Boganmeldelse: Julian Fellowes – Belgravia

Titel: Belgravia. Forfatter: Julian Fellowes. Sider: 435. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: Litfix.dk. ★★★★★

Skaberen bag Downton Abbey er tilbage med en historisk kærlighedsroman fyldt med sladder, hemmeligheder, familiefejder, aristokrati og social opstigen, og ligger sig så tilpas tæt op af den elskede familien Crawley, herskabet og tjenestefolkene på Highclere Castle, at man ville ønske Belgravia var bind 1 ud af tusind.

Det lignede ikke en by på randen af krig, endnu mindre hovedstaden i et land, der var blevet flået fra det ene kongedømme og annekteret af et andet kun tre måneder tidligere. Bruxelles i juni 1815 kunne have været en féte med sine travle brogede markedsboder på torvene og kulørte åbne hestevogne, der susede ned ad brede gader med deres last af fornemme damer og deres døtre på vej til selskabelige sammenkomster. Ingen ville have gættet på, at kejser Napoleon var på march og når som helst kunne slå lejr i byens udkant“.

Julian Fellowes formår allerede på første side af den smukke blå roman at sætte den rigtige historiske stemning og fremvise æstetikken i en helt anden tidsalders miljø, gader, damekjoler, bygninger, slotte, herregårde og gyldne balsale. Dialogerne mellem familien Trenchard som vi følger, og det inferno af mennesker og sladder der omgiver dem,  er så troværdige, at det føles som om læseren selv luller rundt i Bruxelles gader i 1815 dagen før det historiske slag ved Waterloo eller i det fashionable Belgravia kvarter i 1840’ernes London.

Fortælleren er alvidende men hele tiden med skiftende synsvinkel, så vi får et indgående kendskab til det ellers overvældende store persongalleri med familier der er knyttet sammen på kryds og tværs af hemmeligheder, affærer og skandaler. Derudover evner Fellowes at skifte mellem nutiden i 1849’ernes London og flashbacks/erindringer tilbage til den skæbnesvangre dag i 1815 i Bruxelles, hvilket fungerer godt. Romanen har et levende plot og en karismatisk fortælleform, hvilket kun bekræfter læseren i, at Fellowes er en dygtig fortæller.

Jeg læste bogen på to dage over sammenlagt ca. 5 timer, og kunne slet ikke lægge den fra mig. Det var en fantastisk pageturner, og den bliver kun mere spændende. Julian Fellowes levede fuldt ud op til mine høje forventninger, efter at jeg har set og elsket hver en sæson af Downton Abbey, og det er derfor bestemt ikke sidste gang, at jeg læser noget fra forfatteren.

Desuden skal der lyde en stor ros til Politikens Forlag. Bogen har det smukkeste tryk og omslag, blødt og lækkert at holde i sine hænder og en gennemgående autentisk æstetik inde i bogen med sine kapitelbilleder og typografi. Mine varmeste sommeranbefalinger!

Belgravia