JANUAR // gribende og modig debutant, premiere på Leonora Christina musical og guilty pleasure-afhængighed

Januar. Et nyt år. Nye læsemål og nye udgivelser på vej. Jeg har netop kigget Politikens Forlags forårskatalog igennem, og I kan godt glæde jer. Allermest ser jeg frem til nyt fra Julian Fellowes, manden bag Downton Abbey, der til juni er aktuel med Snobberne – en moderne Jane Austen-historie om den engelske overklasse. Lasse Holm er til marts aktuel med tredje bind i sin vikingetrilogi nemlig Lodbrogsønnernes død. Så er der også endelig nyt fra Jessica Fellowes og serien om Mitfordmordene. De smukke unge døde udkommer i juli og handler om spændingerne mellem upstairs og downstairs på de store engelske godser i 1920’erne. Martha Hall Kelly er efter Blomstrende syrener aktuel med De forsvundne roser der udkommer i juni og handler om Eliza der under Første Verdenskrig rejser fra Sankt Petersborgs travle gader til de parisiske avenuer. I kan se hele kataloget HER.

 Januar var også måneden, hvor somaliske Sofie Jama debuterede med den modigste bog, jeg har læst siden Dødevaskeren, og så var jeg også så heldig at være til premiere på Odenses største muscial-satsning nogensinde, Leonora Christina, som er en fortolkning af bogen Jammers Minde af selv samme forfatter, der i 22 år sad fanget i Blåtårn i Københavns Slot. Januar blev også måneden, hvor jeg blev fuldstændig besat af en romankarakter og bogserie, en rigtig guilty pleasure. Nemlig Hardin Scott fra Anna Todds bestseller-serie After. Bøgerne er i al beskedenhed en blanding af Fifty Shades og Twilight, men mit teenage-hjerte er i ekstase. Jeg læser til langt ud på natten, den ene bog efter den anden (som e-bog endda), det er lige før, at jeg går så vidt som at lytte til den også. Det er ikke stor litteratur, til tider er det forudsigende og klichéfyldt, og det er ikke sproglige perler og poetiske naturbeskrivelser, at jeg læser After for. Men der er bare handling og cliffhangers hele tiden, som gør det umuligt at lægge bøgerne fra sig. Og gode karakterer: Den måde Hardin Scott elsker Tessa Young på. Wauw! Hvis du ikke er helt overbevist, så se teaser traileren med Hero Fiennes Tiffin som Hardin (yes, det er Ralph Fiennes nevø, og skuespilleren der portrætterer Voldemort som barn i Harry Potter og Halvblodsprinsen).

Genrer jeg har læst: Fantasy, biografi, manuskript, YA/erotik, (social)realisme.

Bøger læst i januar:

Julie Andem – Skam Sæson 2, Noora (240 sider) ★★★★☆
Dejligt gensyn med karakterne og spændende med nye scener.

Susanne V. Knudsen – På knæ for livet: en biografi om Halfdan Rasmussen og Ester Nagel (685 sider) ★★★★☆
Et must-reed til alle litteraturelskere. Et godt indblik i dansk kulturhistorie og litteraturens verden.

Abdel Aziz Mahmoud – Fra Libanon til Lærkevej: Samtaler vi aldrig har haft (280 sider) ★★★★☆
En rørende og personlig bog og et klogt indspark i den skingre integrationsdebat.

Anna Todd – After (582 sider) ★★★★☆
Omg. Jeg blev simpelthen så opslugt og besat af den bog og dens karakterer. Det går ud over al common sense.

Vivian Gornick – Voldsomme bånd (240 sider) ★★★★★
En af året bedste læseoplevelser! Har klassiker-potentiale og bør filmatiseres.

Karl Ove Knausgård – Hvorfor skriver jeg? (70 sider) ★★★☆☆
Et fint sted at starte for nye Knausgård-læsere.

Anna Todd – Tvivlen (626 sider) ★★★★★
Jeg er totalt besat af Hardin Scott og hele serien. Wow altså! Vildeste guilty pleasure. Slår Twilight og Fifty Shades med længder.

Sofie Jama – Et andet menneske, et andet liv (320 sider) ★★★★☆
En af de modigste debutromaner siden Dødevaskeren. Barsk og gribende.

Anna Todd – Faldet (767 sider) ★★★★★
Omg! The ending. Jeg så det komme, men det ramte mig alligevel så vildt!

Antal sider læst: 3.810

Bedste oplevelse

Helt klart Voldsomme bånd af Vivian Gornick og Et andet menneske, et andet liv af Sofie Jama. Og.. After-serien af Anna Todd selvfølgelig 🙂 shhh.. ikke sig det til nogen!

