Bloggerarragement//Bogforum med Sara Blædel, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Kenneth Bøgh Andersen

Bobler, bøger og bloggere

img_5849

I sidste uge var jeg inviteret af Bogforum til et bloggerarrangement, hvor forfatterne Sara Blædel, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Kenneth Bøgh Andersen ville fortælle om deres bøger. Vi mødtes på Bella Skys 23. etage i deres smukke Sky Bar, hvor vi havde udsigt over hele København. Jeg kunne endda se Øresundsbroen – det var en ret vild oplevelse, og jeg kan bestemt ikke anbefale folk med højdeskræk at tage elevatoren derop. Vi samledes om lidt champagne, og jeg endte helt tilfældigt med at sidde mellem Anne-Cathrine og Kenneth, hvilket har resulteret i, at jeg optræder på næsten alle bloggeres billeder fra den aften 🙂 men til gengæld fik jeg nogle gode snakke med begge to i de små pauser.

Bogbloggersamarbejde og nye tiltag til Bogforum
Efter velkomsten med et glas bobler og snacks bød udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen velkommen. Han fortalte, at Bogforum sætter meget stor pris på samarbejdet med bogbloggerne, og at vi er uundværlige for formidlingen af litteratur i dag. Andreas fortalte også lidt om de nye tiltag til Bogforum i år, hvor de har stort fokus på børne- og ungdomslitteratur og har udvidet området, de har et stort program i år og har lavet nogle nye scener, og så har de mange selvudgivere og små forlag fået sin egen plads.

img_5841

Flere mandlige læsere
Da Andreas havde budt velkommen fik Anne-Cathrine Riebnitzsky ordet, og hun begyndte at fortælle om sin nyeste roman Orkansæsonen og stilheden. Hun indledte meget ærligt med at sige, at hun faktisk for første gang var lidt nervøs, nu hvor det var bloggerne hun skulle møde og tale med sin bog om. Selvom Anne-Cathrine holder mange foredrag årligt, så er det alligevel noget andet at møde os. Romanen Orkansæsonen og stilheden er Anne-Cathrines fjerde bog og tredje roman. Den stjålne vej var en anmeldersucces og blev nomineret til flere priser, det endte endda med, at der blev et strøg opkaldt efter den til Bogforum, hvilket Anne-Cathrine med god grund var meget stolt af. Forbandede Yngel gik også godt, men efter den havde Anne-Cathrine faktisk lidt krise over at skulle skrive den næste. Mange læsere kom også direkte til hende og fortalte, at de synes voldtægten af den lille dreng i Den stjålne vej var for hård læsning, og med Forbande Yngel undrede mange sig over, hvordan hun dog kunne gøre det mod sine forældre? Anne-Cathrine fortalte os dog med et smil på læben, at hun faktisk har fået et meget bedre forhold til sine forældre, men at det er en anden historie. Orkansæsonen og stilheden handler ifølge Anne-Cathrine om forskellige skæbner og giver et andet blik på præster som personer. Det handler også om astrofysik, og når videnskaben møder religionen. Præsten i romanen er faktisk næsten som en orkan med et stille øje indeni. Romanen handler dog også lidt om bue-jagt, hvilket er lidt anderledes. Når Anne-Cathrine holder foredrag forstår de det aldrig rigtig i København, men i Jylland er folk helt med på den. Hun får mange fine reaktioner fra sine læsere, når hun møder dem til foredrag, og Anne-Cathrine understregede, hvor vigtigt det er for hende, at hendes litteratur kan række ud til læseren. Så fortalte hun lidt om det at reseache og skrive, og hvor stor forskel der er på at skrive fra hovedstolen (sit eget liv) og skrive en mere researchet og fiktiv bog. Orkansæsonen og stilheden tog fx 2,5 år, og var meget svær at skrive for Anne-Cathrine. Men efter den sædvanlige 3/4-dels krise, kom Anne-Cathrine videre, og hun endte med at blive rigtig glad for bogen, især fordi den også har skaffet hende mange flere mandlige læsere. Efter sit lille oplæg læste Anne-Cathrine også op fra bogen.
Anne-Cathrine Riebnitzsky kan opleves på flere scener til Bogforum.

