Anmeldelse: Mørkekammeret af Camilla Hjørnholm Olsen

Titel: Mørkekammeret. Forfatter: Camilla Hjørnholm Olsen. Sider: 170. Forlag: Turbine Forlaget. Udgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Turbine Forlaget ★★★★☆

Mens skrædderen var ved Østfronten og skød og lemlæstede russiske mænd, voldtog russiske kvinder og drak vodka, cyklede min far i spærretidens mørke rundt i stationsbyen for at planlægge sabotageaktioner mod besættelsesmagten.” 

Mørkekammeret er en sprogligt imponerende debut om familiehemmeligheder og børn af besættelsen. 

Camilla Hjørnholm Olsen er cand.mag. i dansk og det skinner igennem i debutromanen Mørkekammeret. Den er velkomponeret og detaljerig og med et skarpt blik for den tid og de miljøer, som hovedpersonen færdes i. Romanen tager afsæt i en vestjysk by i 1970’erne og 80’erne, hvor to søskende vokser op som børn af besættelsen. Børnenes far, som gennem romanen omtales Boghandleren, var frihedskæmper, mens broren, kaldet Skrædderen var nazist. To modsætningsfyldte brødre, hvis fortid og valg under Besættelsen gennemstrømmer de kommende generationer.

Jeg forestiller mig min far som ung. Jeg kan se ham trykke illegale flyveblade på duplikatoren i baglokalet af boghandlen efter arbejdstid. Jeg ser ham trække hatteskyggen ned over ansigtet på vej mod jernbanen for at afspore godsvogne med krigsmateriel.”

Romanen er en fortælling om at vokse op og gå fra barn til voksen, præget af sin familie og sit miljø. Men det er samtidig også en form for metatekstlig vurdering af, hvad det vil sige at erindre og skrive på sin hovedstol. Hvordan nærmer man sig de fremmede mennesker på de gulnede fotografier? Hvordan skriver man sandheden om sin egen familie? Også alle de dystre hemmeligheder?

Men hvad nu, hvis det man har glemt, er så skamfuldt, at der ikke er nogen i ens familie, der vil fortælle det? Hvad hvis man glemmer de hemmeligheder, som man aldrig har sagt til nogen? Hvis man ikke kan huske det, så er det ligesom ikke rigtig sket.”

Mørkekammeret minder mig om Iben Mondrups Vi er brødre, Christian Mørks I gode hænder og faktisk også Thomas Korsgaards socialrealistiske romaner om Tue fra Jylland Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det. Mørkekammeret er en perfekt lille sommerroman at tage med på stranden eller i sommerhuset.