Dårligste oplevelse

Hm, der har ikke rigtig været nogle dårlige læseoplevelser i januar. Året starter godt!

Litterære events og nyheder

Somalisk topmodel debuterer til fremragende anmeldelser: Sofie Jama frigør den omskårne kvinde ved at give hende frisind og liderlige lyster.
Premiere på den storslåede musical Leonora Christina: Jeg havde fået VIP-billetter til premieren den 22. januar, læs hele min anmeldelse af forestillingen HER
Midtvejsbiografier er et nyt salgshit: Den klassiske biografi om et liv får voksende konkurrence. Populære danskere bliver i stigende grad portrætteret i bogform, mens de stadig har et halvt liv eller mere tilbage.
Kim Larsen-biografi lå under flest danske juletræer i 2018: Boghandlerne kan efter 2018 gøre status efter et glimrende julesalg, hvor særligt biografier har været det store hit.
Flotte anmeldelser af UNDERVEJS TIL MIG SELV af Henrik Pontoppidan: Veltimet genudgivelse af Henrik Pontoppidans lærerige erindringer.
Den romantiske søfarer har lagt til kaj: Nekrolog. Han var opdagelsesrejsende med flair for poesi og endte som en af Danmarks mest læste forfattere. Troels Kløvedal blev 75 år.
Ny international storfilm om den moderne direktør Karen Blixen på vej: I samarbejde med bestseller-forfatteren Tom Buk-Swienty planlægger Nordisk Film Production både en film og en mini TV-serie om eventyreren – men særligt forretningskvinden – Karen Blixens liv i Afrika.
Døde forfattere og levende ord: Det er mange år siden, de skrev deres sidste ord. Alligevel er de mere aktuelle nu, end de har været i årtier. Kvindelige forfattere som Tove Ditlevsen og Agnes Henningsen oplever lige nu en revival, og deres forfatterskaber bliver læst, forstået og værdsat helt anderledes, end da de levede. Læs artiklen HER.
JEG HAR OGSÅ LEVET! af Jens Andersen og Jette Glargaard får fremragende anmeldelser: Dette er fornem brevkunst, der tegner et smukt dobbeltportræt af de to stærke kvinder og samtidigt indirekte tegner et billede af nogle af de udefrakommende påvirkninger, der kom til at forandre Lindgrens forfatterskab.
Forfatterskolen gør i dag status efter tumulter: I samarbejde med advokatfirmaet Sirius oprettede Forfatterskolen den 1. november en whistleblowerordning, hvorved elever og tidligere elever anonymt har kunnet indberette hændelser eller episoder, hvor skolens ansatte har opført sig ”upassende”, herunder sexchikane. Bestyrelsen er af Slots- og Kulturstyrelsen blevet bedt om at redegøre for, hvordan man fremover kan sikre ro og stabilitet på skolen. Den redegørelse vil bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen give i dag.
Forfattere skal fortælle historier fra alle egne af Danmark: 20 forfattere skal tage del i og skrive om livet i 20 forskellige danske byer. Forfattere har godt af at opleve steder, de ikke kender til, siger litteraturprofessor.
»At spille Sana i »Skam« gav mig en stemme, som jeg vil bruge«: Den norske hit-serie »Skam« er solgt til USA og fem lande i Europa. Iman Meskini blev, efter at have haft den første norske hovedrolle med hijab, forbillede for mange. Hun har 700.000 følgere på Instagram – og nogle af deres historier har hun brugt i en ny bog om religion og retten til at være sig selv.
’Is There Still Sex in the City?’: Forfatteren til bogen bag tv-serien ’Sex and the City’, den 60-årige Candace Bushnell, udgiver en ny bog med titlen ’Is There Still Sex in the City?’. Hun har ifølge LA Times skrevet en delvis selvbiografisk bog om at date som midaldrende kvinde.
Ekspert om ny udgivelse af »Lykke-Per«: Det er noget forbandet svineri: Ny udgivelse af Henrik Pontoppidans hovedværk i førsteudgaven har kastet to kendere ud i en litterær fejde.

Nye anmeldereksemplarer på hylden

et andet menneske, et andet liv af sofie jama
hvorfor skriver jeg af karl ove knausgård
lad os håbe på det bedste af caroline setterwall
og sådan blev det af maren uthaug
mit ansigt ud mod verden af alfred hayes
jeg bruger min krop som et møbel af veronika katinka martzen

Det læser jeg lige nu

Harry Potter og Fønixordenen af J. K. Rowling og After #3 Faldet af Anna Todd.

Det ser jeg frem til i februar

— flere gode læseoplevelser, min fødselsdag den 16. februar, og så kan I kan godt glæde jer til en stor giveaway..

Tak fordi I læste med,