MARTS // biografier, Atwood-feber, masser af italiensk litteratur og smuttur til Milano og Comosøen

Marts gik så hurtigt. Jeg føler knap, at den var gået i gang, før den var slut. Den stod på en del giveaways, nye samarbejder og et interview, og så selvfølgelig et par anmeldelser og nogle gode læseoplevelser. Marts var virkelig også en måned, hvor jeg fik læst biografier om danske skuespillere. Jeg kan godt komme i sådan et mode, hvor der bare er én genre, som jeg har lyst til at dykke ned i. Og så var jeg lige på en lille ferie til Milano og Comosøen i slutningen af marts – helt fantastisk. Jeg oplevede ikke så meget litterært, men hvis I godt kunne tænke jer en travelguide alligevel, så sig endelig til, så vil jeg overveje at lave en. Desværre var jeg forkølet, da jeg fløj til Milano, og på hele turen hjem havde jeg faktisk proppet i ørerne, og så sprang min trommehinde, da jeg kom hjem, hvilket har betydet panodil zapp overdose i næsten en uge og et smertehelvede, jeg aldrig har oplevet før. Derfor fik jeg ikke læst så meget her i marts, som jeg havde regnet med, men sådan er det, når sygdom og det virkelig liv kommer i vejen. Heldigvis er jeg i bedring nu og er også tilbage på arbejde.

Genrer jeg har læst: Biografier. Lovestory. Erotik. Italiensk litteratur. 

Bøger læst i marts:

Anna Todd – Mødet After #1 med bonuskapitel (557 sider) ★★★★★
Luise Charlotte Helmuth – Pusle (189 sider) ★★☆☆☆
Jan Priiskorn Schmidt – Barnestjernen fra Bryggen (293 sider) ★★★☆☆
Donatella di Pietrantonio – Pigen de sendte tilbage (224 sider) ★★★★☆
Domenico Starnone – Drilleri (212 sider) ★★★★☆

Antal sider læst: 1.475

Bedste oplevelse

Det blev til en genlæsning af After, men den var næsten endu bedre anden gang. Det er dog en meget subjektiv holdning. Jeg er ikke helt færdig med Den blinde morder af Margaret Atwood, men hun begejstrer mig endnu engang med sin imponerende skrivestil. Og så var det skønt at læse Pigen de sendte tilbage af Donatalle di Pietrantonio, når jeg havde lidt Ferrante blues.

Dårligste oplevelse

Den var ikke decideret dårlig, men Pusle af Luise Charlotte Helmuth var kort og letlæst og ikke særlig velskrevet. Den har dog potentiale men burde have haft en rigtig forfatter, journalist eller biograf inden over.

Litterære events og nyheder

Danskernes foretrukne kulturtilbud er museer og biblioteker: Omkring 80 procent af danskerne mener, at biblioteker og museer skal modtage tilskud fra det offentlige, viser ny undersøgelse. Det er de kulturtilbud, flest danskere mener, skal støttes.
Ny roman lanceres i over 1.000 biografer: Når den længe ventede opfølger til ’The Handmaid’s Tale’, på dansk ’Tjenerindens fortælling’ præsenteres 10. september sker det med sceneoptræden af en 79-årige canadiske forfatter Margaret Atwood. Fans kan allerede nu løse billet til aftenen med forfatteren på Londons National Theatre, hvor BBC-værten Samira Ahmed vil interviewe Atwood om hendes karriere og om, hvorfor hun er vendt tilbage til historien om tjenerinden, 34 år efter den første roman udkom.
Nyt mikroforlag fra Claus Clausen: Tiderne Skifters tidligere ejer er igen forlægger efter at have solgt sit livsværk til Gyldendal. I maj er han klar med udgivelser fra sit nye mikroforlag, som passende hedder Epilog.
Knud Romer: »Kultur kan være et beroligende middel. Men det kan også rive dig i stykker«: Havde det ikke været for digteren Dylan Thomas, var forfatteren Knud Romer formentlig blevet færdig med sine litteraturstudier. Men han var aldrig blevet til den, han er. Her fortæller han om sit skæbnemøde med den walisiske digter og drukkenbolt.
Michelle Obama har solgt ti mio. bøger: USAs tidligere præsidentfrues bog »Becoming« kan blive den mest succesfulde selvbiografi nogensinde, lyder det fra udgiveren, der angiveligt har satset næsten en halv milliard kroner på Obama-parrets erindringer.
★︎★︎★︎★︎★︎★︎ ”En intellektuel bedrift … den måske mest indflydelsesrige bog om kvinden”:Det andet køn af Simone de Beuavoir, som er bredt anerkendt som den måske mest indflydelsesrige bog om kvinden, er en intellektuel bedrift. Og værket er stadig relevant i dag, hvor #MeToo har bidt sig fast og er vokset fra et tweet til noget af det bedste, der er sket for kvinder i mange år.
Harry Potter som ny Pokémon-dille: I år vil skaberne af spillet Pokémon Go sætte en ny reality-dille i gang med figurer fra Harry Potters troldmandsunivers, skriver blandt andre The Guardian. Skaberne bag spillet har ikke sat premieredato på endnu, men meddelt, at det vil blive lanceret i år.
Bøger skal høres, siden læses: Først skriver man en føljeton, der kan streames, siden udgiver man den på papir. Forfattere er begyndt at vende arbejdsgangen for lydbøger om, og det kan ændre litteraturens udtryksformer.
Musicalsejr: »Den evige ild« på Bellevue Teatret har klassikerpotentiale: Ken Folletts bestseller »Den evige ild« bliver til en imponerende danskproduceret musical på Bellevue Teatret med stærke kvinder på scenen.

Nye anmeldereksemplarer på hylden

om hundrede år af anna elisabeth jessen
knust af anne mette kirk
ash-shaheed [vidnet] afjamal bendahman
katteøje af margaret atwood
byen erobret / kærlighedssynder af agnes henningsen
minder om fremtiden af siri hustvedt
dristig som en mand af lone krogsholm
blindtunnel af tove alsterdal

Det læser jeg lige nu

Vita af Melania G. Mazzucco og Den blinde morder af Margaret Atwood.

Det ser jeg frem til i april

After filmen har premiere den 11. april, og jeg tror ikke, at jeg har glædet mig så meget til en filmatisering siden Twilight. Det skulle da lige være Game of Thrones sæson 8, den allersidste sæson, der har premiere 14. april. April bliver uden tvivl den bedste måned! Også fordi der udkommer en række spændende bøger, som jeg glæder mig til. Blandt andet Blindtunnel af Tove Alsterdal, Minder om fremtiden af Siri Hustvedt, Dristig som en mand af Lone Krogsholm (28. marts), Se på os nu af Geir Gulliksen, Five feet apart af Rachael Lippincoot. Sjette bind i Outlander-serien udkommer på dansk Et pust af sne og aske hos Gyldendal! Og forsiden er så smuk. Se den lige HER. Og så er der nyt igen i genudgivelsen af Agnes Henningsens forfatterskab. Byen Erobret / Kærlighedssynder af Agnes Henningsen udkommer den 5. april, og jeg har sådan glædet mig til at læse videre.

Tak fordi I læste med,