Boganmeldelse: Forfatter Almanak 2018 – et skriveredskab for forfattere

Titel: Forfatteralmanak 2018. Forfatter: Alice Aagaard. Sider: 173 sider. Forlag: Aarhus Litteraturcenter. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: Aarhus Litteraturcenter ★★★★

Alt skabende arbejde handler om at vælge. Det ord, der skal stå på digtets første linje, det billede, der skal åbne filmen, den tone, der skal sætte symfonien i gang.” – Jørgen Leth

Forfatteralmanak 2018 er den perfekte julegave til alle forfattere, nye som gamle. Almanakken giver et solidt overblik over skriveuger og er fyldt med inspirerende citater fra nogle af Danmarks største forfattere, skriveøvelser, tips til at skrive følgebrev, selvudgive og en omfattende liste over landets forlag og litterære institutioner. En musthave-håndbog for forfattere.

Selv skriver forlaget om Almanakken: “Forfatteralmanak 2018 er et skriveredskab for forfattere, nye som garvede, med det formål at opmuntre og støtte til at få skrevet…forfatteralmanak er mere end en skrivekalender. Lige som de astronomiske almanakker indeholder Forfatteralamanak også artikler og informationer. Du finder information om manuskripter og følgebrev til forlag, om sociale medier og selvudgivelser, om biblioteksafgift og typiske sprogfejl på dansk. Du får inspiration i form af skriveøvelser og skrivetid fra 52 danske forfattere..du får værktøjer som berettermodel, scenekort og motivationsteknik. Endelig får du en guide over det danske litterære landskab: fra forlag over festivaler til foreninger.”

Almanakken er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Litteraturcenter og cand.mag. i kunsthistorie Alice Aagaard. Jeg havde ikke hørt om centeret før, men de arbejder for at styrke det litterære miljø, primært i Aarhus, og er altså startet ganske godt ud med denne udgivelse. Det er uden tvivl et center, som jeg vil holde øje med i fremtiden.

Når jeg ikke giver Almanakken fem stjerner, så er det fordi jeg synes selve det grafiske udtryk og layout lader lidt tilbage at ønske. Jeg er med på, at den skal henvende sig til både mænd og kvinder, men derfor kunne der godt være kræset lidt mere for det stilistiske, selve det æstetiske udtryk. Forsidefarven minder mig lidt for meget om noget tapet fra 60/70’erne, og der kunne godt have været plads til at sætte en kuglepen fast, et medfølgende bogmærke måske og lidt flere farver inde i selve kalenderen. Selve spiralryggen fungerer fantastisk – det er nemt at have kalenderen liggende åben, og den falder hurtigt tilbage igen, når man lukker den. Materialet virker robust og slidstærkt, og så vejer den ikke særlig meget, hvilket er en fordel, når den skal med rundt i tasken. Der er god plads på siderne til at skrive sine egne noter fx over forfattercitaterne, men der er også givet plads på kalenderens sidste sider til flere uddybende noter. Hver uge er opdelt med et forfattercitat på venstre side og et overskueligt skema på højre side med ugens dage og datoer, med mulighed for at skrive noter, sætte flueben eller andre ikoner, der angiver, hvor langt man er kommet med sine skrivemål. Og så er der selvfølgelig taget højde for, at alle gode forfattere også læser meget selv – eller i hvert fald bør gøre det, hvorfor der er gjort plads til lister over Læste bøger 2018, Bøger jeg gerne vil læse og Lånte og udlånte bøger som en analog Goodreads-profil. Idéen med et skriveredskab er god, og jeg er sikker på, at Almanakken nok skal finde plads hos mange forfattere – særligt også ikke endnu udgivne eller debuterende forfattere kan have gavn af den.

Forfatteralamank koster 199 kr. og kan købes HER.