Film og tv-serier om bøger, biblioteker, boghandler og læseglæde

Jeg er lige faldet over den nye serie Looking for Alaska på HBO, og den er så fyldt med litterære referencer og bøger, at jeg kom til at tænke på andre film og serier, hvor bøger, biblioteker, boghandler og læseglæde spiller en rolle. Looking for Alaska er baseret på John Greens debutroman af samme navn, og allerede i første afsnit bliver der citeret og battlet en række forfattere, ligesom den kvindelige hovedpersons doorm room er fyldt med bøger. Fantastisk! Så her er et bud på en række film og serier med litteratur i. Smid endelig en kommentar, hvis du synes jeg mangler nogen.

Gilmore Girls

Gilmore Girls er en amerikansk tv-serie, der fortæller historien om Lorelai Gilmore og hendes datter Rory. Serien byder på en masse sjov og ballade, men også splid, kærlighed, dramatik og selvfølgelig Rorys store kærlighed til bøger. Hun er lidt af en læsehest. Især elsker jeg scenen, hvor hendes kæreste Dean pænt venter på, at hun bruger to timer på et loppemarked med bøger.

Little Women

Little Women er en amerikansk film fra 1994 instrueret af Gillian Armstrong. Manuskriptet af Robin Swicord er baseret på Louisa May Alcott’s roman fra 1868 med samme navn og har Vinona Ryder i hovedrollen som læsehesten og drengepigen Jo, der ikke kun læser men også selv skriver på en roman.

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society er en historisk romantisk drama-film fra 2018. Filmen er baseret på Ann Shaffers bestseller og handler om forfatteren Juliet, som modtager et brev fra et medlem af en mystisk bogklub, som blev stiftet på den nazi-besatte ø Guernsey. Hendes nysgerrighed bliver vækket, og Juliet beslutter sig for at besøge øen. Her møder hun de søde og excentriske medlemmer af bogklubben, inklusiv Dawsey, den bredskuldrede og spændende landmand, som skrev brevet til hende.

You’ve got mail

You’ve Got Mail er en amerikansk spillefilm fra 1998. Den mandlige hovedperson, Joe Fox (Tom Hanks), er en succesrig forretningsmand, der er ejer af en kæde af store boghandler, mens kvinden, Kathleen Kelly (Meg Ryan), ejer en lille boghandel specialiseret i børnebøger. De to kommunikerer dagligt per e-mail under pseudonymer. Da Joe opretter en ny stor butik lige over for Kathleens butik, trues hendes butik af den nye store nabo, der har et meget større udvalg og lavere priser, og Kathleen er derfor frustreret over situationen.

Midnight in Paris

Midnight in Paris er en romantisk komediefilm skrevet og instrueret af Woody Allen. Gil (Owen Wilson) er på storbyferie med sin forlovede, Inez (Rachel McAdams), og hendes stokkonservative forældre. Mens mor og datter går shop amok i latinerkvarterets antikbutikker og svigerfar fnyser af fransk udenrigspolitik, begiver Gil sig ud på et frydefulgt nostalgitrip, der består af lige dele romantik og magi. I nattens Paris møder han den smukke muse, Adriana (Marion Cotillard), der præsenterer Gil for en perlerække af inspirerende kunstnere og litterater. Gils forfatterdrømme bryder ud i fuldt flor, og det står lysende klart, at han umuligt kan vende tilbage til sit tidligere liv.

Funny Face

Funny Face er en amerikansk musikalsk romantisk komediefilm fra 1957 instrueret af Stanley Donen. Maggie Prescott, en modemagasinudgiver og redaktør for Quality magazine, er på udkig efter den næste store modetrend. Hun ønsker et nyt look, der skal være både “smukt” og “intellektuelt”. Hun og topmodefotograf Dick Avery vil have modeller, der kan “tænke lige så godt som de ser ud.” De to brainstormer og kommer på ideen om at bruge en boghandel i Greenwich Village som baggrund.

