Anmeldelse: Halvfems huller i himlen af Jennifer Clement

Titel: Halvfems huller i himlen. Forfatter: Jennifer Clement. Sider: 260. Forlag: Hr. Ferdinand. Udgivelsesår: 2019. Oversætter: Birgitte Steffen Nielsen. Anmeldereksemplar: Hr. Ferdinand ★★★★☆

Vi var ikke i det sydlige Florida, tæt på de varme strande og Mexicos golfstrøm. Vi var ikke nær ved appelsinlundene eller i nærheden af St. Augustine, den ældste by i USA. Vi var ikke nær The Everglades, hvor sværme af myg og vinens tætte løvhang beskyttede sarte orkideer. Miami med lyden af cubansk musik og gaderne fyldt med cabrioleter var en lang køretur herfra. Der var uendelig mange kilometer til Animal Kingdom og Magic Kingdom. Vi var ingen steder”. 

Jennifer Clements trailer-park drama Halvfems huller i himlen tør, hvor andre tier. En medrivende og barsk roman om livet på bagsædet af en slidt Mercury og Amerikas forfejlede våbenlovgivnings konsekvenser set gennem et barns øjne. 

Fjortenårige Pearl bor på forsædet af en gammel bil. Hendes mor Margot bor på bagsædet. Sammen overlever de på en kost bestående af Cheerios og insektspray, kærlighedssange og stjålne cigaretter. Livet i trailerparken i Florida er råt nok, som det er, men da pastor Rex sætter gang i sit Giv-Gud-Dine-Våben-initiativ, og Eli Redmond kommer til byen, vendes Pearls liv på hovedet. Eli begynder at besøge moderen på bagsædet, og Pearl tvinges ud i verdenen på den anden side af kølerhjelmen. 

To landeveje og en å, som vi kaldte en flod, men som kun var en afløber til St. John, omgav trailerparken. Byens losseplads stødte direkte op til den fjerneste ende bag nogle træer. Vi indåndede affaldet. Vi indåndede dampene af rust og råd, tærede batterier, mad i forrådnelse, livsfarligt hospitalsaffald, stanken af medicin og skyen af rengøringsmidler.”

Margot kommer fra rige forældre, er vokset op i hus med tjenere, men får Pearl som 17-årig i smug, forældrene opdager det ikke engang, da hun føder i badekaret og gemmer Pearl i et stort skab. Så stor er afstanden i huset. Kort efter forlader Margot hus og forældre. Pearl er kun et par måneder gammel, da Margot tager hende med i sin bil. Der skulle de bo midlertidigt. Til hun fandt et arbejde og et hus til dem. Men mor og datter kom aldrig videre. Nu vokser Pearl op i en del af Florida, hvor tingene konstant får tildelt en kugle uden nogen særlig grund.

Alle i trailerparken solgte noget eller lovede noget eller drømte noget. Ingen troede på noget. Det tog ikke særlig lang tid at regne det hele ud.” 

Jeg kunne undervejs i min læsning ikke lade være med at tænke på filmen Captain America, hvor Viggo Mortensen spiller hovedrollen som en antiautoritær far, der lever i skoven med sine seks børn – alle yderst intelligente og hjemmeskolede. Et projekt han startede sammen med sin afdøde kone, som gik imod sine rige forældre og det etablerede samfund, tog deres børn ud af skolen og forsøgte at skabe en bedre verden for dem. Det er det samme rebelske, opgør mod autoriteterne, som også driver Margot, da hun forlader sine rige forældre – og det er en utopisk drøm. Hun tror virkelig på, at hun kan give sin datter et bedre liv, et liv med frihed, også selvom det starter på bagsiden af en gammel Mercury.

Halvfems huller i himlen er velskrevet, interessant og højaktuel med sin kritik af Amerikas våbenlovgivning. Jeg var virkelig godt underholdt af romanen, og meget investeret i Pearls liv i den amerikanske trailerpark. Romanen er oplagt til læsere af Glasslottet, Oplyst, Brokeback Mountain, Den fabelagtige familien Frank, Thomas Korsgaards Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det, Morten Papes Planen – egentlig alt samtidskritisk og socialrealistisk litteratur.

Følg og like liftix

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.