Det bliver bare ikke mere fransk. Annie Ernaux er tæt på de 50 men render rundt i Paris’ gader som en forvirret og forelsket skolepige

Titel: Fortabe sig. Forfatter: Annie Ernaux. Sider: 248. Forlag: Gads Forlag. Udgivelsesår: 2023. Anmeldereksemplar: Gads Forlag ★★★☆☆

»Jeg har altid elsket og skrevet som om jeg skulle dø bagefter.. Jeg er ikke forfatter, jeg skriver, dernæst lever jeg.. Hans begær efter mig er det eneste jeg var sikker på. Han var i enhver betydning af dét ord en skyggeelsker.«

Det bliver bare ikke mere fransk. Annie Ernaux er tæt på de 50 men render rundt i Paris’ gader som en forvirret og forelsket skolepige. Det er 1989 og hun har en affære med en sovjetisk diplomat, der arbejder på ambassaden (ja, du kender essensen fra Simpel lidenskab) men i Fortabe sig fortaber vi os virkelig sammen med Ernaux, der har ført detaljeret og ucensureret Patti Smith-lignende dagbog over de år, hvor affæren står på. Ernaux er fuldstændig besat, kan ikke skrive, tænker kun på hvornår S. kommer igen (kropsligt og logistisk) og hun er som besat. Umættelig. Det er mege intenst, og sexscenerne yderst delikate, men det er også, som @litteratudk skriver, lidt for monotont til sidst, fordi bogen her simpelthen bare er en lang gentagelse af længsel og begær. Den kunne godt have været 100 sider kortere, netop der kunne Simpel lidenskab noget andet. men jeg er heller aldrig kommet igennem Årene, så måske jeg også elsker Ernaux højest, når hun er kompakt som i sine kortere værker.