Anmeldelse: Det store hvide skib af Mich Vraa og Jesper Bugge Kold

Titel: Pigen fra det store hvide skib. Forfatter: Mich Vraa og Jesper Bugge Kold. Sider: 394. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Lindhardt og Ringhof ★★★★☆

Gustav siger ingenting. Jeg fornemmer at han er trist til mode, men han er også sømand, og han ved at alle skibe ender sådan. Hvis deres bedrifter var store nok, husker vi deres navne, men skibene selv er borte. Hvad blev der af karakken Santa Maria, der sejlede Columbus til Amerika, eller af Charles Darwins brig Beagle? Hvad med Odysseus’ navnløse galej? Hvor i oceanets mørke hviler Titanic? Jutlandia.”

Den nystøbte forfatterduo Mich Vraa og Jesper Bugge Kold har taget et stykke Danmarkshistorie vi alle føler vi kender til, og vist os, hvad det virkelig handlede om: Hospitalsskibet Jutlandia, der i 1951 sejlede fra København til Korea som humanitær indsats og med håbefulde, unge sygeplejersker om bord. De fleste dog mere end 16 år. 

Da hospitalsskibet Jutlandia den 23. januar 1951 lægger fra kaj i København, har det, foruden hospitalsudstyr og sømænd, også 42 sygeplejesker med sig. En af dem er den odenseanske sygeplejerske Molly Dahl, som har mange grunde til at rejse langt væk fra sit liv i Danmark. Tragiske, desværre. Molly har arbejdet som sygeplejerske under krigen og på befrielsesdagen, men mens andre festede og fejrede friheden, blev Mollys værste mareridt virkelighed. Samtidig med, at Jutlandia sejler ud, har den 11-årige koreanske Yun mistet sit hjem og begge sine forældre i napalmflammerne. Hun flygter derfor mod syd sammen med to andre børn, men vader lige ind i slagmarken og må gå så grueligt meget igennem, inden hun ser Det store hvide skib.

Romanen har to spor og vi følger altså således både sygeplejersken Molly fra Odense, der flygter fra tragiske omstændigheder i sin fortid og pigen Yun fra Korea, der flygter fra sin landsby efter den er blevet bombet. Undervejs bliver de to skæbner vævet sammen.

Bogen var meget oplysende, og det er tydeligt, at der er stort historisk research bag, såvel som mere fagnært, særligt i måden man beskriver skader, operationer og den generelle sygepleje på. Pigen fra det store hvide skib er god underholdning, den er velskrevet, sine steder meget barsk og en pageturner. Den er skrevet på en velkendt skabelon, der virker. Spændende at se, om der kommer flere romaner fra den nye forfatterduo.