New York City // litterær travel guide

Jeg fik kun læst 77 sider af Patti Smiths M Train, oplagt at læse når man er i New York i øvrigt, men byen var så levende, så konsumerende, at jeg var helt overstimuleret hver aften, når vi endelig nåede hotellet, så jeg fik slet ikke læst andet end i toget mod Kastrup. Det gør heller ikke noget, for der er masser af litterære indtryk i New York. Jeg købte faktisk også kun én enkelt bog, det var nu mere et spørgsmål om kuffertplads end trang til at shoppe litteratur, nemlig Poems of New York, en lille samling lyrik om byen, købt i Tree Lives Bookshop i Greenwich Village. I denne litterære travel guide giver jeg jer mine bedste anbefalinger, og skriver også lidt om de litterære ting, jeg ikke nåede. Nederst er i øvrigt en liste over oplagte bøger at læse inden, under eller efter en rejse til New York.


De jeg nåede var:

Henry Melville Square – Park Avenue and 26th Street

Selv om de fleste folk nok forbinder den legendariske forfatter Herman Melville med at sejle i det åbne hav på jagt efter Den hvide hval, var Moby Dick-forfatteren faktisk ganske urban og tilbragte hovedparten af ​​sit liv i Manhattan.  Født ind i en prominent New York-familie voksede Melville op omgivet af økonomisk usikkerhed og aristokratiske forbindelser. Hans morfar Peter Gansevoort havde deltaget i slaget ved Saratoga i 1777, mens hans faster Mary Melville var gift med John D’Wolf (1779-1872), en kaptajn fra Rhode Island. Familien D’Wolf drev slavehandel, men i 1803 forlod John begyndte i stedet at sejle på Alaska og udvide handelsruterne til Kina. Her knyttede han forbindelse til russiske forretningsmænd og udviklede et vigtigt handelsdepot ved Columbia River. D’Wolf inspirerede sin nevø Herman Melville til at skrive Moby Dick, og optræder ved navn i romanen. Han udvekslede ofte breve med sin svigerfar, Thomas Melville. Efter sin fars død prøvede Herman Melville at forsørge familien ved ulige jobs, indenfor bank- og lærervirksomhed; men det var hans oplevelser til søs i 1845, der gjorde ham til forfatter. Som sømand blev han taget til fange af polynesere og holdt fanget i flere måneder. Da han vendte uskadet tilbage, opmuntrede hans venner ham til at skrive om opholdet. Typee: A Peep at Polynesian Life blev populær, og hans fortsatte at skrive om sine oplevelser i bogen Omoo. Vi kom lidt tilfældigt forbi vejskiltet, da vi var på vej ned til Flatiron building, men var da lige nødt til at tage et billede.


Strand Bookstore – 828 Broadway

Startet af en 25-årig med 600 dollars på lommen i 1920’erne, er Strand den eneste boghandel tilbage til New Yorks engang blomstrende ‘Book Row’. Ben Bass, en iværksætter i hjertet og en læser af naturen, var kun i midten af 20’erne, da han begyndte sit beskedne boghandel-eventyr med 300 dollars alene og 300 dollars, som han lånte fra en ven. Ben forsøgte at skabe et sted hvor bøger ville blive elsket, og bogelskere kunne samles. Han navngav sin boghandel efter Londons gade, hvor forfattere som Thackeray, Dickens og Mill engang samledes, og interessante bogforlag trivedes. The Strand blev hurtigt en Greenwich Village institution, hvor forfattere gik hen for at tale, sælge deres bøger og finde en skjult skat at købe. I dag er Strand den eneste overlevende af Book Rows farverige fortid, der har tusindvis af nye, brugte og sjældne bøger. Jeg skulle selvfølgelig forbi boghandlen, men købte overraskende nok ikke nogle bøger. 


Barnes and Noble – 33 E 17th St

Barnes & Noble har en rig historie, der kan spores helt tilbage til 1873, hvor Charles M. Barnes startede forretningen i sit hjem i Illinois. Næsten et århundrede senere gav Leonard Riggio flagskibet Barnes & Noble sit handelsnavn og i de næste fire årtier forvandlede virksomheden sig til den kæmpe boghandel, som den er i dag. Foruden de mange bøger, og de tre-fire etager, er der også en lille foredragssal, gratis wi-fi og en café. Jeg kunne selvsagt have brugt flere dage derinde, men nu havde jeg jo min kæreste med, så jeg forsøgte at begrænse besøgstiden.


