Bliver du betalt for at sige, at en bog er god?

I onsdags lagde jeg en anmeldelse op i det fantastiske forum Litteraturklubben på Facebook, og søde Mette Camilla Melgaard, der også blogger og anmelder bøger på Kulturexpressen, gjorde mig opmærksom på, at det i min øverste formulering i mine anmeldelser nemt kan misforståes, når jeg skriver: “Anmeldt for: Gyldendal” i anmeldelsen. Så for god ordens skyld, vil jeg lige understrege følgende.

NEJ, jeg får ikke penge for at anmelde, ej heller give en bog mange stjerner.

Alle anmeldelser er subjektive og HELT og holdent et udtryk for min egen, personlige vurdering, uanset hvilket forlag, der har sendt anmeldereksemplar. Når der i anmeldelsen står: Anmeldt for: fx Lindhardt og Ringhof, betyder det altså “anmeldereksemplar tilsendt af Lindhardt og Ringhof”, men jeg vil for misforståelsens skyld fremover ændre det til: “Anmeldereksemplar: fx Lindhardt og Ringhof”, hvilket betyder, at forlaget enten uopfordret eller på forespørgsel fra mig, tilsender et anmeldereksemplar, uden intern forventningsafstemning ift. gode og dårlige anmeldelser.

Jeg er IKKE lønnet, alt mit “arbejde” på bloggen er frivilligt, og jeg bliver ikke betalt for at skrive gode anmeldelser. Når mine anmeldelser givetvis primært ligger i den gode ende på stjerneskalaen er det nærmere et udtryk for, at jeg læser i genrer, der interesserer mig på forhånd og derfor sjældent læser en virkelig dårlig bog, som ikke falder i min smag – selvom jeg også altid forsøger at forholde mig kritisk til al litteratur, som jeg anmelder (med det forbehold, at smag er udefinerbart, og jeg kan til tider elske en bog, som andre hader og omvendt).

Men stor tak til Camilla for lige at gøre mig opmærksom på problematikken i formuleringen, som egentlig også er en vigtig debat i hele bloggermiljøet. Bloggere bag livstilsblogs får ofte tilsendt produkter, som de får penge for at anmelde, det plejer dog at fremgå af deres indlæg, hvis de er SPONSOREREDE, men jeg synes ikke denne terminologi passer sig til en bogblog. I min verden skal man egentlig helst ikke betale folk, der skal sige sin ærlige mening om et produkt, uanset om det er en hudcreme eller en bog. Ligesom jeg helst nyder bogblogs uden store reklamebannere.

Hvad tænker I? Er det vigtigt at understrege, at vi ikke bliver betalt for at anmelde bøger, eller lægger det implicit i ordet boganmeldelse?