Blæsbjerg tegner et troværdigt tidsbillede af efterkrigstidens 50’ere, af lokalsamfund, Lemvigere og ikke mindst tilflytterne. Det er Korsbæk sat i en lille flække i Vestjylland, og det er bragende godt!

Titel: De bedste familier. Forfatter: Kim Blæsbjerg. Sider: 567. Forlag: Gutkind. Udgivelsesår: 2023. Anmeldereksemplar: Gutkind ★★★★★

»Han lader blikket glide ud over fjorden og alt det, den gemmer på af minder fra forskellige faser af livet. Nu er det, som om minderne flyder sammen til ét farvemættet billede. Margrethe i en rørblomstret badedragt ude ved Vinkelhage, det må have været, før de overhovedet fik børnene. Han og Erik i en stjålet jolle, som de havde trukket ud en tidlig morgen under de første solstråler.. Svineret, når han stod derude ved Rønland og sammen med sjakket tømte tønde efter tønde med spildevand og betragtede den gulgrønne strøm under isen, noget af den må have være nået helt ind i vigen.«

Kim Blæsbjerg har skrevet en fuldstændig fremragende roman om den giftige fabrik Cheminova, der havde sin storhedstid i Lemvig i 1950’erne, og som lovede fremskridt og velfærd men som samtidig ødelagde både grundvand og menneskeskæbner. Med sit skarpe karakterportræt af de to familier: fabriksarbejderen Niels og konen Margrethe samt ingeniøren Jørn og dennes kone Margrethe, formår Blæsbjerg at gøre historien om Cheminova personlig og nærværende. Det er Krøniken møder Matador og det kalder på en filmatisering, eller i det mindste en fortsættelse, så vi kan få en afslutning på Niels’ søn Ole og Jørns datter Vibekes “Ellen Skjern og Ulrik Varnæs”-romance.

Vi har i Litfix læseklub læst De bedste familier, og jeg kan roligt sige, at det er en af de bedste romaner, jeg har læst i år. Hvis ikke den bliver nomineret til, og vinder, et hav af priser, så ved jeg sørme ikke. I sin prosa er Blæsbjerg enkel og ligefrem, men han formår samtidig at tegne så komplekst et persongalleri, at karaktererne i romanen vokser ind under huden på læseren.

I læseklubben læste vi ca. et kapitel pr dag fra 1. april til den 27. april og det gjorde noget helt specielt ved min læseoplevelse. Jeg nød romanen. Langsomt. Som et godt glas rødvin. En lille tår hver dag, og jeg glædede mig sådan til dagens kapitel. Samtidig har jeg nu komplet blues og må læse ALT hvad der findes af danske slægtsromaner og historisk fiktion. Foruden er min interesse for hele problematikken omkring Cheminova og de konsekvenser, fabrikkens mange giftudledninger har haft for lokalsamfundet. NB! Anbefaler Johanne Myginds podcast Morfar og Cheminova.

Blæsbjerg tegner et troværdigt tidsbillede af efterkrigstidens 50’ere, af lokalsamfund, Lemvigere og ikke mindst tilflytterne. Det er Korsbæk sat i en lille flække i Vestjylland, og det er bragende godt! De bedste familier er en stor roman om efterkrigstid, velfærdssamfund, familierelationer, arbejderklasse og overklasse, sorg, kærlighed, retfærdighed og håb. Læs den før din nabo.