Eriksson debuterer overbevisende og stilsikkert med en flydende og troværdig skildring af livet på Guldkysten

Titel: Vejen hjem. Forfatter: Jonas Eriksson. Sider: 396. Forlag: Peoples. Udgivelsesår: 2023. Anmeldereksemplar: Peoples ★★★☆☆

»Lad mig gå lige til sagen, hr. Espersen. Der venter en båd der vil sejle Dem ud til et skib ved navn Leonora. Skibet sejler til Guldkysten.«

Den unge drømmende teologi-studerende Thomas Espersen rejser til Guldkysten på befaling af Enkefru Dorothea Kragh. Han ved ikke helt, hvad der venter ham på den anden side af Atlanten, og endnu mindre, hvilken skæbne der er lagt ud for ham. I mødet med det afrikanske folk og den danske guvernør og ikke mindst resten af Vestindisk-Guineisk Kompagni går det op for den pæne men lidt naive Thomas, at verden er ond, og at slavehandel faktisk foregår, også ombord på skibet Leonora, som har fragtet ham til Guldkysten.

Eriksson debuterer overbevisende og stilsikkert med en flydende og troværdig skildring af livet i, må man antyde, 1700-tallets København, over vands og på Guldkysten. Det er en brutal og barsk roman, der måske har lige lovligt mange slåskampe, drab og torturmetoder udpenslet, men det er stadig en medrivende fortælling om eventyr, sørejser og slaveri. Jeg kunne dog godt have ønsket mig en anden vinkel på det hele, mere romantik og en lidt bedre slutning for vores gode Thomas.

Til dig der er vild med romaner af Kim Leine og Mich Vraas Haabet, så kan du glædeligt stævne ud sammen med hr. Espersen og resten af besætningen.