NOVEMBER // drabsforsøg og litterære spoilers, Saxo gør klar til at slås mod Amazon og en vigtig stemme er blevet slukket

Som noget nyt vil jeg hver måned skrive et indlæg over den foregående måned. Et slags overblik, en logbog over de bøger, som jeg fik læst, de tanker jeg gjorde mig litterært, nyheder og litterære events, hvad jeg ser frem til at læse i næste måned og ind imellem også lidt om alt det, der sker i mit liv, udover Litfix. Det kan jo variere, hvor spændende det er, så I må ikke forvente fuld dagbog, men mere et oprids af de mest oplagte ting at nævne. Håber I vil læse med, og kom endelig med feedback og forslag til ting I gerne vil læse om i næste månedsindlæg. Det vil stadig være litteraturen, der er i fokus, men her kan I få et månedligt fix i stedet.

Genrer jeg har læst: Slægtsroman, historisk fiktion, socialrealisme, fantasy, biografi og krimi.

Bøger læst i november

Malene Ravn – I dine øjne (480 sider) ★★★★★
En fantastisk slægtsroman. Dejlig læseoplevelse som jeg anbefaler alle, der elsker Vi er brødre, Folkets skønhed, En anden gren osv.

Elena Ferrante – Forladte dage (205 sider) ★★★★☆
Altid godt at læse Ferrante. Nu mangler jeg kun Dukken der blev væk og børnebogen, så har jeg læst hele forfatterskabet. 

J. K. Rowling – Harry Potter og Flammernes Pokal (616 sider) ★★★★☆
Nostalgi! Og tilbage i Rowlings magiske verden. Jeg nåede kun at læse de tre første bøger som barn inden filmene kom, så jeg nyder at læse de resterende bøger for første gang som voksen.

Michelle Obama – Min historie (464 sider) ★★★★☆
Vedkommende og ærlig. Alt du gerne vil vide om Obama-parret. Læs den! 

Bent Haller – Når krigen slutter (439 sider) ★★★☆☆
En historisk roman om Anden Verdenskrig og tyskertøserne. Levede desværre ikke helt op til mine høje forventninger. 

Ambrose Perry – Al kødets gang (399 sider) ★★★★☆
Bag Ambrose Perry, som er et pseudonym, står et virkelig stærkt ægtepar, som har skrevet en r*v fed historisk krimigåde! Hvis du er til Jessica Fellowes, Agatha Christie og Sherlock Holmes, skal du læse med her. Første bind i en ny serie. 

Julie Andem – SKAM sæson 1, Eva (206 sider) ★★★★☆
Jeg venter på de norske udgaver, så kunne ikke dy mig og læste på dansk. Et velkomment gensyn med Julie Andems fantastiske karakterer. Oplagt til alle SKAM-fans! Serr! Den er drittkul!

Antal sider læst: 2.809

Bedste oplevelse

I dine øjne af Malene Ravn. En slægtsroman om den halvt danske, halvt kinesiske Erik, der vokser op i 1930’erne, og gennem hele livet føler sig fremmed og anderledes. Arven fra sin kinesiske far Djon Lai Fun er tabuiseret og ikke noget, man taler om, slet ikke hjemme hos mor Gudrun og dennes racistiske far Jens Peter. Jeg var fuldstændig opslugt af romanen og læste den på få dage.

Dårligste oplevelse

Man kan vel knap kalde den dårlig, men jeg blev desværre lidt skuffet over Bent Hallers roman om Anden Verdenskrig, som også er hans mors historie som tyskertøs. Det var ellers den helt oplagte roman for mig, men kom aldrig helt ind under huden på mig. Sproget blev for monotont og flere steder kedsommeligt. Kærlighedshistorien var nærmest ikke-eksisterende, og Edith begyndte at irritere mig lidt til sidst.

