2019: Bøger der ikke levede op til mine forventninger

Året er ved at rinde ud, og det er tid til at gøre status, også over alle de læseoplevelser, som jeg har haft. Overordnet set har de været rigtig gode – hvilket nok hænger sammen med, at jeg har læst og anmeldt bøger, som jeg vidste var noget for mig, enten genremæssigt eller pga. selve forfatteren. Forlagene er efterhånden også blevet rigtig gode til at sende mig bøger, som de ved jeg vil holde af, og deraf er mængden af tre-fire eller fem-stjernede anmeldelser også større. Der har dog også været bøger imellem, som jeg har givet en eller to stjerner. Er det så dårlige bøger? Nej, ikke nødvendigvis. At læse bøger, og ikke mindst anmelde og vurdere dem, er en meget subjektiv ting. Vi er ikke ens, vi læser og oplever forskelligt, og gudskelov for det. Samtidig kan jeg også være i et humør eller en sindstilstand, der gør, at en given bog ikke matcher mig så godt, og deraf kan selve læseoplevelsen godt blive mindre god, uden at bogen nødvendigvis er dårlig eller ikke er en god bog for andre. Så i selvransagelsens lys har jeg gennemgået mine læste bøger i 2019 og sætter lidt fokus på de bøger, som fik en eller to stjerner. Måske er der alligevel nogle imellem, som er noget for dig, selvom de ikke lige var det for mig på det givne tidspunkt.

Luise Charlotte Helmuth – Pusle (189 sider) ★★☆☆☆
En fin lille biografi, men jeg tror, at man skal være stor fan af Pusle og Min søsters børn filmene for virkelig at nyde den. Den kunne være længere og mere velskrevet. 

Jane Austen – Fornuft og følelse (409 sider) ★★☆☆☆
Åh, jeg ved det godt, det gør næsten ondt at skrive, men jeg faldt aldrig rigtig for Jane Austens ellers udødelige klassiker Fornuft og følelse. Den virkede bare for lang, for kedelig, og jeg blev aldrig investeret i karaktererne. Måske var det bare det forkerte tidspunkt. Jeg læste den lige efter Sanditon af Jane Austen/Kate Riordan, og det er nok min nye yndlingsbog.

Jeffrey Archer – Faderens synder (400 sider)  ★★☆☆☆
Kom endelig over mit møde med mr. Archer for nogle år siden (det kan du læse om HER) og gik i gang med Clifton-krøniken, og selvom bind et begejstrede mig momentvis, så fangede den serie mig bare aldrig og slet ikke bind to her. Hurtigt læst, hurtigt glemt. Lidt for nemt skrevet. Jeg er ellers vild med historiske romaner og familiekrøniker og drama, men ja, de bøger er bare ikke for mig.

Hov, det var faktisk kun tre bøger ud af 88 stk., som jeg har givet to stjerner. Og ikke en eneste med en enkelt stjerne. MEN! Der var dog én bog, som virkelig skuffede mig, men som jeg alligevel gav tre stjerner, nemlig André Acimans fortsættelse til Call me by your name: Find mig udkom på dansk for noget tid siden, men levede aldrig op til mine forventninger. Det kan du læse mere om HER. Heldigvis har året været fyldt med mange gode bøger, du kan se et overblik over dem alle på min læseliste for 2019 HER.

Har du læst mindre gode bøger i år, og hvilke var det? Advar os andre i kommentarfeltet 🙂