Boganmeldelse: Sofie Maria Brand – Jul i andre lande

Titel: Jul i andre lande. Forfatter: Sofie Maria Brand. Sider: 60 sider. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: Gyldendal ★★★★

“Indisk jul handler ikke om gaver, glitrer og stads. Det handler mere om at være sammen, gå i kirke og dele med hinanden – ikke kun i familien, men i hele nabolaget. Især midnatsmessen er en stor begivenhed. Alle har deres fineste tøj på, og kirkerne er udsmykket med røde juleblomster og levende lys.” 

Med Jul i andre lande giver Sofie Maria Brand læseren et hyggeligt indblik i fejringen af en af årets største højtider. Kom i julestemning i Japan med deres papirparaply-julepyntende juletræer eller spis Bûche de Nöel i Frankrig, tag med når børnene i Spanien sætter nypudsede sko i vinduet til julemanden og fejr jul med søkonger og kaffemik i Grønland.

I Gyldendals bud på en julekalenderbog fylder hvert land fylder to sider med tekst og flotte billeder, og forfatteren har placeret to faktabokse. En der kort fortæller om landets demografi og religion: fx har Australien 24,6 millioner indbyggere og består mest af katolikker, anglikanere eller tilhængere af andre kristne retninger, men der bog også buddhister og muslimer. I den anden tekstboks placeres landet på en globus, så især de yngre læsere også kan følge med i, hvor i verden vi befinder os. Derudover lærer vi også at sige glædelig jul på de mange forskellige sprog. I Rusland siger man fx Schastlivogo rozhdedtva eller Melkam Gena i Etiopien. Bogen er skrevet i et nemt og forståeligt sprog, så børn også kan læse selv. Jeg blev også klogere undervejs og nød det. Vidste du, at Norge siden 2. Verdenskrig har sendt det store juletræ der står på Trafalger Square i London til England, som tak for englændernes indsats under krigen? Sikke en smuk tradition.

Har man set Pyrus og Alletiders Julemand vil man også glæde sig over gensynet med hollandske Sinterklaas og Skorstens-Piet, tyske Knecht Ruprecht eller den italienske heks La Befana. Jul i andre lande er både oplysende, nostalgisk og gennemtænkt, og jeg blev skiftevis forundret, nysgerrig og grinte undervejs i min læsning. I Finland spise de sildesalat sammen med gløgg og kalder lillejuleaften for Pikkojoulu – det er altså bare for morsomt 🙂

Jul i andre lande er ikke kun en rejse rundt i 24 lande, der fejrer jul, den fortæller også om kristendommen, buddhismen og islamismen, og demonstrerer hvorfor, religion ikke er det vigtige, men sammenholdet, fællesskabet, kærligheden og traditionerne, som vi kan dele med hinanden og give videre. Sikke en smuk formidling, der forhåbentlig også kan samle os alle og skabe lidt forståelse for hinandens kulturer. De 24 lande kan meget passende bruges til højtlæsning, hvor man læser om et land for hver dag i december – som en hyggelig familiejulekalender. Illustrationerne er sjove, modige og farverige, skarpt tegnet af Rasmus Juul.

Jeg kom i den grad i julestemning med Jul i andre lande og anbefaler den til alle juleelskere, voksne som børn, gerne serveret med en varm kop gløgg og tilhørerende æbleskiver. Litterært soundtrack: Christmas Classics