Boganmeldelse: Michael Katz Krefeld – Dybet

Titel: Dybet. Forfatter: Michael Katz Krefeld. Sider: 401. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2016. Anmeldt for: Lindhardt og Ringhof. ★★★★

Michael Katz Krefeld har begået en krimi med kant, etiske problemstillinger og dystre drabssager, som kan få selv de mest idylliske steder og stræder i Købehavn til at fremstå uhyggelige.

“Det var den samme drøm, han altid drømte. Den, der førte ham tilbage bag det høje hegn og de låste døre. Tilbage til det bur, de havde holdt ham fanget i gennem store dele af hans barndom og teenageår. Han kunne ligefrem genkalde sig lugten fra det skrappe rengøringsmiddel, som de brugte til at rengøre gulve og vægge med på den sikrede afdeling”. 

Dybet er fjerde selvstændige bind i serien om privatdetektiven og den tidligere politimand Thomas Ravnsholdt. I Dybet bliver Ravn viklet ind i sin hidtil mest komplicerede sag, da en gerningsmand fra en tidligere forfærdelig forbrydelse, drabet på et barn, kontakter Ravn og vil have ham til at finde sin medskyldige fra den gamle forbrydelse. Ifølge Morten, der var en af de to drenge, som i 90’erne voldtog, torturerede og slog en lille tre-årig pige ihjel, er den tidligere ven Kasper nemlig sluppet fri af sin instituition og gentager en masse forfærdelige forbrydelser på unge piger i København. Og mens Ravn forsøger at fange Kasper og finde ud af, om han er den virkelig gerningsmand, eller det måske endda er Morten selv, bliver han samtidig viklet ind i en udvisningssag angående den indsatte mafiabos Kaminskys kone og to døtre. Kaminsky er nemlig måske vejen til at opklare drabet på Ravns kæreste Eva, der for fem år siden døde under et indbrud i deres fælles lejlighed. Men hvor meget af sig selv tør Ravn gøre køb på for at opklare Evas sag? Vil han samarbejde med Kaminsky, som han selv har været med til at smide i fængsel og som tilmed er politimorder? Og hvordan fanger han Kasper, når han ikke er sikker på, om det er ham eller Morten, han egentlig jager?

Det er første gang, at jeg læser noget af Michael Katz Krefeld, og jeg er således også sprunget lige ind i serien om Ravn, men efter min forfatterfrokost med Michael i sidste uge, arrangeret af Lindhardt og Ringhof, så kunne jeg simpelthen ikke lade være med straks at gå i gang med Dybet. Og sikke en tur! Det er en page-turner uden lige, godt hjulpet på vej af de skiftende synsvinkler, her bruger Krefeld sine mange års erfaring med at skrive tv-serie plots, og det virker! Vi følger ikke kun Ravn men også morderen, som vi langt hen ad vejen ikke aner hvem er. Det er både drabeligt, tåkrummende og spændende på den helt rigtige måde at få sådan et indblik i en kold og kynisk morders tanker, som her:

“Jagten i sig selv er spændende, men…hyggetiden. Han grinte og tørrede sig om læberne. Man forsvinder i dybet, forstår du? Mørket omslutter én, og man falder og falder, mens de skriger, og blodet fra dem maler dig rød. Dig og mig, Morten. Hvad siger du?”

Dybet er en solid krimi til alle dem, der elsker en spændende opklaringssag og især til dem, der har fulgt Ravn tidligere. Den tager os med på en tur gennem det mere dystre Købehavn, og så lærer vi meget om menneskets absolut ondeste sider. Den gode julegave til mor, far, kæreste eller veninde. Alle kan læse Ravn, og det er nærmest umuligt ikke at holde af ham og hunden Møffe, når Michael Katz Krefeld lader os blive en del af deres liv på husbåden i Christianshavn.