img_5843

Bibelen er den største fantasyfortælling nogensinde – Gandalf, go home!
Straks efter vi havde hørt Anne-Cathrine læse op, gik ordet videre til Kenneth Bøgh Andersen, der i dagens anledning havde taget en stor stak bøger med. De vidnede alle om det store og årelange forfatterskab, som han har bag sig. Da Kenneth i sin tid startede med at skrive, var hans tilgang til litteratur fascinationen af, hvor stærkt ordet kan virke på folk, og det var det, som fik ham i gang med at skrive. Der gik dog længe, før Kenneth endelig fik hul igennem til sit forlag, og han nåede at skrive en stor stak bøger inden. Kenneth skriver børne- og ungdomsbøger, der dog også kan læses af voksne, og som har et fantasy/gyser/horror-element i sig. Men Kenneth fortalte også, at han ikke ønsker at blive sat i en genre-bås, og at han i bund og grund bare skriver det, som han har lyst til at fortælle. I 1998 lykkedes det dog endelig for Kenneth, og hans debutbog Slaget i Caïssa blev til en trilogi, og derfra gik det ellers stærkt. Det var noget af det første rendyrkede fantasy dengang, det var jo før Harry Potter påpegede Kenneth grinende, og det var den genre, der gav ham de største oplevelser. Genren kan ifølge Kenneth bruges til at diskutere Gud, død, djævle og den fri vilje samt livet efter døden, men han vil helst ikke stemples som fantasy-forfater, en tendens boghandlere ofte anvender for at finde ud af, hvor de skal placere bøgerne i butikken. Kenneth har nemlig også skrevet meget gys for voksne, blandt andet novellesamlingen Black Out. Efter noget tid kom så Djævlens lærling, som blev til en hel serie, hvoraf den nyeste bog netop er udkommet. I serien følger vi den unge Filip, der bliver djævlens lærling, og bøgerne er således en diskussion af ondskab fra en anden synsvinkel. Det nyligt udkomne bind 6 er dog absolut sidste bind i serien, understregede Kenneth, selvom det for ham er et uudtømmeligt univers, men han arbejder altså på en tegneserie lige nu. Hvor kommer så Kenneths store interesse for bibelen, ville Anne-Cathrine gerne vide? Jamen, Bibelen er da verdens største fantasyfortælling svarede Kenneth, og det til nok aftenens største bifald og grin.
Kenneth Bøgh Andersen kan opleves på flere scener til Bogforum.

img_5846

Forlader sit sædvanlige krimiunivers
Efter en pause med lidt lækker mad og endnu lidt at drikke var Sara Blædel ankommet og gik i gang med at fortælle om sin nyeste roman Bedemandens datter, der er første bind i en ny serie om skolefotografen Ilka, som under mystiske omstændigheder overtager sin fars bedemandsforretning i Wisconsin. Efter 9 ikke-planlagte Louise Rick-krimier, så kom Bedemandens datter-historien bare til mig, forklarede Sara. Hun havde selv lige mistet begge sine forældre med tre dages mellemrum, og blev derfor konfronteret med en bedemand. Og her blev alle hendes fordomme så også brudt, for hvad Sara forestillede sig skulle være en gammel gråhåret mand, var i stedet en ung, lækker og selvsikker kvinde. Kan en bedemand virkelig se sådan ud? Og så fik Sara dermed idéen til at skrive på en hovedperson, der skulle være bedemand. Relationer og døden er ifølge hende et tema i bogen, og lige som Sara var kommet godt i gang med sin ærlige, underholdende og autentiske fortælling om at skrive romaner og være forfatter, døde min ANDEN kuglepen den aften. Jeg havde simpelthen skrevet for meget, og det var ikke nok kun at medbringe to. Derfor nød jeg det sidste af Saras oplæg uden at skrive noter og kan derfor ikke gengive det her 🙂
Sara Blædel kan opleves på flere scener til Bogforum.

Efter alle forfatternes oplæg fik vi goodiebags med fire bøger: Bedemandens Datter, Orkansæsonen og stilheden og Den faldne djævel og så en lille gave fra Lindhardt og Ringhof Hvis jeg var din pige. Der var også lige tid til, at jeg kunne få bøgerne signeret af forfatterne, inden jeg bogstaveligt talt løb for at nå en bus til Hovedbanen og videre hjem til Odense.

img_5949

Stor tak til forfatterne og ikke mindst Bogforum for at invitere mig til dette fantastiske arrangement. Jeg glæder mig til en hel weekend i litteraturens tegn lige om lidt, og jeg sætter så stor pris på alle de forfattere, jeg får lov at møde i mit virke som bogblogger. Hvilke forfatter vil I allerhelst møde?