Anmeldelse: Bendtner-biografi er overraskende medrivende og velskrevet

Titel: Bendtner. Begge sider. Forfatter: Rune Skyum-Nielsen. Sider: 400. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2019. Anmeldelseseksemplar: Politikens Forlag ★★★☆☆

“Måske handler det om noget andet end at rejse. Måske handler det også om at flygte. Når jeg er langt væk hjemmefra, mærker jeg det mindre. Alle stikpillerne, artiklerne og de tusindvis af kloge-åger, der fylder kommentarsporene med bemærkninger om mig og min karriere. Det er helt utroligt, hvad folk tror, de ved om mig – uden at vide det mindste”. 

Endelig. En biografi om drengerøven og fodboldstjernen, som alle har en mening om. Lord. Nicklas Bendtner. Og er 400 sider om en succesfuld men også skandaleramt fodboldspiller interessant? Når du krydrer det med Nicklas’ absolutte ærlighed og Rune Skyum-Nielsens velskrivende pen er svaret et rungende ja! 

Ærlig, brutal og underholdende. Kompromisløs og uden hæmninger. Bendtner udleverer i ny biografi alle – også sig selv. Bogen giver et indblik i livet som fodboldspiller og kendt person — og så sandelig også bagsiden af den.

I bogen følger vi Bendtners liv, fra barndommen på Amager og Tårnby Boldklub, til tiden i Birmingham og den engelske liga, de store penge, festerne, damerne, alkoholen, trafikulykken, mødet med baronessen, skilsmissen og sønnen Nicholas, savnet og familieproblemerne derhjemme, som indholdt både kræftforløb og en far, der endte med at stjæle fra ham. Bendtner har været igennem ikke så lidt, og man ser på ham med en ny forståelse, en medfølelse, på et menneske, der har haft nedture i livet, som har taget dumme valg, men som også er blevet straffet for dem. Hårdere end nogen anden. Bendtner fortjener at blive vist i et andet lys, og det er netop, hvad Skyum-Nielsen formår med denne bog.

Ingen andre foldboldspillere har skullet stå så meget til regnskab, som jeg har skullet stå til regnskab. Og det kunne jeg ikke rumme længere. Mit liv var mørkt nok i forvejen, og da de falske historier begyndte at dukke op, blev det ganske enkelt for meget. 

Jeg var særlig begejstret for de første kapitler, som handler om Bendtners barndom som flabet Amagerdreng. Det mindede mig næsten om Morten Papes Planen. For Rune Skyum-Nielsen skriver godt og er også grunden til, at jeg i første omgang begyndte at læse, og at jeg i det hele taget bad om bogen til anmeldelse.

Det er nemlig blevet til en hudløst ærlig biografi om op- og nedture, kærlighed, familie, formue og fodbold. Men også om ensomhed, tabte chancer og skandaler. Alle fodboldfans, og de der har læst Zlatan-biografien, bør læse denne.