Anmeldelse: De forsvundne roser af Martha Hall Kelly

Titel: De forsvundne roser. Forfatter: Martha Hall Kelly. Sider: 2496. Forlag: Hr. Ferdinand. Udgivelsesår: 2019. Oversætter: Kirsten Heltner. Anmeldereksemplar: Gyldendal ★★★★★

Til at begynde med var glæden over krigen stor i Rusland, og soldaterne blev sendt afsted med jubel og hornmusik på Nevskij Prospekt. Men efter vores store nederlag og tilbagetog fra Galicien, begyndte det at gå ned ad bakke. Der blev ikke holdt overdådige baller de vintre. De unge mænd, der havde moret sig til selskaberne for to år siden, vendte aldrig tilbage. de var faldet i fjerntliggende skove. Krigen lagde landets økonomi i ruiner og gjorde indhug i de dyrebare forråd. Soldater desserterede og sluttede sig til sømænd og andre sultende russere på gaden, hvor de råbte på en afslutning på krigen.”

De forsvundne roser tager fat hvor Blomstrende syrener slap. Martha Hall Kelly har begået en gribende og stærk fortælling om kvindeskæbner under første verdenskrig baseret på rigtige hændelser. 

Jeg har læst Martha Hall Kellys Blomstrende syrener om Anden Verdenskrig, også baseret på virkelig hændelser og personer. Der fulgte vi Caroline Ferriday, som hjalp kvinder undslippe Ravensbrücks koncentrationslejr. I De forsvundne roser følger vi Carolines mor Eliza Ferriday, når hun forsøger at hjælpe sin russiske veninde der er fanget i et splittet og krigshærget land.

Året er 1914, og verden har stået på tærsklen til krig så mange gange, at det ikke fylder det store for Eliza Ferriday. Hun er spændt på en nært forestående rejse fra New York til Sankt Petersborg i selskab med Sofya Streshnayva, som er kusine af Romanov-familien. De to lærte for flere år siden hinanden at kende i Paris og blev hurtigt hinandens fortrolige. Nu stævner Eliza ud på sit livs rejse til Sofyas hjemland for selv at opleve al Ruslands pragt. Men da Østrig erklærer Serbien krig, og det russiske zarimperium begynder at falde, undslipper Eliza med nød og næppe tilbage til Amerika, mens Sofya og hendes familie må skjule sig på deres landsted, hvor de ansætter Varinka, en lokal ung pige, som hushjælp. Samtidig gør Eliza alt hvad hun kan for at hjælpe den russiske familie i sikkerhed på vej væk fra revolutionen.

Romanen er bygget op omkring de tre kvindelige hovedpersoner, og hvor hvert kapitel følger Eliza, Sofija og Varinkas rejser rundt i verden, da Første Verdenskrig er brudt ud. De tre kvinders historier flettes ind og ud af hinanden og skaber en medrivende fortælling med en troværdig og autentisk skildring af historien og den tidsperiode vi befinder os i. Stort researcharbejde må der, ligesom hos forgængeren, ligge bag her.

Romanen har også mange tråde til den russiske zarfamilie, Romanoverne, som mange nok kender fra historien om Anastacia, der blev skilt fra sin familie under den russiske revolution, ført an af Rasputin, og den vinkel nød jeg især. Romanen giver virkelig et skarpt indblik i, hvordan livet var for de familier, der blev straffet under Den russiske revolution, og man bliver heller ikke skuffet, hvis man er vild med Romanov-familien, da vi også hører en del om dem.

Martha Hall Kelly fortæller i sit efterord, at hendes næste roman handler om slavehandel og den amerikanske borgerkrig. Det glæder jeg mig meget til at læse! “I min næste bog vil jeg rejse endnu længere tilbage i tiden til den amerikanske borgerkrig, hvor jeg vil fortælle historien om Carolines oldemor, Jane Eliza Newton Woolsey, hendes families indsats mod slaveriet og deres kamp for, at kvinder for første gang i Amerikas historie kunne arbejde som sygeplejersker ved fronten”.

De forsvundne roser er den oplagte sommerroman til dig, der elsker historiske romaner med stærke kvindelige karakterer.