Litterære events og nyheder

 • Politikens Hus købte Saxo: gør klar til at slås med Amazon
 • Agnes Henningsen Festivalen, Kerteminde: nutidens kvinder kan spejle sig i Agnes Henningsen. Læs hele artiklen her
 • Sara Omar foredrag, Tikko: Sara Omar har besøgt Aarhus og Odense til foredrag om sin debutroman Dødevaskeren, med oplæsning og spørgsmål fra salen efterfølgende
 • Bogforum status: færre besøgende end sidste år men alligevel 33.000 gæster og særligt Hella Joof, Svend Brinkmann, Tor Nørretranders og Rane Willerslev trak mange folk til
 • En vigtig stemme blev slukket: Hvil i fred, Nedim Yasar, tak fordi du turde
 • Islandske Audur Ava Olafsdottir vinder Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman AR
 • Ballade omkring fyret rektor på Forfatterskolen Jeppe Brixvold: komplot eller retfærdigt?
 • Sociale medier er de nye læseklubber: bogblogs og litteraturformidling på Instagram er kommet for at blive
 • Drabsforsøg og litterære spoilers på Sydpolen: Ingeniør og forsker Sergey Savitsky dolker kollegaen Oleg Beloguzov i hjertet med en køkkenkniv: litteratur er brandalvorligt!
 • Ny forskning inden for brugslitteratur: I to år har Rita Felski og hendes forskningsgruppe undersøgt, hvad litteraturen kan bruges til: “Almindelige læsere kan selv have meget sofistikerede interesser og lære en masse af litteratur, mens akademikere kan være drevet af passion og nydelse”. Læs mere her
 • Tove Ditlevsens samlede brevkassesvar udgives: Over 4.000 spørgsmål og svar blev det til, og nu er korrespondancerne samlet i et atlas over livets facetter
 • Michelle Obamas erindringer sælger 9 eksemplarer i sekundet i de amerikanske boghandler på udgivelsesdagen: Den tidligere Førstedame for de Forenede Stater fortæller alt og skjuler intet i biografien hele verden har ventet på
 • Harry Potter og hans feministiske entourage: For 20 år siden udkom den første bog om den unge troldmand på dansk. Dengang blev forfatter J.K. Rowling bedt om at underspille, at hun var kvinde, fordi det kunne skade bogsalget. Læs hele artiklen her
 • Det gamle forlags fremtid: Gyldendals fremtid som landets vigtigste forlag for dansk skønlitteratur står og falder med om forlagschefen får lov at fortolke direktørens rammer på sin måde
 • Akademiet hædrer Hesselholdt: Det Danske Akademis Store Pris går i 2018 til Christina Hesselholdt. Prisoverrækkelsen finder sted ved akademiets årsfest 30. november på Designmuseum Danmark. Det Danske Akademis Store Pris, der bliver anset for at være landets fornemste anerkendelse af et forfatterskab, bliver uddelt hvert andet år og er på 300.000 kr.
 • Franske præsidenter med læsemani og skjulte forfatterdrømme: Besidder man Frankrigs mest magtfulde politiske embede, er det nærmest en selvfølge at have læsevanerne og litteraturreferencerne i orden. Den nuværende præsident, Emmanuel Macron, er ingen undtagelse
 • Tove-feberen” smitter stadig: Efter en periode, hvor hun var dømt ude af det fine litterære selskab, vokser populariteten nu for Tove Ditlevsen. En række ny- og genudgivelser af forfatterens værker viser, at den kompromisløse Vesterbro-pige stadig har noget at tilbyde moderne mennesker, siger ekspert.
 • Italiensk bestsellerfænomen er forvandlet til en smuk serie: HBO har forvandlet den italienske forfatter Elena Ferrantes gennembrudsroman ”Min geniale veninde” til en dyster, men fin og stilistisk serie, der kan ses og nydes, selv hvis man ikke kender historien på forhånd
 • Kulturprisen gik til forfatter Kim Leine: Kronprinsparrets Kulturpris gik lørdag aften til den dansk-norske forfatter Kim Leine, der har boet en årrække i Grønland og udgivet flere bøger om forholdet mellem Danmark og Grønland
 • Outlander sæson 4 endelig tilgængelig på Viaplay: Trommer i det fjerne, som fjerde sæson er baseret på, er min yndlings bog i serien, og I kan godt glæde jer!

Nye anmeldereksemplarer på hylden

Det læser jeg lige nu

Kim Larsen Mine unge år af Jens Andersen, Små hverdagsproblemer af Tove Ditlevsen, Let gang på jorden af Agnes Henningsen og Pachinko af Min Jin Lee.

Det ser jeg frem til i december

Jens Andersens Kim Larsen biografi udkommer den 4. december, Venner: I’ll be there for you-bogen udkommer 27. december, sæsonafslutning på Outlander (viaplay) og Min geniale veninde (hbo) og selvfølgelig jul i New York.

Tak fordi I læste med,