En verden udenfor

En verden udenfor er en amerikansk film fra 1994 baseret på romanen Rita Hayworth and Shawshank Redemption, skrevet af Stephen King. Andy Dufresne (Tim Robbins), en respekteret bankmand tager sin egen kone på fersk gerning i utroskab, og han beslutter sig for at give dem en ubehagelig overraskelse. Imidlertid bliver de myrdet samme aften, og Dufresne er nu hovedmistænkt for mordet på dem begge. Det er umuligt at bevise hans uskyld, og han bliver dømt til dobbelt livstid i Shawshank fængslet. Her møder han blandt andet den ældre indsatte Brooks, som står for fængslets bibliotek.

Skønheden og Udyret

Skønheden og udyret er en amerikansk romantisk fantasyfilm fra 2017. Eventyret ’Skønheden og Udyret’ handler om den intelligente og opfindsomme Belle, der ikke rigtig passer ind i landsbyen, hvor hun bor. Hun afviser konstant den egocentrerede Gaston, og drømmer sig langt væk. Da hendes far Maurice ikke vender tilbage fra en tur til markedet, tager hun dybt ind i skoven for at finde ham. Maurice er blevet taget til fange af et farligt udyr, der i virkeligheden er en fortryllet prins. Kun ægte kærlighed kan hæve forbandelsen, men tiden er ved at rinde ud, og Belle viser sig at være den eneste mulighed. Hvem elsker ikke de bibliotekscener?

Notting Hill

Notting Hill er en romantisk komedie fra 1999 instrueret af Roger Michell. William Thacker (Hugh Grant) lever i sin boghandel i Notting Hill i den daglige trummerum uden større følelsesmæssige udsving. En dag kommer den verdensberømte skuespiller Anna Scott (Julia Roberts) ind i butikken. De mødes igen kort efter på gaden, hvor William til Annas utilfredshed kommer til at spilde juice på dem begge. For at afhjælpe problemet overtaler han hende til at komme hjem i sit hus i nærheden for at rense hendes tøj, og her løsnes stemningen op. Et let kys fra Anna på vejen ud bliver startskuddet for deres gensidige tiltrækning.

Hugo

Hugo er en amerikansk 3D Fantasy-Dramafilm, baseret på Brian Selznicks roman The invention of Hugo Cabret. Paris 1931. Den forældreløse dreng Hugo hjælper med at passe urværkerne på togstationen Gare du Lyon, og her forsøger han at løse et mysterium, som har at gøre med en mekanisk mand, hans far arbejdede på inden sin død.

Min geniale veninde

Min geniale veninde er en co-produktion mellem HBO og den italienske kanal RAI, og historien er baseret på første roman i Elena Ferrantes bestsellerfænomen af samme navn, på dansk udgivet under titlen ’Min geniale veninde’. I seriens otte afsnit følger vi det komplicerede venskab mellem fortællingens to hovedpersoner, Elena og Lila, der mødes i efterkrigstidens Napoli i 1950, da de er otte år gamle og strækker sig frem til deres teenageår. De skiller sig begge ud ved deres begavelse og møder stor modstand i et barskt og fattigt miljø, hvor der ikke er plads til store drømme.

Tolkien

Tolkien er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2019 instrueret af Dome Karukoski og skrevet af David Gleeson og Stephen Beresford. Det handler om det tidlige liv for den engelske professor J. R. R. Tolkien, forfatter af The Hobbit og Ringenes Lord, samt bemærkelsesværdige akademiske værker.

Collette

Colette er en biografisk dramafilm fra 2018 instrueret af Wash Westmoreland, fra et manuskript af Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz og Richard Glatzer, baseret på den franske romanforfatter Colettes liv. Medvirkende er blandt andet Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson og Denise Gough.

The wife

The Wife er en dramafilm fra 2017 instrueret af Björn L. Runge og skrevet af Jane Anderson, baseret på romanen med samme navn af Meg Wolitzer. I filmen får forfatteren Joe Castleman tildelt Nobels Litteraturpris. En ære der får store konsekvenser for både ham og hans kone Joan. I 40 år har Joan nemlig tilsidesat egne ambitioner og drømme for at være den hustru, som den charmerende og kvindeglade Joe havde brug for. Men turen til Stockholm og de mange forberedelser op til ceremonien giver nu den loyale ægtefælle alvorligt stof til eftertanke. Snart vælter hemmeligheder fra deres ægteskab og Joes karriere ud af skabet. Og for at gøre alt værre, er de akkompagneret af deres forsmåede søn samt en nysgerrig forfatter, der gerne vil bore i sandheden om Castleman-ægteparret.

