Anmeldelse: Læseglæde & læsefællesskaber af Anette Leonora Andersen

Titel: Læseglæde og læsefællesskaber. Forfatter: Anette Leonora Andersen. Sider: 200. Forlag: Flaubert Publishing. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Flaubert Publishing ★★★★☆

Glæden ved at læse bøger er en livslang kærlighed, der aldrig falmer. Igennem livet har jeg læst lidt eller meget, men altid af lyst.

Anette Leonora Andersen har skrevet en personlig og vedkommende bog om glæden ved at læse litteratur og ikke mindst dele den med andre.

Bogen er lige dele personlig guide til dig, der gerne vil øge din læseglæde og måske indgå i et læsefællesskab, personlige beretninger om Anettes eget møde med litteraturen og fyldt med nyttig baggrundsviden, gode råd og konkrete værktøjer. Kort sagt den ultimative notesbog om læsning. Bogens sidste del kan desuden anvendes praktisk til at føre notat over din læsning og eventuelle læseplaner i din læsekreds eller læsefællesskab.

Jeg har kendt Anette siden hun startede med at blogge om bøger og har nydt til følge med på hendes rejse. Anette er en dygtig formidler, der forstår at række ud til sine læsere og sprede læseglæde. Derudover har Anette altid et øje for de mindre forlag og smalle debutanter og giver dermed et rum for den mindre mainstream litteratur herhjemme.

Bogen er gennemført grafisk og det er flot arbejde af det forholdsvis nye forlag Flaubert Publishing. Det er en lækker bog at sidde med og størrelsesmæssigt passer den fint som notesbog i tasken.

Bogen er inddelt i en række kapitler og dele hvoraf første del handler om læseglæde, anden del om læsefællesskaber og tredje del om læsegruppenotater.

En grafisk gennemført lækker bog

Jeg er med på, at bogen skal være for alle, også nybegyndere og folk der måske aldrig eller sjældent læser, men indimellem følte jeg, at den var skrevet vel meget på folkeskoleniveau og meget forklarende. Fx tror jeg godt, at den gennemsnitlige voksne læser ved, hvad en lydbog eller en e-bog er, og hvad man skal bruge af udstyr for at læse fx en e-bog. Som habil og erfaren læser, og med min uddannelsesmæssige baggrund (jeg er cand.mag. i dansk og har blandt andet haft en masse litteraturteori) var der ikke mange af de faktuelle ting, som lærte mig noget nyt. Det er dog glædeligt, at Anette konsulterer relevant forskning og citerer professorer og filosoffer, men der hvor jeg fandt bogen mest interessant, var faktisk når den blev meget personlig og Anette fortæller om konkrete læseoplevelser eller bøger, hun er i gang med. Det vil dog nok variere fra læser til læser, hvad man finder mest interessant – og det er også bogens styrke, at den kan begge dele. 

Alt i alt en grundig og velskrevet bog til den kommende eller etablerede læser. Førstnævnte vil dog få mest ud af bogen, da den indeholder mange gode råd til at få læst og ikke mindst debattere litteraturen i læsefællesskaber.