It’s beginning to look a lot like Christmas // 10 oplagte bøger at læse i december

♫ It’s beginning to look a lot like Christmas ♫
Everywhere you go
Take a look in the five and ten glistening once again
♫ With candy canes and silver lanes aglow ♫

Kan I mærke det? Det begynder at ligne jul. Der er juleslik og nisser i supermarkederne, gådaderne er pyntet med julelys, vi kan dufte brændte mandler og efterhånden tillade os at høre Last Christmas, se julefilm og læse Dickens’ Et juleeventyr. December nærmer sig, og jeg kan slet ikke vente. Ikke mindst fordi, at jeg i år skal fejre jul i NEW YORK med min kæreste! Yep, det bliver totalt Home Alone. Hvis I har gode tips til, hvad vi skal opleve i New York, særligt i julen, så smid endelig en kommentar.

Men inden det bliver juleaften og jeg rejser til NYC, skal jeg hygge mig herhjemme hele december med alle de sædvanlige traditioner. Derfor har jeg lavet denne liste med anbefalinger til 10 oplagte bøger at læse i december og fordrive ventetiden med.

Unge kvinder af Louisa May Alcott

 

Unge Kvinder er den direkte fortsættelse til romanen Pigebørn, der kaldes verdens første pigebog. Verden over er historien om søstrene Meg, Jo, Beth og Amy læst i laser af både tweens, unge og voksne læsere. Unge Kvinder er historien om de fire søstre Meg, Jo, Beth og Amy, som må lære at stå på egne ben i en mandsdomineret verden. Hver søster må finde sin egen vej ud i verden, men de fire forskellige kvinder holder alligevel sammen til det sidste – også da en alvorlig sygdom rammer den ene søster og sætter alt i perspektiv for de andre! Unge Kvinder er både rørende, sjov og alvorlig, og med emner som feminisme, fordomme og venskaber på trods er bogen stadig aktuel i dag. Hvis man både har læst bogen og set filmen, så ved man, at begge åbner med en skøn juleaften.

Beauty and the Beast af Gabrielle-Suzanne Barbot De Villeneuve

 

Jeg tror, at jeg nok er en af mange, der ofte har set Disneys fortolkninger af de store eventyr, før jeg har læst de originale værker. Jeg var derfor meget spændt på at gå i gang med Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuves originale værk The Beauty and The Beast fra 1740, da Disneys Skønheden og Udyret uden tvivl er en af mine yndlings film. Og hvor der i romanen er byttet lidt rundt på kronologien, fx lærer vi først om Udyrets liv og skæbne til sidst, og Belle er den yngste ud af en stor søskendeflok, så er mange ting forblevet de samme. Det er var en nostalgisk og fantastisk læseoplevelse, endelig at opleve eventyret folde sig ud for mig, også i bogstavelig forstand i denne smukke illustrerede udgave med interaktive elementer fra Mina Lima Design. Det er ikke bare illustrationer, som imponerer mig, jeg nød også fortællingen og ikke mindst det Shakespearanske sprog. Jeg anbefaler den derfor varmt til alle, der elsker Skønheden og Udyret.

En vidunderlig vinter i Mumleby af Elvira Fragola

 

Som med sin flotte debutbog Et eventyrligt efterår i Mumleby har Elvira Fragola igen været kreativ, og fyldt anden bog i serien med fine små klippe-klistreopgaver og spændende DIY-ting, som familien kan samles om i julen. Man kan blandt andet folde Mumlebybørnenes julehjerter, lave Astrid og Veras krybbespil, naturnisser eller Frøken Grøds mageløse marcipangrise. Og ligesom første bog havde smukke budskaber om venskab, kærlighed ser vi det samme igen i Vinter-bogen. En vidunderlig vinter i Mumelby er fyldt med hjertevarme, hyggelige fortællinger om juletræsfældning, den blinde Lucia fra Italien, snevejr, jule-bag og gaver, men vi følger også Vera og Astrid, når de holder nytår, fejrer fastelavn og når Frøken Forår byder Vinterheksen op til dans. Bogen er fyldt med de fineste sort/hvid illustrationer og opskrifter, der passer til kapitlernes historie. Astrid er stadig fyldt med fantasi og nogle gange lidt for utrolige historier, som Vera ikke helt tror på, men alligevel lytter til. Og er det ikke også netop det mest fantastiske ved børn? At de aldrig mister deres livlige fantasi.

Troldeliv af Sissel Bøe & Peter Madsen

 

Menneskene tror ikke på Nisse Nik længere, og den lille gårdnisse har sat sig ud i sneen for at dø. Men i troldehøjen tror de på nissen, og Pajko mener, at han og Paja sagtens kan hjælpe Nik med at lære menneskene god, gammeldags nisseskik. Men er mennesker ikke farlige for små trolde? Julekalenderbogen indeholder 26 afsnit med daglige rimbreve fra Nisse Nik, en rar, rasende og rå gårdnisse, som passende kan læses et kapitel af gangen, eller hele bogen i et ryk. Oplagt til både højtlæsning for børn men også julehygge til den voksne med barnligt sind.

