmelige historie om Twin Peaks på dansk, og fans af af kultserien fra 90’erne, der netop har fået sin tredje sæson, kan godt glæde sig til endnu mere mystik og damn good coffee. Bogens opsætning er en oplevelse i sig selv, da den ikke kun indeholder veldokumenteret plot og masser af spænding, men også et imponerende grafisk layout, der trækker læseren direkte ind i Mark Frost og David Lynch’s mystiske univers.

The owls are not, what they seem! Det er 25 år siden, at FBI-agenten Dale Cooper på mytisk vis forsvandt i den lille bjergtagende, dougnutsspisende by Twin Peaks i staten Washington. Men nu har man i FBI-arkiver fundet en kasse fyldt med omhyggeligt indsamlet arkivmateriale, og ingen ved, hvem kassen tilhører. Den afslører hidtil skjult viden om flere af indbyggerne i den mystiske by Twin Peaks, og da en ung FBI-agent bliver sat til at gennemgå materialet, fletter hendes notater og overvejelser om det, hun finder, sig sammen med de noter og overvejelser, kassens ophavsmand har efterladt. Det bliver til en form for dialog mellem de to hen over de 25 år, der er gået, siden promqueen Laura Palmer døde. Et mord Dale Cooper opklarede, hvorefter han forsvandt.

Dosseriet tager os med tilbage til 1800-tallets Nordamerika, eventyrlige ekspeditioner, uopklarede mord, en forsvunden ring med uglesymbol, mulige fund af tidligere civilisationer af hvide indianere og en race af kæmper, mystiske frimurerloger og Illuminati-forræderi mod Præsident Jefferson. Detektivarbejde møder historisk fiktion i bedste stil, og det er med den samme rationelle tvivlen, som vi kender fra TP universet, at vi som læser bladrer videre i gamle dokumenter og private dagbogsoptegnelser. Vi skal dog et stykke igennem bogen, og holde styr på alle detaljer som en ren Sherlock Holmes, før vi får en lille smule binding på fortællingen. Men igen, så er det Gordon Coles sag, og det er Mark Frost, så alt er ikke, hvad det ser ud til, og vi undres stadig.

Dosseriet tilhører en unavngiven person, der dog refereres til som Arkivaren, og som har haft som formål at fortsætte eventyreren og den opdagelsesrejsende Kaptajn Lewis’, personlig ven af Præsident Jefferson, undersøgelse af vedholdende mysterier i jagten på ældgamle sandheder, som overgår og unddrager sig konventionel visdom. I første omgang var den officielle historie, at Lewis begik selvmord, men senere undersøgelser af liget tyder på, at han blev myrdet. Muligvis af den bayerske Illuminati, der også konspirerede mod Præsident Jefferson, og måske i et forsøg på at stoppe Lewis’ jagt på sandheden om De indfødte Nordamerikanere og fortidens mange mysterier. Herfra fortsætter Dosseriets papirer med at fortælle historier om 1940’ernes mange beretninger om overnaturlige hændelser, UFO’er og flyvende tallerkener, klassificerede hemmelige undersøgelser udført af regeringen, Roswell episoden, mordet på JFK og personlige beretninger om Shaver-lemurianere og forsvundne personer, der aldrig blev fundet. Fox Mulder ville gnide sig i hænderne.

Jeg vil ikke afsløre for meget men bede læseren selv gå på opdagelse i Frosts mystiske univers. Det er et kærligt og længe ventet gensyn. Jeg er tydeligvis langt mere begejstret for bogen her end den nye sæson. For på side 155 begynder fortællingen om byen Twin Peaks som fans kender den, men også om byens førende familier og byens første år. Det var her jeg for alvor blev fanget af bogen og følte mig helt inde i universet, da jeg igen fik lov til at møde Log Lady, Audrey Horne, Laura Palmer, Dr. Jacoby, Norma Jennings, Harry Truman, Pete Martell og alle de andre. Meget lig seriens første to sæsoner, er der et hav af historier, karakterer, navne og uafsluttede story lines, der måske/måske ikke bliver bundet sammen. Men det er heller aldrig meningen, at man skal forstå det hele, når man er i selskab med Mark Frost og David Lynch. Bogens opsætning og alternative fremstilling af tekst kræver lidt tålmodighed i starten, indtil man vender sig til det lidt utraditionelle måde at læse på, men det er stærkt troværdigt og sindssygt kreativt. Virkelig godt tænkt. Som om man selv sidder og roder i gamle dokumenter og hemmelige dagbøger.

Jeg har ikke set filmen Fire walk with me, der forklarer begivenhederne der går forud for seriens første sæson, da Laura Palmer er blevet myrdet, og da jeg begyndte at se serien havde jeg derfor en million spørgsmål. Vi springer ind in medias res, og mange af karakterernes handlinger og mystiske tendenser forstår man ikke fuldt ud. Bogen her giver svar på en masse. Josie Packards baggrund, ægteskabet mellem Catherine Packard Martell og Pete Martell, uvenskabet mellem Sherif Truman og Hank Jennings, kærligheden mellem Norma og Big Ed, historien om Nadines mistede øje og besættelse af lydløs gardinstang, Dr. Jacobys Hawaii-indrettede kontor og røde/blå briller, og ikke mindst grunden til, at Major Briggs flyttede til Twin Peaks med sin kone, Betty, og sønnen Bobby.

Den hemmelige historie om Twin Peaks anbefales ligeså varmt, som Dale Cooper anbefaler Normas cherry pie, og bør nydes med damn hot coffee, masser af doughnuts og Angelo Badalamentis ikoniske soundtrack i baggrunden. Jeg giver bogen fire stjerner: tre af dem for underholdning, plot, spænding og mystik og den sidste for grafisk opsætning.