Anmeldelse: Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

Titel: Hvor flodkrebsene synger. Forfatter: Delia Owens. Sider: 373. Forlag: Gyldendal. Udgivelsesår: 2019. Anmeldereksemplar: Gyldendal ★★★★★

Selvom hun havde givet ham bogen om muslingeskaller som gave, var hun fortsat med at skjule sig i krattet, når hun så ham i marsken, og var roet uset væk Ildfluernes uærlige signaler, det var alt, hvad hun vidste om kærlighed”. 

Hvor flodkrebsene synger er en gribende roman om at vokse op, om ensomhed, grusomhed og raceadskillelse i et fortabt Amerika.

I Hvor flodkrebsene synger følger vi den vilde pige Kya Clark, som bliver kaldt ”markspigen”. Hun vokser op i 1950´erne i en hytte ude i sumpskoven ved North Carolinas kyst i USA. En efter en forlader hendes mor og fire ældre søskende hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også. Herefter er livet en ensom kamp for overlevelse i en verden, der kun har foragt tilovers for sumpens fattige folk.

Marksen er ikke sump. Marsken er et rum af lys, hvor græsset vokser i vandet, og vand strømmer ind i himlen. Langsomt rislende bække bugter sig og bærer solens skive med sig til havet, langbenede fugle flyver op med uventet ynde – som var de skabt til at flyve – med larmen fra tusind snegæs i baggrunden.”

Én enkelt skoledag i den nærliggende landsby er alt, hvad det bliver til for Kya, som møder barfodet og pjaltet op og straks bliver genstand for de andre børns hån og mobning. Men Kya er ikke, som de tror. Hun er følsom og intelligent, og hun har overlevet alene i marsklandskabet i årevis. Hun betragter marsken som sit hjem, hvor hun har fundet venskaber med måger og lært om livet af tegn i sandet. Men der kommer en tid, hvor Kya længes efter at elske og blive elsket. Da to unge fyre bliver grebet af hendes vilde skønhed, åbner der sig et nyt kapitel i hendes liv – indtil det utænkelige sker: Den lokale skørtejæger, bliver fundet død uden for byen – og straks mistænker de lokale Kya for at være involveret i dødsfaldet.

Vi kaldte hende Marskpigen. Mange kalder hende det stadig. Nogle hviskede, at hun var delvist ulv og det manglende led mellem abe og menneske. At hendes øjne glødede i mørket. Men sagen er, at hun blot var et forladt barn, en lille pige, der overlevede på egen hånd i en sump, sulten og frysende, uden at nogen hjalp hende”. 

Romanen opdelt i to spor, et nutidigt, hvor vi følger Kya og hendes prøvelser og forsøg på at overleve alene i marsken, og et mere fremtidigt krimispor, hvor den lokale sherif forsøger at opklare mordet på Barkley Coves populære men skørtejægende Quarterback Chase Andrews. Et mord som Kya pludselig bliver mistænkt for.

Minder om Glasslottet, Oplyst, Den underjordiske jernbane, Dræb ikke en sangfugl og The hate U Give.

Hvor flodkrebsene synger er en opslugende roman om naturen, livet og kærligheden og et barns forsøg på gennem biologien at forstå, hvordan en mor kan forlade sit barn. Den er uhyre velskrevet og skarp i sine detaljer for zoologi, biologi og den barske marsk i USA. Owen skriver helt formidabelt og krænger sig ind under huden på sin læser.

Beskrivelserne af marsken og byen Barkley Cove og dens butikker er så levende, at romanen skriger på en filmatisering. Hvis jeg var filmproducer ville jeg købe rettighederne nu.