Musthave-bøger til babys bogreol: her er min foreløbige bogsamling til vores søn

Han er lige knap ankommet endnu, men jeg har selvfølgelig allerede anskaffet en habil bogsamling til vores lille søn fyldt med klassikere og andre historier, som jeg synes han skal lære at kende og vokse op med. Nogle af dem har jeg selv haft som barn, og det er der en god omgang nostalgi forbundet med, andre er de der musthaves-bøger, som man bare skal have til sit barn, og andre igen er nogle lidt nyere. Indlægget her markeres som #reklame, da jeg har fået en del af bøgerne fra forlag, men mange har jeg også købt selv eller fået i gave af familie og venner.

Babys Bog af Tove Jansson
Den allerførste bog jeg købte til lillemanden er Tove Janssons virkelig fine Mumi version af Barnets eller Babys Bog, som den hedder. Den er fyldt med de smukkeste illustrationer, og der er små søde Mumi-citater og ikke mindst mulighed for at udfylde forskellige milepæle og indsætte scanningsbilleder og billeder af baby. Den går i øvrigt helt op til seks års fødselsdag, hvilket jeg også synes er fint.

De små synger
Den fineste lille sangbog, som jeg fik af en af mine ældste barndomsveninder i babyshower-gave, hun er i øvrigt også selv gravid med en lille babyboy, der kommer i 2020 også – så fantastisk. De små synger er en klassiker fyldt med børnesange, særlig god for nye forældre som jeg, der kun kan Disney-sange i hovedet.

Peter Plys – Historier fra Hundredemeterskoven
Jeg elsker Peter Plys og derfor blev jeg så glad, da Carlsen sendte mig denne fine illustrerede udgave af Historier fra Hundredemeterskoven. Udgaven her er fra 2019 og jeg har allerede læst historier højt for lillemanden inden i maven. Glæder mig til han selv skal læse dem også en dag.

H. C. Andersens Samlede Eventyr og Historier (Jubilæumsudgaven)
Som cand.mag. i dansk og ivrig boglæser skal min søn selvfølgelig vokse op med H. C. Andersens formidable eventyr, og derfor er jeg så glad for denne smukke udgave af Andersens Samlede Eventyr, som jeg fik af en af mine barndomsveninder i babyshower-gave. Hun læser ikke selv særlig meget, og derfor betød det faktisk endnu mere, at hun havde tænkt på at forære lillemanden eventyr i gave.

Godnathistorier med Disney
Det her er en af de bøger, som jeg selv har haft og virkelig mindes at have læst sammen med min mor. For nogle år siden kunne den ikke rigtig skaffes, og der gik næsten helt kamp i at finde brugte eksemplarer, men nu har Føtex altså haft den i noget tid, og derfor købte jeg den også lige en dag. Det er godnathistorier med Minnie, Mickey, Anders And, Pluto og alle vennerne fra Disney, og der er så fine illustrationer med i også.

Min Graviditetsdagbog fra Withwhite
Dygtige Julie Dam Andersen fra Withwhite står bag de fineste Spørgebøger, Barnets Bog, Juleminder, Milepælskort og meget mere. Hun sendte mig en del af sortimentet i efteråret, da jeg havde offentliggjort min graviditet, og har været så glad for at skrive i Graviditetsdagbogen. Den er det perfekte sted at nedfælde alle sine tanker, cravings og minder fra en tid, som man måske glemmer lidt, når baby først ankommer. Bogens hyggelige indgangs-spørgsmål og tekster hjælper ens egne skriverier på vej, og sørger for at du får de vigtigste detaljer med, og så er der plads til billeder også og den er så fint illustreret. Det er nok mest en bog til mig lige nu, men jeg tror da, at lillemanden vil synes den er sjov at læse i, når han bliver ældre.  Bogen er opdelt i 5 kapitler, og indeholder udover ugentlige statussider også sider til at skrive om de mange oplevelser og milepæle gennem graviditeten. I dagbogen finder man også pakke-, huske- og checklister samt information om den gravide og babys udvikling gennem graviditeten.

De små synger Godnatsange
Denne bog er lidt større, tyndere og mere som en pap-bog, oplagt for små børn selv at sidde med og så indeholder den godnatsange fra samlingen af De små synger. Jeg fik den af min moster i julegave til lillemanden og er super glad for den som et supplement til selve sangbogen, som det nok mere er mig og Jonas, der får i hænderne.

Alfons’ pekbok af Gunilla Bergström
Her er en af de meget personlige boggaver. Nemlig en svensk udgave af Alfons Åbergs pegebog, som jeg fik af min svigermor i babyshower-gave, og som har været min kærestes som barn. Den er på svensk, fordi min svigerfar er svensker, og jeg elsker, at vi skal inkludere den svenske arv i lillemandens opdragelse. Også litterært! Det kan være, at han lærer Astrid Lindgren at kende før H. C. Andersen.

H. C. Andersen Udvalgte eventyr
Jeg fik denne flotte udgave af People’s Press som også er udkommet i 2019, og hvor man kan skrive barnets navn i. Den er fyldt med fine billeder og nogle af H. C. Andersens bedste eventyr. Den er måske mere oplagt at putte i hænderne på sit barn end den flotte Jubilæumsudgave, og derfor er den et fint supplement til bogsamlingen. Den indholder eventyrene Svindedrengen, Hyrdinden og Skorstensfejeren, Den lille havfrue, Kejserens nye klæder, Tommelise, Lille Claus og Store Claus, Nattergalen og Grantræet.

Disney – Fra alle os til alle jer
Den oplagte julegave, og som Carlsen var så flinke at sende til mig i december. Den indeholder nogle af de allerstørste klassikere fra Disneys magiske univers, der er tegnet og fortalt med stor respekt for de originale tegnefilm, som børn og voksne har elsket i årtier. I bogen kan du derfor læse om Peter Pan, Bambi, Pinocchio, Aristocats, Askepot, Snehvide og de syv dværge, Lady og Vagabonden.

Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren
Bogen her er en meget smuk specialudgave, og det er min egen yndlings “børne”-bog, men den skal lillemanden selvfølgelig også vokse op med. Jeg elsker fortællingen om Ronja og Birk, den har så meget livsperspektiv. Faktisk overvejede vi en kort periode navnet Ronja til baby, da vi troede det blev en pige. Ronjas far Mattis er i øvrigt en af de mest elskelige faderskikkelser i litteraturen imo.

Walt Disney Klassikere
Carlsen er lige nu i gang med at udgive alle Disneys filmklassikere i små fine bøger, som er nemme og hurtige at læse sammen med sine børn og fyldt med illustrationer fra filmene, som vi kender dem. De er så fine. Jeg har allerede fået foræret og læst en del af dem blandt andet Løvernes Konge, Askepot, Peter Pan, Lady og Vagabonden, Dumbo og Bambi. Du kan se dem alle HER.