Anmeldelse: Northanger Abby af Jane Austen

Titel: Northanger Abbey. Forfatter: Jane Austen. Oversætter: Vibeke Houstrup. Sider: 248. Forlag: Lindhardt & Ringhof. Udgivelsesår: 2018. Lindhardt og Ringhof ★★★☆☆

“Venskab er så afgjort den fineste balsam til lindring af kvalerne over skuffet kærlighed”.

En naiv antiheltinde, en smuk og intelligent mand, et dystert kloster i Bath, lidt Austensk humor og diskussion om læsevaner og litteratur i slut 1700-tallet og du har Northanger Abbey. 

Som altid formår Austen at fange sin læser ind i sit muntre, satiriske og typisk britiske selskabslivs univers. Northanger Abbey menes at være er skrevet i 1799, da Austen kun var 24 år, men blev først udgivet efter hendes død i 1817. Mange kalder den for Austens mest gådefulde og humoristiske roman, men den fangede mig aldrig rigtigt. Ikke på samme måde, som hendes andre romaner har gjort.

Catherine Morland er en naiv, men godhjertet 17-årig pige, der gør sin debut i middelklassens selskabsliv i 1790’ernes Bath. Catherine finder hurtigt en veninde i den kokette Isabella Thorpe, som hun deler en ivrig fascination for gotiske romaner med. Hun fatter ligeledes hurtigt interesse for den intelligente og vittige Henry Tilney og udvikler senere et venskab med hans søster, Eleanor Tilney, der resulterer i en invitation til familiens hjem: Northanger Abbey. På det gamle abbedi sprudler Catherines livlige fantasi, der er påvirket af hendes litterære smag for gotiske romaner, men med tiden indser hun sandheder, som hun før har været blind overfor. Catherine spår på forhånd mystik på Northanger Abbey, allerede da General Tilney og hans datter Eleanor inviterer hende. Og glæder sig selvfølgelig over, at hun får endnu mere tid med sønnen Henry Tilney.

Northanger Abbey er fuld af intellektualitet og er egentlig en kritik af den gotiske genre, men pakket ind i Austens sans for humorisme og vittighed. Koketteri, sladder og selskabsliv kommer til live på siderne i form af søskendeparrene Tilneys, Moreland og Thorpes. Forlovelser, misforståede frierier og uudtalt kærlighed summer mellem de tre søskendepar, der mænges med hinanden i Baths sociale kredse.

En udmærket Austen-roman, men det bliver nok ikke lige min yndlings. Den smukke nye genudgivelse fra Lindhardt og Ringhof vil dog pynte fint sammen med Overtalelse og Stolthed og fordom på bogreolen.