The Happy Prince

The Happy Prince er en biografisk dramafilm fra 2018 om Oscar Wilde, skrevet af, instrueret af og med Rupert Everett i hovedrollen. Filmen spiller Everett, Colin Firth, Colin Morgan, Emily Watson, Edwin Thomas og Tom Wilkinson.

Book Club

Book Club er en amerikansk romantisk komediefilm fra 2018 instrueret af Bill Holderman i hans instruktørdebut og skrevet af Holderman og Erin Simms. Book Club handler om fire modne veninder, der har kendt hinanden i over 30 år. Kvinderne lever vidt forskellige liv. Vivian er en travl forretningskvinde, der kun nyder uforpligtende forhold, Diane er blevet enke, Sharon er stadig ikke kommet videre fra sin skilsmisse, og Carols ægteskab er i krise. Veninderne holder dog kontakten ved lige via en månedlig bogklub, og da E.L. James’ erotiske bestseller Fifty Shades of Grey kommer på banen, sætter romanens frække indhold venindernes egne romantiske situation på dagsordenen.

Døde Poeters Klub

Døde poeters klub er en amerikansk dramafilm fra 1989 instrueret af Peter Weir efter manuskript af Tom Schulman og med Robin Williams, Robert Sean Leonard og Ethan Hawke i hovedrollerne. I flere generationer er eleverne på Welton Academy blevet skolet i konformitet og tradition, indtil den nye professor John Keating opfordrer dem til at begynde at tænke selv, leve livet fuldt ud og ”Carpe Diem”. Denne ukonventionelle tilgang medfører en åndelig opblomstring hos eleverne, men vækker også harme hos den misbilligende lærerstab, da en uventet tragedie rammer skolen.

A Discovery of Witches

A Discovery of Witches er et britisk tv-program baseret på All Souls-trilogien af ​​Deborah Harkness, opkaldt efter den første bog i trilogien. Den fænomenale historiker Diana Bishop er en heks, der fornægter sin arv. Men da hun på Bodleian-biblioteket i Oxford utilsigtet fremmaner et ældgammelt, forhekset manuskript, som skulle rumme hemmeligheden om de magiske væseners eksistens og skulle være bortkommet, kastes hun ud i et gådefuldt mysterium. Alle scenerne fra Oxford og biblioteket er guf for litteraturelskere! Og så gør Matthew Goode det heller ikke ligefrem værre.

Anne with an E

Anne med en E, oprindeligt titlen Anne for sin første sæson, er en canadisk drama-tv-serie baseret på romanen Anne of Green Gables fra 1908 af Lucy Maud Montgomery og tilpasset af Emmy prisvindende forfatter og producent Moira Walley-Beckett. En kvik, læseglad og ukuelig forældreløs pige med en livlig fantasi får et nyt hjem hos et ældre søskendepar, som egentlig havde ventet en dreng.

Looking for Alaska

Looking for Alaska er baseret på bestselleren af John Green. Serien handler om Miles “Pudge” Halter (Charlie Plummer), som starter på Culver Creek kostskole og forelsker sig i den attraktive og gådefulde Alaska Young (Kristine Froseth). Og den er så god! Skynd jer at se den.

When Calls the Heart

When Calls the Heart er en canadisk-amerikansk tv-dramaserie, inspireret af Janette Okes bog med samme navn fra hendes canadiske vest-serie, og udviklet af Michael Landon Jr. Serien handler om Elizabeth Thatcher (Erin Krakow), en ung lærer fra det bedre borgerskab. Hun modtager sin første lærer-opgave i Coal Valley, en lille kulminedriftby i det vestlige Canada, som ligger lige syd for Robb, Alberta. Der er livet enkelt, men ofte fyldt med udfordringer. Elizabeth charmerer alle i Coal Valley, undtagen Royal North West Mounted Politi Konstabel Jack Thornton (Daniel Lissing). Han mener, at Thatchers velhavende far har dømt hans karriere ved at insistere på, at han bliver tildelt byen for at beskytte skibsmandens datter.