Anmeldelse: Den lille butik med de nye begyndelser af Jenny Colgan

Titel: Den lille butik med de nye begyndelser. Forfatter: Jenny Colgan. Oversætter: Marianne Linneberg Rasmussen. Sider: 477. Forlag: Cicero / Gyldendal. Udgivelsesår: 2021. Anmeldereksemplar: Cicero / Gyldendal ★★★★☆

Bøgerne tårnede sig op flere meter over hende, helt op til loftet. Der var bogrygge i mørkerød og guld, og der var gamle grønne bomuldsomslag. Hvis hun havde syntes, at bøgerne nede i stuen var spændende, så var det her da en hel skattekiste. Zoe var fuldstændig tryllebundet”. 

En lille boghandel og et gods i det skotske højland? Jenny Colgans Den lille butik med de nye begyndelser er en af de bedste feel-good romaner, jeg har læst nogensinde. Hvis du elsker Sound of Music, Skønheden og Udyret, The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, Ræk mig stjernerne, Little Women og bøger om bøger, så skal du læse med her!

I ren Sound of Music-stil ankommer Zoe fra det pulserende London til det storslåede skotske højland med sin fireårige søn Hari. Her skal hun passe en lille kørende boghandel mens ejeren Nina er på barsel, og bo på godset The Beeches nær Loch-Ness søen, hvor dennes ejer, den fåmælte enkemand Ramsey Urquart, mangler en au-pair til sine tre, ustyrlige børn. Ingen ved, hvad der er sket med moren, og der florerer spøgelseshistorier i den lille landsby om, at han har låst sin kone inde oppe på loftet. Ren Jane Eyre.

Skotland er den perfekte flugt for Zoe, men er bjergluft, skyfri himmel og overdådige skotske landskaber nok? Godset er i faldefærdig stand, og Ramsey er mildest tal helt ude i tovene. Børnene er blevet smidt ud af skolen og er ikke særlig velopdragne, og Zoes egen søn, Hari, er stoppet med at tale. Beboerne i byen giver ikke Zoe den store chance. Det er som om, hun slet ikke ved, hvilke bøger hun skal anbefale dem, og hjemme på godset er husholdersken Mrs. MacGlone knap så gæstfri. Ramsey burer sig inde i sit overdådige bibliotek – i ren Skønheden og Udyret-stil – og er utilnærmelig, både i sin opdragelse af børnene og når Zoe har brug for husholdningspenge så hun kan sørge for dem. Men langsom lukkes lyset ind på godset, og det er Zoe, der bringer det med sig.

Hun kunne mærke hans hjerteslag, hans store brystkasse presset ind mod hendes lille, og hun drejede hovedet og puttede sig ind mod ham. Han duftede af brænderøg, af whisky, af bøger, af alt, hvad Zoe holdt mest af i hele verden”. 

Jeg har ikke læst noget af Jenny Colgan før, men var hooked allerede da jeg læste bagsideteksten. Denne bog her var alt hvad jeg havde brug for, på det helt rigtige tidspunkt. Den var sød, rørende, hjertevarm og fuld af livsbekræftelse. Jeg nød beskrivelserne af det skotske højland, jeg læste intenst om Zoe og Ramsey slow-burn – i ren Dawsey og Juliett-stil – og jeg elskede de tre uopdragne børn, som man ville elske Kaptajn Von Trapps kuld. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg læser Jenny Colgan, jeg er næsten så begejstret, at jeg har svært ved at forklare, hvorfor. Du skal bare love mig at læse den bog her, hvis du også holder af at læse bøger om bøger, små landsbysamfund, spirende kærlighed og familiesammenhold.