Anmeldelse: Vi begynder med slutningen af Chris Whitaker

Titel: Vi begynder med slutningen. Forfatter: Chris Whitaker. Sider: 423. Forlag: Alpha. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Alpha ★★★★★

De travede gennem skumringsmørke gader, hvor hvide stakitter og lyskæder lyste op hist og her. Ovenover var månen på vej op, en fjern og sølle efterligning, som den havde været de sidste tredive år. Forbi storslåede huse, en masse glas og stål, der bekrigede naturen, en hjerteskærende smuk udsigt”. 

Vi begynder med slutningen er en fuldstændig fremragende american noir thriller sat i et lille amerikansk samfund, der fuldstændig tog røven på mig og kravlede langt ind under huden på mig. Den fortælling forlader mig ikke foreløbig, og jeg glæder mig meget til at se den kommende filmatisering.

Vi begynder med slutningen følger vi den lovløse 13-årige Duchess Day Radley. Hun er ikke underlagt regler og love og tænker kun på at beskytte sin lillebror, Robin, og deres mor, Star. For moren er en falleret men stadig vældig ombejlet barsangerinde, der ikke evner at passe på sig selv eller sine børn. Samtidig følger vi politichef Walk, der aldrig har forladt Cape Haven, en lille by på Californiens kyst, hvor han og Star er vokset op sammen. Fortiden plager Walk, der for 30 år siden var med til at putte sin bedste ven Vincint King i spjældet; for drabet på Stars lillesøster Sissy. Siden da har Walk forsøgt at tage sig af Duchess og Robin.

30 år efter har Vincent King afsonet sin straf og vender nu tilbage til byen. Da de var unge, var han kærester med Star, men ingen i byen glæder sig synderligt til hans hjemkomst. Duchess forsøger at beskytte sin mor mod de værste mænd, der konstant falder for hendes fødder og så forberede hun sig til mødet med den mand, der ødelagde hendes mors liv. En katastrofe rammer selvfølgelig, og alt er vendt op og ned. Hvem kan man stole på? Og hvorfor minder alting om noget, der er sket før?

Når en bog er rigtig god, så har jeg næsten helt svært ved at beskrive den, og hvorfor jeg netop var vild med den. Så vil bare sige, læs læs denne bog. Måske en af de bedste jeg har læst i år indtil nu.

Hvis du også elskede Hvor flodkrebsene synger, så skal du læse Vi begynder med slutningen. Og hvis du holder af fortællinger som Brokeback Mountain og House of The Dog, Hestehviskeren og generelt fortællinger fra små amerikanske landsbysamfund.