Nordisk Råds Litteraturpris

Linn Ullmann. Foto: Adrian Ørhn Johansen

Siden 1962 er Nordisk Råds Litteraturpris blevet uddelt. En pris der gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, et digt, en novelle eller en samling af essays. Formålet med prisen er at skabe interesse omkring de nordiske forfattere og skabe et forum, hvor deres litteratur kan eksistere på kryds og tværs af landene. På den måde kan det litterære fællesskab og de kulturelle bånd, der eksisterer mellem de nordiske lande, styrkes.

I år er ingen undtagelse, og jeg er så heldig at være inviteret af Det Kongelige Bibliotek til at deltage i et litterært arrangement den 31. oktober, altså aftenen inden prisen uddeles. Her er der mulighed for at møde de nominerede, når International Forfatterscene inviterer til en aften i litteraturens regi, hvor forfatterne vil læse op af deres værker.  Jeg glæder mig for det første til at opleve Det Kongelige Bibliotek og Diamanten (jer der følger mig på instagram, twitter og snap, kan godt forberede jer på spam af bogbilleder), og så ser jeg frem til at møde og høre Linn Ullmann fortælle om sit nominerede værk De urolige, der er en gribende og personlig fortælling om hendes berømte forældre Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Det er blandt andet også muligt at opleve Hanne-Vbeke Holst, en forfatter hvis bog om sin egen far jeg var meget betaget af, der skal interviewe Linn Ulmann denne aften. Jeg synes det er fantastisk, at der bliver gjort en indsats for at samle den nordiske litteratur, og ikke mindst er det en mulighed for at lære nye forfatterskaber at kende. Fx havde jeg aldrig hørt om samiske Sara Margrethe Oskal eller finske Sirpa Kähkönen før.

Hvis du ligesom jeg har en kærlighed til nordisk litteratur, og hvis du vil have muligheden for at møde store nordiske forfattere, så skynd dig at køb din billet her. Det koster kun 60,- for studerende.

DE NOMINEREDE ER

Danmark:
Klaus Høeck nomineret for Legacy, digtsamling, Gyldendal, 2015.
Bjørn Rasmussen nomineret for Ming, digtsamling, Gyldendal, 2015.

Det samiske sprogområde:
Sara Margrethe Oskal nomineret for Savkkuhan sávrri sániid (Utrættelige ord), digtsamling, Iđut AS, 2012.

Finland:
Sirpa Kähkönen nomineret for Graniittimies, roman, Otava, 2014.
Sabine Forsblom nomineret for Maskrosgudens barn, roman, Schildts & Söderströms, 2015.

Færøerne:
Carl Jóhan Jensen nomineret for Jag ser dig bedre i møket – Indledning til et glædesspil, roman, Sprotin, 2014.

Grønland:
Sørine Steenholdt nominert for Zombiet Nunaat (Zombieland), novellesamling, Milik, 2015.

Island:
Elísabet Kristín Jökulsdóttir nomineret for Ástin ein taugahrúga: enginn dans við Ufsaklett” (Kærligheden – et nervevrag. Ingen dans ved Fiskeklippen), digtsamling, Viti menn, 2014.
Guðbergur Bergsson nomineret for Þrír sneru aftur (Tre mand vendte tilbage), roman, JPV, 2014.

Norge:
Linn Ullmann nomineret for De urolige, roman, Forlaget Oktober, 2015.
Geir Gulliksen nomineret for Historie om et ekteskap, roman, Aschehoug, 2015.

Sverige:
Katarina Frostenson nomineret for Sånger och formler, digtsamling, Wahlström & Widstrand, 2015.
Tom Malmquist nomineret for I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, roman, Natur och Kultur, 2015.

Åland:
Carina Karlsson Mirakelvattnet, roman, Schildts & Söderströms, 2015.

HVOR OG HVORNÅR
Det Kongelige Bibliotek – Den Sorte Diamant
Mandag 31. oktober 2016 kl. 20:00 Dronningesalen
Søren Kierkegaards Plads 1, København

Hvem synes I skal vinde Nordisk Råds Litteraturpris, og ses vi?