Anmeldelse: After bind 1: Mødet – med bonuskapitel af Anna Todd

Titel: After – Mødet. Forfatter: Anna Todd. Sider: 557. Forlag: Peoples Press. Oversætter: Nana Baaner Klitgaard og Nete harsberg. Udgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Peoples Press ★★★★★

Den måde, hans øjne brænder på, når han ser på mig, den måde hans læber bevæger sig på, som om hvert et ord ville rumme noget, en løgn eller en sandhed, får mig til at afvente hans svar: “Du… du får mig til at ønske, at jeg kunne være god ved dig. Jeg vil så gerne være god ved dig, Tess.” 

There are moments in our lives, that seems to defines us. Mine er opdagelsen af After-serien af ​​Anna Todd. Efter at have læst alle fem bøger i serien på mindre end 2,5 uger og set teaser trailer (HER) og traileren (HER) en million gange, tror jeg jeg kan konkludere, at jeg ikke har fangirlet så hårdt over en bog og kommende film siden Stephanie Meyers ‘Twilight-serie. Det fantastiske er, at Anna begyndte at skrive After-serien på Wattpad, som en fan-fiktion om Harry Styles og One Direction. Men det viste sig at være så meget mere. Et verdensomspændende fænomen, læst af over 1 mia. mennesker og nu snart en international film på det store lærred. Kærlighedshistorien om Tessa og Hardin er helt sikkert kommet for at blive. For de af jer, der ikke har hørt om dem bogen og filmen, er her resuméet:

Tessa er en pæn pige. Hun har en dejlig, loyal kæreste derhjemme og er dygtig og ambitiøs i skolen. Men så møder hun Hardin. En mørkhåret dreng med britisk accent og tatoveringer. Hardin er helt anderledes end de fyre, Tessa er vant til at hænge ud med. Han er flabet og upålidelig. En type Tessa normalt hader, lige indtil de to ender alene på Hardins værelse. Der er noget ved Hardin og hans mystiske fortid, som Tessa tiltrækkes af. Hun er sikker på, at han slet ikke er så hård i flinten, som han giver sig ud for at være. Men Tessa har allerede den perfekte kæreste derhjemme, så hvorfor er hun overhovedet interesseret i Hardin Hvorfor sluger hun sin egen stolthed gang på gang og finder sig i hans fordomme om pæne piger som hende?

After-serien af Anna Todd er den vildeste guilty-pleasure, jeg nogensinde har haft. Jeg har ikke været så optaget af en bogserie siden jeg som ung fangirlede over Twilight og Fifty Shades. After er en klassisk good girl meets bad guy and tries to safe him-saga, men jeg har ikke være så investeret i en kærlighedshistorie siden Elizabeth Bennett mødte Mark Darcy. After er da også fyldt med referencer til Austens klassiker, og at nævne de to bøger i samme sætning vil for nogle måske føles som blasfemi, litterært er der jo en verden til forskel. For ja, sprogligt er After en kliché mange steder, der er få tomme pladser at udfylde, og nogle af karaktererne kan måske føles mere stereotype end komplekse. Men er alt det egentlig ikke ligegyldigt i sidste ende, hvis den enkelte læsers helt subjektive holdning er, at han eller hun er blevet opslugt, betaget af og investeret i karakterernes historie? Det synes jeg. Væk med smagsdommeri og elitær litteratursnobberi — læs Tolstoj, læs Aamund, læs Kleypas, læs fan-fiction eller tegneserier eller Jussi Adler Olsen — så længe du læser og nyder det undervejs.

I denne udgave er der tilføjet et eksklusivt bonuskapitel fra Hardins POV, hvor hele første bind jo har været fra Tessas. Jeg har dog læst bind 2 også, som skifter mellem Hardin og Tessas synsvinkel, og jeg synes altså, at bonuskapitlet minder lidt om et af de første kapitler i bind 2 – Tvivlen. Derfor skuffede bonuskapitlet mig desværre lidt, men da jeg ikke ejede nogle af After-bøgerne i forvejen, jeg har læst dem alle på min Storytel Reader, og fordi forsiden med Hero Fiennes Tiffin og Josephine Langford er så smuk, er jeg glad for, at jeg har denne udgave. Du kan i øvrigt lytte til lydbogen, hvor Hero læser bonuskapitlet op, og da jeg lyttede til det, voksede det faktisk lidt på mig, og jeg synes det er et ret rørende bonuskapitel. Du finder lydbogen hos Storytel (kræver abonnement).

Hvis du stadig ikke er helt overbevist, så læs mit indlæg HER, hvor jeg giver dig 10 reasons why you can not NOT fall in love with Hardin Scott from Anna Todds After books, og det har blandt andet noget at gøre med, at Hardin læser Hemingway, Austen, Fitzgerald og Brontë.