Boganmeldelse: Ernest Hemingway – Om at skrive

Titel: Om at skrive. Forfatter: Ernest Hemingway. Sider: 181. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: Litfix.dk. ★★★★★

En af det 20. århundredes største og mest indflydelsesrige forfattere, Ernest Heminway, reflekterer i denne lille antologi over skrivekunsten og sit liv som forfatter. Noget han ellers svor var en forbandelse. Jeg vil gå så vidt som at sige, at OM AT SKRIVE tværtimod fremstår som en velsignelse for alle, der interesserer sig for det skrevne ord.

“Om al i sandhed god skrivekunst gælder det, at man ikke kan se, hvordan det er lykkedes, lige meget hvor mange gange man læser det. Det er, fordi der er noget mystisk forbundet med al stor skrivekunst, og dette mystiske lader sig ikke uden videre dissekere. Det bliver ved med at være der, og det bliver ved med at virke. Hver gang man genlæser det, får man øje på noget nyt, eller man får noget mere at vide”. Til Harvey Breit, 1952, Udvalgte breve.

Sikke en fantastisk lille bog om skrivekunsten. Jeg læste den på en lille times tid i sengen til morges på min iPhone. Den er skrevet i det lette og morsomme, men dog velformulerede Hemingwayske sprog, og så er den inddelt i overskuelige kapitler, som dermed gør det muligt for læseren at springe til de emner, der måtte fange dennes interesse. Kapitlerne er inddelt således:

I: Hvad det at skrive er og gør
II: En god forfatters kvaliteter
III: Den skrivendes sorger og glæder
IV: Hvad man skal skrive om
V: Råd til andre skrivende
VI: Arbejdsvaner
VII: Personer
VIII: Om at vide, hvad man skal udelade
IX: Obskønitet
X: Titler
XI: Om andre forfattere
XII: Politik
XIII: Den skrivendes liv

 “De bedste ting i en bog kan være noget, som forfatteren måske bare har været så heldig at overhøre, eller også kan det være hele hans eget forbandede livs ruin – og det ene er lige så godt som det andet”. Til F. Scott Fitzgerald, 1929, Udvalgte breve.

Bogen er en samling af råd, tips og anekdoter, som ikke kun er aktuel for kommende og etbalerede forfattere, men også for anmeldere, litteraturkritikere, bogbloggere og generelt bare de, som er vilde med Hemingways skrivestil. Hemingway er lige dele morsom, alvorlig, selsvikker, usikker og eminent i sine antagelser om det at skrive.

Alle forfattere bør have et eksemplar af OM AT SKRIVE liggende i skrivebordsskuffen. Og det bør helst være meget slidt.

NB: OM AT SKRIVE kan erhverves som e-bog på e-reolen gratis. Du skal bare logge ind med dit biblioteks lånenummer. Det fungerer ganske fint at læse den både på iPad og iPhone.

IMG_9517

Her et par af de citater, der gjorde indtryk på mig ved første gennemlæsning:

“Den sværeste ting i hele verden er at skrive klar og ærlig prosa om virkelige mennesker. For det første må man vide alt om emnet; for det andet skal man vide, hvordan man skriver. Begge ting tager et helt liv at lære”. By-Line: Ernest Hemingway. 

“Efter en bog er jeg følelsesmæssigt udmattet. Hvis man ikke er følelsesmæssig udmattet, så har man ikke formidlet sin følelse godt nok til læseren. Sådan er det i hvert fald med mig.” Til Charles Scribner, Jr., 1952, Udvalgte breve. 

“Du skal ikke tage dig af min ordmani. Jeg har praktiseret den siden 1921. Jeg tæller altid ordene, mens jeg kobler af og får den første whiskysjus. Tror nok, jeg fik vanen, dengang jeg sendte telegrammer. Plejede at telegrafere fra steder, hvor det kostede en dollar og femogtyve pr. ord, så man skulle spare på dem og gøre dem satans interessante at læse, hvis man ville beholde sit job”. Til Charles Schribner, 1940, Udvalgte breve. Som skrevet til en moderne social-media manager, der skal formulere sig på Twitter.

“Jeg tror, man skal lære at skrive af alle de forfattere, som nogensinde har skrevet, og som har noget, de kan lære én”. Til F. Scott Fitzgerald, 1925, Udvalgte breve. 

“Jeg tænker ikke på dig som en kritiker – det er ikke ment som nogen fornærmelse. Jeg tænker på dig som en forfatter – ellers ville jeg ikke spilde forklaringer på dig. Bøger bør i sandhed vurderes af læserne – ikke forklares af forfatteren”. Til Robert M. Coates, 1932, Udvalgte breve. 

ErnestHemingway