New York Public Library – 476 5th Ave

 

New York Public Library er det kommunale folkebibliotek i New York. Det regnes som et af verdens fornemste biblioteker. Bibliotekets hovedbygning på Fifth Avenue er bygget i den franske stil Beaux-Arts og er arkitektfirmaet Carrere and Hastings  mest imponerende bygningsværk. Det faktum, at biblioteket besidder en ægte Gutenberg-bibel og et eksemplar af Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, et 3-bindsværk af Isaac Newtonfra 1687, er med til at give biblioteket dets flotte ry. Mange kender måske også biblioteket som den lokation, hvor Carrie skulle giftes med Mr. Big i Sex and the City, og jeg kunne genkende mange af scenerne derfra. Biblioteket er virkelig overvældende smukt, og så er det gratis at komme ind, men der kan godt være lidt kø.


Morgan Library and Museum – 225 Madison Ave

 

Morgan Library & Museum – tidligere Pierpont Morgan Library – er et museum og forskningsbibliotek beliggende i Murray Hill kvarteret Manhattan, New York City. Det blev grundlagt med det formål at huse det private bibliotek af J. P. Morgan i 1906, der indeholdt manuskripter og trykte bøger, nogle af dem i sjældne bindinger, samt hans samling af trykkerier og tegninger. Biblioteket blev designet af Charles McKim fra firmaet McKim, Mead og White og kostede $ 1,2 millioner. Det blev en offentlig institution i 1924 af J. P. Morgans søn John Pierpont Morgan, Jr., i overensstemmelse med hans fars vilje. Det koster ca. §40 pr. person at komme ind i museet, men det er bestemt besøget værd, som I kan se på billederne.


H. C. Andersen i Central Park – E 72nd St

Statuen af Hans Christian Andersen er placeret i New York City’s Central Park vest for Conservatory Søen på 74th Street nær Fifth Avenue. H.C. Andersen læser “The ugly duckling” på bænken. Ideen med statuen i Central Park er skabt af baronesse Alma Dahlerup, som var præsident for den Dansk-Amerikanske Kvindeforening i New York og stifter af The Hans Christian Andersen Storytelling Center, Inc. Alma Dahlerup  (1874-1969) glemte aldrig sit fædreland og arbejde med at fremme de danske-amerikanske forbindelser. Ikke mindst kærligheden til H.C. Andersen kom til at præge en del af hendes arbejde. Hun arbejdede med at gøre eventyrforfatteren kendt i U.S. A ved bl.a. radioudsendelser samt ved højtlæsning af hans eventyr. Desuden arrangerede hun indsamlinger blandt skolebørn i både Danmark og i USA for at skabe en statue af H.C. Andersen i Central Park i New York. Statuen  af H.C. Andersen blev indviet i 1956 med højtlæsning i parken. Monumentet eller skulpturen er et aktiv for Central Park , da der hver lørdag i over 45 år har været eventyrfortælling af store personligheder som f.eks. Victor Borge, Diane Wolkstein, Eva La Gallienne, and Fanny Hurst. Eventyrfortællingerne foregår uanset om det er regnvejr eller solskin og er for børn fra 5 år og opefter. Jeg skulle selvfølgelig forbi og have taget et par billeder sammen med Hr. Andersen.


Three Lives Bookshop i Greenwich Village – 154 W 10th St

Three Lives & Company ligger i hjertet af New Yorks historiske Greenwich Village på hjørnet af West 10th Street og er nok en af byens mindste men mest hyggelige boghandler. De har et kyndigt personale, der virkelig brænder for at læse og formidle bøger, det kan man mærke med det samme, man træder ind. Specielle ordrer er deres specialitet. De trives med at opdage litterære bøger, der ellers kunne overses, og er begejstrede for at dele med deres kunder. I 1991 citerede Greenwich Village Historical Society denne boghandel som “en lomme af høflighed.” Og jeg er helt enig. Det var også her, at jeg købte den eneste bog på denne ferie, nemlig Poems of New York, og servicen var så god. Ekspedienten var nærmest ligeså begejstret som mig for bogen, og gav mig et mmeget smukt bogmærke med.


Dem man også kan se, som jeg ikke nåede:

Shakesspeare Garden i Central Park

Coney Island (Patti Smith Just Kids)

Rizzoli Bookstore (Central Park)


Oplagte bøger:

Voldsomme bånd af Vivian Gornick

Sex and the City af Candace Bushnell

M Train af Patti Smith

Just Kids af Patti Smith

VENNER I’ll be there for you af Kelsey Miller

Sutton af J. R. Moehringer

Holly af Truman Capote

Godfather af Mario Puzo

Turen går til New York af Politikens Forlag

Poems of New York

Dårligt nyt, En smule håb og XX af Patrick Melrose

Manhattan Beach af Jennifer Egan

Glasslottet af Jeannett Walls

New York Trilogy af Paul Auster

Der vokser et træ i Brooklyn af Betty Smith

Tak, fordi I læste med,