Boganmeldelse: Helle Vincentz – Stjålne liv

Titel: Stålne liv. Forfatter: Helle Vincentz. Sider: 457. Forlag: People’s Press. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: People’s Press. ★★★

Helle Vincentz giver i spændingsromanen Stjålne liv et skarpt og veldokumenteret indblik i fertilitetsbranchen og de mørke korridorer i dansk politik.

“Nu var flere af den slags æg blevet stjålet fra MereLivs køletanke. Æg, som udmattede par havde håbet ville blive en levende del af deres fremtid; æg, som hver var sit eget lille liv. Spørgsmålet var, hvem i alverden der kunne have interesse i at stjæle andre folks æg, og hvad de æg skulle bruges til. Det ville Venneberg have hende til at finde ud af, og Sofie havde sagt ja”. 

I romanen følger vi antroprologen Sofie Munk, som får til opgave at finde de æg, der er blevet stjålet fra hendes arbejdsplads, fertilitetsklinikken Mere Liv. Pludselig dør folk omkring hende, og Sofie fornemmer, at der er nogle, som virkelig ikke vil have, at hun stiller spørgsmål. Folk, som er dybt involveret i dansk politik. Sideløbende med Sofie følger vi Mik Karlsen, som er personlig rådgiver for Justitsministeren. Side for side bliver deres historier flettet sammen, og det viser sig, at dansk politik og fertilitetsbranchen har mere med hinanden at gøre, end man lige skulle tro.

Helle Vincentz skriver i et fint, krimi-stemningsmættet sprog, og hun formår at holde en spænding kørende. Ikke kun med mystiske sager, men med hele kapløbet om tid. Det er især den todelte handling, hvor vi både følger Mik Karlsen og Sofie Munk, der sættet tempo i plottet, og som giver lidt dybde i en genre, der ofte er så fyldt med klichéer og gentagelser. Men der er også mange personer at holde styr på i Stjålne liv, så det er med at være opmærksom. Samtidig er romanen meget samfundskritisk, aktuel og en del steder sniger der sig endda en del humor ind. Som her: “Ingen af dem havde råd til at købe ejerlejlighed på egen hånd, i hvert fald ikke noget større end en toværelses i Brønshøj-Husum, og at finde en betalelig lejelejlighed i København var omtrent lige så nemt, som det var at stole på ejendomsmæglerens ‘kun et stenkast fra Rådhuspladsen’.”

Det er ikke til at tage fejl af. Helle Vincentz har lavet et kæmpe research-arbejde forud for romanen. Hun har talt med interne kilder i fertilitetsbranchen såvel som i dansk politik, og det giver et troværdigt indblik i to verdener, som den almene danske måske ikke bevæger sig i til daglig. Det giver mig nogle associationer til Hanne-Vibeke Holsts’ romaner Dronningeofret, Kongemordet og Kronprinsessen.  Som krimigenren også bedyrer, så lærer vi som læser noget om sager, vi ikke kendte til, og det lykkedes Vincentz også ret godt med. Foruden indblikket i fertilitetsbranchen og dansk politik, får vi med Mik Karlsens journalistiske forbindelser også et kig ind til mediebranchen, og også her er der referencer til det virkelige liv.

Miljøbeskrivelserne af København er især noget af det, som jeg godt kan lide ved Helle Vincentz’ skrivestil. Nu hvor jeg hver dag færdes i indre by, er det skønt at kunne genkende steder, stræder, kanaler og torve, når Vincentz beskriver Sofie Munks vej gennem byen. Om det om dagen, når hun skal hente sønnen, eller om aftenen, når nogle forfølger hende.

Helle Vincentz ligger mange spor ud til læseren, og de mange personers historier bliver viklet ind og ud af hinandens liv. Og så er der på side 201 også et moment of surprice. Noget jeg ikke havde set komme. Og det er bestemt et kompliment. Jeg har læst ufattelig mange krimier, og meget forskning og faglitteratur om krimigenrens skabeloner og gentagelser, så der skal virkelig arbejdes for at overraske sin læser i sådan en genre.

Stjålne liv er en socialrealistisk spændingsroman med smukke betragtninger, et spind af sladder, teorier, spor og skjulte dagsordener. Til jer som elsker spændings- og krimigenren kan jeg bestemt anbefale jer at stifte bekendtskab med Sofie Munk og følge hende på næste rejse. Der vist nok mere på vej fra Helle Vincentz.