Anmeldelse: På knæ for livet – En biografi om Halfdan Rasmussen og Ester Nagel af Susanne V. Knudsen

Titel: På knæ for livet – En biografi om Halfdan Rasmussen og Ester Nagel. Forfatter: Susanne V. Knudsen. Sider: 680. Forlag: Peoples Press. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar: Peoples Press ★★★★☆

Halfdan og Ester var betydelige forfattere i deres samtid. Med deres klaprende skrivemaskiner indgik de i tidens kulturelle og litterære strømninger. Det emmer af historisk tid gennem deres forfatterskaber, men også af tidløshed i de bedste tekster”. 

På knæ for livet er en parbiografi om Halfdan Rasmussen (1915-2002) og Ester Nagel (1918-2005) med fokus på deres ægteskab og med nedslag i de to forfatterskaber. Halfdan Rasmussen og Ester Nagel var begge betydelige forfattere i deres samtid og indgik i tidens kulturelle og litterære strømninger. Ester med humor, ironi og bidende satire og sine absurde skildringer af kønsskævhed, social skævhed og racisme – Halfdan med sine fornyende tosserier, sproglegende børnerim og med et kritisk blik for social uretfærdighed i rejsedigte om fattige folk i diktaturerne i Spanien, Portugal og Grækenland.

Det er historien om et kunstnerisk parløb, hvor Ester i begyndelsen er mindst lige så kendt og anerkendt som Halfdan, men senere sakker bagud og overhales af ham. Og det er historien om et ægteskab, der bygger på et ideal om ligestilling og gensidig respekt, og hvor Ester ser gennem fingre med Halfdans gentagne utroskab, indtil de kort efter deres sølvbryllup bliver skilt, og Halfdan flytter sammen med Signe Plesner, vennen Benny Andersens kone. Susanne V. Knudsen har interviewet Ester Nagel gennem flere år, og biografien er endvidere baseret på alle Esters dagbøger, breve og fotoalbums, som hun efterlod i Susanne V. Knudsens varetægt.

Biografien er rigt illustreret. Halfdan Rasmussen er en af Danmarks kendteste og mest elskede forfattere. Med sine børnerim illustreret af Ib Spang Olsen skrev han sig ind danskernes kollektive bevidsthed. Ester Nagel var i samtiden også en kendt personlighed, der ud over sit forfattervirke var yderst aktiv i Dansk Kvindesamfund og Mellemfolkeligt samvirke. Biografien er den første, der stiller skarpt på begge forfattere, og forfatteren har haft adgang til enestående kildemateriale, som Ester Nagel testamenterede til hende.

Bogen er lang med sine 680 sider, men for læsere der elsker litteratur og kultur er den en skattekiste af anekdoter, avisudklip, digte, værkanalyser, erindringer, breve og dokumenter. Et stykke dansk kulturhistorie om et af landets mest berømte forfatterpar. En ærlig og troværdig fortælling.

Jeg var underholdt med det samme. Bogen er skrevet i et let, ukompliceret men fængende biografisk sprog, opdelt forholdsvis kronologisk i sine kapitler og med Halfdan og Esters livshistorier løbende ved siden af hinanden frem mod det tidspunkt, hvor de møder hinanden, men vi følger dem også hver især, når de skilles igen. For fans af Tove Ditlevsen, Morten Nielsen og de andre store forfattere fra det 20. århundrede er der også masser af gode og ukendte anekdoter at underholde sig med og samtidig tegner der sig en spændende biografi om et særligt forfatterpar: Ester Nagel og Halfdan Rasmussen var både dybt traditionsbundne men samtidig moderne, idealistiske og ikke-monogame. Halfdan havde en række affærer, blandt andet med deres Benny Andersens kone, men alligevel holdt de sammen i mange år.

På knæ for livet giver et skarpt indblik i historien, tiden under besættelsen og den modstandskamp som både Ester og Halfdan var en del af, efterkristidsårene i huset i Virum, forfatterskabernes skiftevise spiren og ikke mindst 50’ernes familieliv. Titlen På knæ for livet henviser til Halfdans digtsamling af samme navn fra 1948, hvor temaet er fællesskab, fare, ideologi og det at falde på knæ for livet i afmagt ved tabet af en elsket under krigen, men også om at trodse fortiden, tro på fremtiden og være glad for livet, så længe man har det: “Jeg knæler for det liv, som trodser tiden” skriver Halfdan.

De til tider lidt lange digtanalyser vil den biografiske læser måske springe let hen over, men overordnet set er På knæ for livet et spændende arkiv over levet forfatterliv.