Boganmeldelse: Kathleen Tessaro – Parfumesamleren

Titel: Parfumesamleren. Forfatter: Kathleen Tessaro. Sider: 400. Forlag: HarperCollins Nordic DK. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: Harper Collins Nordic DK ★★★

Parfume skal fortælle en historie, historien om, hvem man er, hvem man kunne være, måske endda om, hvem man frygter at blive. Det er alt sammen muligt. En kvindes duft er en meget intim ting ved hende, ligesom hendes underskrift eller lyden af hendes stemme. Den vækker følelser og tilstande, der ikke har noget navn eller sprog. Dens flertydighed gør den mere sand end ord, for i modsætning til ord kan den ikke manipuleres eller misforståes.”

Parfumesamleren er en skøn, historisk roman om kærlighed, dufte, hemmeligheder og begær.

I Parfumesamleren møder vi den netop nygifte Grace Monroe i 1950’ernes London. En dag modtager Grace et brev om, at hun er Eva d’Orseys eneste arving, men hun har aldrig hørt kvindens navn før. Arven fører hende til Paris ind i en ukendt og forførende verden af parfume, skabere, muser og elskere, hvor hun lærer mere om sig selv og sin fortid. Sideløbende med nutidsporet og Grace’ jagt på sandheden om, hvem Eva er og hvorfor hun har arvet, løber fortællingen om Evas liv fra da hun i 1920’erne var stuepige på et fint hotel i New York og hendes videre skæbne, der udfoldes som siderne vender sig.

Så hvad vælger Grace at gøre, da hun opdager sandheden? Hvilket liv vælger hun at leve? Og skal hun lytte til samfundets normer og regler for, hvad der passer sig for en kvinde af hendes stand, eller skal hun følge sit hjerte? Det er mystik, historie og romantik i et letlæseligt men sanseligt sprog, som er tro mod den æra det beskriver. Jeg kunne næsten dufte parfumerne gennem siderne, der som i eksemplet ovenover beskrives så udførligt, at man ikke kan undgå at skærpe alle sine sanser.

Bogen er en fin feel-good-roman til sommerens læsestunder, omend slutningen for mig var lidt tam. Det kan have noget at gøre med, at det her er en genre, som jeg har læst meget, og jeg derfor tidligt i læseprocessen regner de mulige slutninger ud. For andre, mindre miljøskadede læsere, vil bogen bare være en god, varm fortælling om kærlighed og familiehemmeligheder, og sådan skal den også nydes. På et historisk plan giver den også et skarpt og kritisk blik på, hvad det ville sige at være fattig tyende i 1920’erne og velhavende selskabskvinde i 1950’erne.