LÆST brætspil – spillet til alle der elsker litteratur

*indlægget er markeret som reklame, da jeg har modtaget selve brætspillet som anmeldereksemplar*

Et brætspil, hvor alle spørgsmålene handler om litteratur? Hvis det lyder som himlen for en bibliofil, så tag ikke fejl, det er det! Det er spillet, vi altid har manglet. Nuvel, Ludo og Matador kan også noget. Men her har de geniale folk, der står bag LÆST, taget afsæt i dansk og udenlandsk litteratur og fra de sidste 100 år, så der er nok at gå i gang med at quizze om. Selve brættet er simpelt og opsat som en art Ludo spil, og så er jeg jo vældig begejstret for den flotte illustration i midten og de varme, brunlige farver. Spillet passer ganske enkelt perfekt ind hjemme hos mig. Nu skal jeg bare have inviteret nogle af mine med-bogbloggere hjem i biblioteket til champagne og brætspil. Jeg tæver selvsagt overlegent husholdningen herhjemme. Man er vel belæst.

Selv skriver LÆST om spillet:

LÆST rummer spørgsmål om alt fra avantgardismens digtere til sportsidolernes biografier og behandler alle bøger med respekt – og mangel på samme: For litteraturens verden er ikke kun intelligent og spændende – den kan også være smålig, elitær og banal. Og LÆST lægger ikke fingrene imellem.

LÆST er et spil med kærlighed til den storslåede, sublime litteratur – både den til hjertet og den til hjernen. Men LÆST svælger også i skandalerne og komikken i det litterære parnas og de dannedes debatter. Det er et spil med mange følelser, varme som kolde: den sagte foragt, det udtalte had, den erklærede respekt og den mytiske tilbedelse.

(www.laest.dk)

Spillet er ganske enkelt at spille. Man kan være 2-6 spillere, eller hold, hvis man er flere. Alle får en brik som starter i starfeltet, og den hvis fornavn kommer først i alfabetet starter. Man får et kast, og så skal man svare på en kategoris spørgsmål, alt afhængig af, hvilen plads man skal rykke til på brættet. Det angiver terningen, som går fra 1-3. Svarer man rigtigt, må man kaste igen. Svarer man forkert går turen videre til næste spiller. Lander man på et spørgsmålsfelt, bestemmer de andre spillere i fællesskab, hvilken kategori man skal svare på, inden de har læst spørgsmålet på kortet. Svarer man rigtigt må man rykke en valgfri modstander to skridt tilbage og får et nyt kast. Svarer man forkert, rykker man selv to skridt tilbage. Lander man på et hypnosefelt, går turen videre til den næste.

Man kan evt. bruge stopur, så der ikke går mere end 5 min. med at svare på et spørgsmål. Vil man gøre det rigtigt svært, kan man aftale, at der ikke skal være svarmuligheder i kategorien LÆST.

De fire kategorier i spillet er følgende:

Set & hørt
I denne kategori møder vi litteraturen, når den optræder i andre medier, fx film, musik, teater, videospil – og omvendt: når alle mulige andre kunstneriske udtryk lige pludselig bliver til litteratur. Men derudover er Set & hørt såvel sladderens og skandalernes kategori som litteraturfestivalernes, antikvariaternes og bibliotekternes kategori.

Forfatterliv
Her ser vi nærmere på alt det, der sker i forfatternes liv – hvordan de reagerer på dårlige anmeldelser, hvilke priser de vinder, hvilke vilkår de lever under, hvor de stammer fra, hvem de danner par med, hvilke retssager de anlægger mod hinanden. Forfatterliv er en kategori med små og store følelser: misundelse, drama, vrede, glæde, forsoning… og kærlighed!

Rundt om bogen
Dette er kategorien om den enkelte bog. Her gætter vi på bøgerne med uhørte salgstal og spektakulær tilblivelse. Men der gættes også på forbudte bøger, bøger, der er blevet stjålet, og bøger, der er skrevet af fra andre bøger. Og vigtigst af alt: Det er her, vi gætter på bøgernes handling og indhold – alt det skønne i skønlitteraturen.

LÆST
Dette er den vigtigste kategori og den, der har givet spillet sit navn. Det er kategorien for selve litteraturen. Her læses der højt fra indledningerne til de bøger, der udgør en lille del af de mange perler og diamanter, litteraturhistoriens skatkiste indeholder. Men.. i LÆST kan I dog også risikere at støde på en enkelt litterær bæ eller to.

LÆST er opfundet, udviklet og ejet af Christina og Ole: De savnede virkelig et spil om litteratur, og til sidst var de nødt til at lave det selv. Åse Eg, den anerkendte bogdesigner, har lavet spillets grafiske design, og Lars Vegas, bl.a. tegner på Weekendavisens Bøger sektion, har lavet spillets illustrationer.

Spillet kan købes hos en række forhandlere og på LÆSTs egen hjemmeside og koster 350 kr. Du finder en liste over forhandlere lige HER.