APRIL // klassikerlæsning, påskeferie og stort bogprojekt

Så er april måned gået, en måned hvor jeg havde en dejlig påskeferie i sommerhus på Langeland, og derfor fik tid til at læse de der klassikere, som jeg aldrig har fået læst. Blev blandt andet færdig med Den store gatsby og fik læst næsten halvdelen af Den afrikanske farm, to romaner, hvor jeg faktisk er ret begejstret for filmatiseringerne, så det var spændende at se, om bøgerne var ligeså gode. Og det var de. Omend Den afrikanske farm måske kan være lidt langtrukken poetisk i nogle af sine fortællinger. Jeg læste også Victor Hugos Klokkeren fra Notre Dame, og jeg er glad for, at jeg endelig fik den læst, selvom motivationen dertil var lidt tragisk. Spiret og hele taget i Notre-Dame i Paris brændte ned, men det gav mig sådan et behov for at fordybe mig i noget litteratur, der omhandlede det flotte monument. Derudover startede jeg også på Charles R. Cross’ anmelderroste biografi om Kurt Cobain den dag, hvor det var 25 år siden, at han skød sig selv. Så man kan vel godt sige, at april har været en måned, hvor tragiske hændelser har åbnet ny litteratur for mig, som jeg måske ellers ikke ville have hevet ned fra hylden. Endelig fik jeg også ordnet mit store bogprojekt i stuen. Skulle samle en ny bogreol og flytte rundt på hele stuen, så jeg kunne få tre bogreoler stående ved siden af hinanden. Det var hårdt og tog lang tid, men jeg drak en halv flaske rosé imen, og så var det lidt sjovere. Mine bøger er dog placeret lidt hulter til bulter på reolerne, så måske jeg snart skal organisere dem bedre evt. alfabetisk, men indtil videre er det blevet super fint. Jeg laver nok en booktour til IGTV snart, så I kan se resultatet.

Genrer jeg har læst: Klassiker. Biografi. Immigrationslitteratur. Erindringer. Autofiktion. 

Bøger læst i marts:

Margaret Atwood – Den blinde morder (633 sider) ★★★★☆
Charles R. Cross – Kurt Cobain: en biografi (432 sider) ★★★★★
Victor Hugo – Klokkeren fra Notre-Dame (271 sider) ★★★☆☆
Agnes Henningsen – Byen Erobret / Kærlighedssynder (484 sider) ★★★★★
F. Scott Fitzgerald – Den store gatsby (189 sider) ★★★★☆
Melania G. Mazzucco – Vita (532 sider) ★★★★☆
Annie Ernaux – Pigen fra 58′ (169 sider) ★★★★☆

Antal sider læst: 2.710. 

Bedste oplevelse

Agnes Henningsens erindringer skuffer stadig ikke, og jeg var meget vild med Byen Erobret / Kærlighedssynder. Du kan læse hele min anmeldelse HER. Og så var jeg helt opslugt af biografien om Kurt Cobain, som jeg startede på den dag, hvor det var 25 år siden, at han døde.

Dårligste oplevelse

Den var ikke decideret dårlig, men jeg har givet færrest stjerner til Klokkeren fra Notre-Dame, nok fordi den aldrig helt fangede mig. Og fordi jeg er for påvirket af Disneys version.

