Anmeldelse: Den magiske boghandel – Tilly og bogvandrerne #1 af Anna James

Titel: Den magiske boghandel. Forfatter: Anna James. Sider: 395. Forlag: Harper Collins Nordic DK. Udgivelsesår: 2020. Anmeldereksemplar: Harper Collins Nordic DK ★★★★★

I kender godt den dér følelse man får når man går ind i en boghandel og ser alle de tusindvis af bøger, ikke? Den berusende viden om at der i hver eneste af dem findes en ny og ukendt verden som kun venter på at blive udforsket, som tusindvis af bittesmå portaler? Suset af adrenalin og forventning, når man åbner en ny bog? Spændingen ved at være omgivet af andre bogelskere? Det er altsammen det, der driver bogvandringen, og derfor bliver den mulig i boghandler“.

Hvem drømmer ikke om at bo ovenpå en boghandel, hvor alle ens yndlingskarakterer fra bøgerne kommer til live? Tænk hvis du kunne snakke med Elizabeth Bennett, Anne Szhirley eller Scherlock Holmes? Det er virkeligheden for Mathilda Clark i Anna James’ fantastiske bog. 

Mathilda bor sammen med sine bedsteforældre i London ovenpå deres boghandel Pages & Co. Mathildas mor forsvandt, lige efter hun blev født, og hendes far er død. Bøgerne er Tillys venner og hun nyder at forsvinde ind i dem. Hun går rundt i boghandlen og bliver venner med drengen fra caféen på den anden side af gaden. Pludselig går det op for Tilly, at hun kan forsvinde ud af og ind af de fantastiske bogverdener og kan rejse ind i enhver bog, hun vælger. Men faren lurer bag hver bogside. Pludselig sidder Anne med E på Tillys lænestol og de bliver venner. Karaktererne som Tilly elsker sådan bliver bragt til live i den magiske boghandel. Den er så hyggelig, og jeg nød den fra første side. Det var som at læse noget Louisa M. Alcott og L. M. Montgomery selv kunne have skrevet.

Bogen er første del i en planlagt trilogi og er her oversat af Mich Vraa. Jeg glæder mig meget til at læse videre og forlaget fortæller heldigvis, at de andre bøger også er på vej i dansk oversættelse.

Den magiske boghandel er ganske enkelt hamrende god og fyldt med magi, fantasi og de klassikere, vi alle kender. Oplagt til både børn og voksne, og måske især oplagt, hvis man skal få sine børn til at elske litteraturens verden. Bogen har i øvrigt den smukkeste forside og er gennemført grafisk hele vejen igennem med billeder, tryk og ændrende skrifttyper osv., der giver en helhedsoplevelse, så man som læser virkelig lever sig ind i bogens magiske univers.

Altså jeg knuselsker den her bog. Hvem ville ikke ønske at Anne Shirley kom forbi og slæbte en med ind i en bog og til Avonlea??! Hvem gad ikke være bogvandrer?

“At læse er at vandre”.

Anna James har formået at skabe et ligeså eventyrligt og magisk univers som Rowling gjorde med Harry Potter-bøgerne. Jeg håber Tillys bogvandrerverden bliver filmatiseret på et tidspunkt. Det er Harry Potter for bogorme!