Julefortællinger af Astrid Lindgren

 

Astrid Lindgren er for mig indbegrebet af jul og hygge. Og med Julefortællinger er julestemningen for alvor sat. Julefortællinger er en bombe af nostalgi, der kan få juleglæden frem hos alle og enhver. Husker du hvordan Emil holdt jul i Katholdt, eller hvordan julen gik for alle børnene i Bulderby? Eller for Madicken og Lisabet på Junibakken? Her er al barndomsglæde ved julen samlet i ét værk. Astrid Lindgrens allerbedste historier om julen er hyggelige, menneskelige og kærlige og de er både til stor glæde for børn og nostalgiske voksne.

Harry Potter og Flammernes Pokal af J. K. Rowling

 

Ingen jul uden Harry Potter. Harry Potter og Flammernes Pokal er fjerde bog i den magiske serie om Harry Potter og hans venner. Der er ting der tyder på at troldmanden Voldemort er ved at få sine kræfter tilbage, og da den store magiske trekamp skal finde sted på Hogwarts i år er det umuligt ikke at blive konfronteret med det. Harry Potter skal være med i trekampen der foregår mellem hele verdens store troldmandsskoler, og han har tænkt sig at give alt han har. Hvad han ikke ved er at mørket truer. Det er i øvrigt også i denne bog, at det magiske Julebal finder sted, derfor er bogen selvfølgelig oplagt at læse her i december.

Al kødets gang af Ambrose Parry

 

Ingen jul uden lidt Sherlock Holmsk krimigåde. Edinburgh 1847. En delt by, en stinkende smeltedigel der på en gang er præget af vold og fattigdom, rigdom og lægevidenskabelige fremskridt. I Edinburghs Old Town dør en række unge kvinder på samme smertefulde måde. I byens New Town begynder Will Raven, der er medicinstuderende, i sin læreplads hos den anerkendte professor i fødselshjælp James Young Simpson. Raven flytter ind i sin mentors hjem, der er samlingssted for kolleger og rammen om dristige medicinske eksperimenter, særligt inden for anæstesi. Det er her Will Raven møder Sarah Fisher – en noget atypisk tjenestepige, der ikke ligger under for nogen, og som suger til sig af den viden, hun møder i sin dagligdag. De to bryder sig ikke synderligt om hinanden, men de har begge deres grunde til at involvere sig i de mistænkelige dødsfald blandt kvinderne. Bogen er næsten lige udkommet her i november, jeg er halvvejs og meget begejstret.

Jul på Stone Cross Manor af Lisa Kleypas

 

Ved juletid ankommer Lilian og Daisy Bowmans bror, den amerikanske velhaver Rafe Bowman, til London med henblik på at indgå ægteskab. Hans to søstre har nemlig begge fundet ægtemænd og slået sig ned i England. Rafe har udset sig den fornemme Lady Natalie som sin kommende hustru, da hendes herkomst kan styrke Rafes forretningsmæssige ambitioner. Men to ting forpurrer hans plan i “Jul på Stone Cross Manor”: Lady Natalies kammerpige, Hannah, der ikke anser Rafe for et passende parti for hendes frøken, og Rafes brændende passion for en kvinde, som han ikke ønsker – og slet ikke kan få. Men mon ikke julefreden til sidst vil sænke sig over Lillian og Lord Marcus’ herresæde, Stone Cross Manor, hvor alle Wallflower-heltinderne med børn og ægtemænd skal samles? En romantisk og letlæselig roman til at varme sig med gennem december.

Northanger Abbey af Jane Austen

 

Jane Austen er for mig også indbegrebet af jul. Northanger Abbey, der netop er udkommet i Lindhart og Ringhofs smukke nye udgave, blev først udgivet posthumt, men var skrevet allerede i Jane Austens ungdom. Hovedpersonen Catherine Morland er en naiv, men godhjertet 17-årig pige, der gør sin debut i middelklassens selskabsliv i 1790’ernes Bath. Catherine finder hurtigt en veninde i den kokette Isabella Thorpe, som hun deler en ivrig fascination for gotiske romaner med. Hun fatter ligeledes hurtigt interesse for den intelligente og vittige Henry Tilney og udvikler senere et venskab med hans søster, Eleanor Tilney, der resulterer i en invitation til familiens hjem: Northanger Abbey. På det gamle abbedi sprudler Catherines livlige fantasi, der er påvirket af hendes litterære smag for gotiske romaner, men med tiden indser hun sandheder, som hun før har været blind overfor.

Ild og Blod af Martin R. R. Martin

Game of Thrones, eller fantasy generelt, er bare oplagt at læse i julen. Derfor anbefaler jeg selvfølgelig George R. R. Martins nyeste bog ILD OG BLOD, som tager afsæt i Westeros og Targaryan-slægtens storhed og fald, 300 år før Kampen om Tronen begynder. Hvad foregik der egentlig i Westeros før KAMPEN OM TRONEN begyndte – før kulden kom tilbage, og før skumle kræfter begyndte at samle sig i den store iskolde vildmark på den anden side af Muren, der beskytter kongeriget? Det får vi svaret på i George R.R. Martins nye værk, Ild & Blod, der er den amerikanske forfatters historie om Targaryen-klanen i landet Westeros. Bogen handler om, hvordan magtforholdene faldt ud, som de gjorde i De Syv Kongerier. Om Valyrias storhed og fald, og hvordan den incestuøse Targaryen-slægt siden etablerede en ny æra. Med andre ord: Ild & Blod er en skatkiste af medrivende historier om krigene, konger, hustruer, børn, søskende, venner, rivaler – og drager selvfølgelig. Værket giver læserne et helt nyt blik på Westeros’ fascinerende historie.

Hvad skal du læse i julen?