Litterære events og nyheder

Sådan bliver du litterært dannet: Litteratur er godt for dit helbred. Litteratur stimulerer din empati. Litteratur gør dig klogere. Litteratur gør dig vred. Litteratur gør dig glad. Men hvis du virkelig skal have noget ud af litteraturen, skal du også vide noget om den og noget om tilgangen til den og noget om, hvordan den virker. Her er Berlingskes guide til, hvordan du bliver litterært dannet.
Er højtlæsning på vej ud af børneværelset? Ny britisk undersøgelse viser, at langt færre forældre dagligt læser højt for deres børn, og også i Sverige er højtlæsning på retræte. Danske tal tyder ligeledes på en tilbagegang, dog i mindre skala. Men skal vi begræde det og frygte for børnenes sprogudvikling eller tage det roligt og være nysgerrige på, hvad den nye teknologi kan byde ind med?
Pas på, ungdomsforfatter: de krænkede læsere er på vej: Amerikanske forlag hyrer minoritetskonsulenter for at sikre, at bøger ikke krænker – en strømning, som danske forlag frygter er på vej over dammen.
Derfor er ”Kongens fald” den bedste danske roman nogensinde: Under læsningen af Johannes V. Jensens klassiker griner og græder man og overvældes uophørligt af bogens mirakuløse skønhed og febervilde fantasi. ”Kongens fald” er netop genudgivet af Gyldendal i indbundet udgave.
Lydbøger: Storytel bliver til Mofibo: Den svenske bogkoncern Storytel har indtil nu drevet to danske streamingtjenester for e- og lydbøger, men ikke længere. Planerne om at lægge de to tjenester sammen blev præsenteret i efteråret 2018. Dengang lød planen, at Mofibo skulle integreres i Storytels platform og brand, men nu er udfaldet omvendt.
Træk en novelle i undergrunden: I London kommer der nu et alternativ til mobiltelefonen og de tunge bøger til togturen. I denne uge bliver der nemlig opstillet tre ’novelleautomater’, hvor pendlere kan trække en gratis novelle. Det skriver The Guardian.
DR har historisk dramaserie på vej: Med Pernille Fischer Christensen som instruktør vil DR Drama udfolde historien om kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt. Historiker forudser ikke den samme debat om DR, som da ”1864” blev sendt.
Romantisk litteratur hitter: Ja, ja, grin du bare. Men uden Harlequin-forlaget og dets såkaldte smudslitteratur havde du aldrig ligget ved en pool med “Fifty Shades of Grey” og drømt om at blive slået let i numsen med en hårbørste. Harlequin fejrer nu 40 år i Danmark, og hvis du indimellem er kommet til at snige en svulstig forside med hjem fra kiosken, så forstår vi dig godt.
Succesforfatter skriver roman om at være barn af en psykisk syg mor: Da den succesfulde forfatter Peter Øvig Knudsen mistede sin mor i efteråret 2016, besluttede han straks at skrive en bog om at være barn af en psykisk syg mor. Forfatteren opsøgte moderens barndomsveninder og familiemedlemmer, talte med moderens læge og psykolog og bad om aktindsigt i hendes journaler fra psykiatrisk hospital.
Jens Andersen vinder Læsernes bogpris 2019 for Kim Larsen biografi: »Du skriver ikke mudret, men mundret, elegant og altid med et humoristisk twist«, skriver Berlingskes litteraturredaktør i sin tale til Jens Andersen, der vinder Læsernes bogpris 2019.
Forsker har fundet Shakespeares hjem: De fleste kender til William Shakespeares værker, men indtil for nylig var det stadigvæk uklart, hvor manden bag en lang række af verdenshistoriens vigtigste teaterstykker boede i hans år i London. Men det har den engelske teaterhistoriker Geoffrey Marsh nu rådet bod på efter mere end 10 års research.
To kroner per læst side: Andreas får penge af sine forældre for at læse litteratur: Andreas får penge af sine forældre for at læse litteratur Karen Baumgarten og Frederic Viking giver deres niårige søn to kroner pr. læst side i en skønlitterær bog for at motivere ham til at læse. Andreas synes selv, at det er »en megagod aftale«.
Den »værste bog« fra succesforfatter: Den britiske succesforfatter E. L. James har for første gang siden 2011 udgivet en bog, der ikke foregår i ’Fifty Shades’-universet. En roman, der i løbet af den første uge har solgt mere end 52.000 eksemplarer i England. Anmelderne er dog ikke begejstrede. The Atlantic skriver, at bogen ikke bare er dårlig, men »at den er dårlig på måder, der får rumtids-kontinuumet til at ryste.«

Nye anmeldereksemplarer på hylden

leonardos univers af carl henrik koch
halvfems huller i himlen af jennifer clement
dukkeværkstedet af elizabeth macneil
et pust af sne og aske af diana gabaldon

Det læser jeg lige nu

Halvfems huller i himlen af Jennifer Clement.

Det ser jeg frem til i maj

Jeg skal endelig se Odense Teaters Ferrante-forestilling. Et fem timers maraton, hvor de fire bøger i Ferrantes populære Napoli-serie er blevet til teater. Det glæder jeg mig meget til. Og så selvfølgelig lidt kristi himmelfartsferie i mine svigerforældres sommerhus i Sverige, vi har ikke været der siden i sommers – så jeg trænger virkelig til at komme derop!

Tak fordi I læste med,