Anmeldelse: Lenins bodyguard af Leif Davidsen

Titel: Lenins bodyguard. Forfatter: Leif Davidsen. Sider: 440. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Lindhardt og Ringhof ★★★★★

De havde troet på en civiliseret overgang fra et diktatur til et mere vestligt inspireret demokrati. I stedet havde de udskiftet ét diktatur med et nyt. Proletariatets. Lenins.

Leif Davidsen har med Lenins bodyguard begået et lille mesterværk. Vi følger danskeren Oskar Madsen midt i en brydningstid. Midt i russisk revolution, verdenskrig og sammenbrud. Oskar Madsen er førstehåndsvidne til verdenshistorien og takket være Leif Davidsen bliver vi som læser det også.

I København i 1910’erne fyldes stræderne med stærk politik, spioner og reportere på jagt efter den næste store historie. Sønderjyske Oskar Madsen ankommer fra Amerika efter flere år udenlands i den amerikanske hær. I København indlogerer han sig hos den smukke Johanne, hvis mand sejler og som kun har en enkelt anden logerende: Den stille russiske Vladimir Uljanov, som studerer den danske andelsbevægelse på Det Kongelige Bibliotek. En mørk aften redder Oskar Uljanov fra to overfaldsmænd, og det bliver starten på et livsomvæltende møde for Oskar Madsen, der først må flygte fra ordensmagten i København tilbage mod Amerika for senere at ende i Rusland, hvor han bliver Lenins bodyguard og førstehåndsvidne til verdenshistorien.

Bogen er heldigvis ikke kun storpolitik og verdenskrig. Der er masser af kærlighed og passion i den unge Oskar Madsen, som gerne forelsker sig i både de danske og amerikanske piger og generelt er der et solidt og spændende persongalleri, som også bærer den til tider kompakte politiske handling frem.

Lenins bodyguard er solidt håndværk og aldeles velskrevet. Davidsen har virkelig styr på det at skrive miljøer og tidsperioder frem. Du kan lugte 1910’ernes København og fornemme lyden af den: “Hovedstaden lå solbeskinnet og fredelig i det skære sommerlys. Jeg kunne lugte byen. Affaldet, røgen, latrinrenderne, lugten af ko og hestepærer. En kakofoni af lugte, som bragte minder tilbage. Jeg syntes ligefrem at kunne høre de bankende lyde fra tusinder af små værksteder i baggårdenes dunkelhed”.

En medrivende bog, hvor siderne vender sig selv. Stærke karakterer og dialoger, der er tro mod sin tid. Je fik meget Lykke-Per stemning undervejs i bogen, og hvis man elsker bøger som Alt hvad vi var af Lara Prescott eller generelt bøger om spionage og international politik, så skal man læse med her. Tænkte undervejs også på Lasse Holms Den sidste akt og Rydahl og A. J. Kazinskis Mordet på Havfruen, der også foregår i København.

Der er altid en pris at betale, når I mænd indretter verden efter jeres egne hoveder. Jeres voldsparathed skal nok føre Europa ud i endnu en krig” proklamerer Oskars jyske søster, der efter krigen i 1864 bor i Slesvig og må leve under tyske vilkår og samtidig kæmper for kvinders ret til at stemme. Karen er i sig selv en fantastisk karakter, hvis historie jeg ikke vil udfolde her, men lade læseren selv opleve.

Jeg ved faktisk meget lidt om Lenin og russisk historie, på nær nogle af de meget kendte dele omkring Zar-familien, så bogen har samtidig også været en øjenåbner og en masse historisk viden. Det skinner tydeligt igennem, at Davidsen igennem en lang årrække har være udenrigskorrespondent i Moskva, og at der ligger stor research bag bogen. Foruden altså den lille detalje omkring, hvordan Davidsen fandt på karakteren og historien om Oskar Madsen. Det startede, selvfølgelig, også i Rusland. Mere vil jeg ikke afsløre her.

Alt i alt er Lenins bodyguard fantastisk litteratur lige fra første til sidste side. En af de bedste bøger jeg har læst i år. Uden tvivl. Davidsen slutter sit efterskrift med disse ord, som jeg også vil lade stå som mine sidste i denne anmeldelse: “Lenins og Stalins arv er desværre ikke forsvundet fra dagens Rusland, der aldrig har taget et nødvendigt opgør med den brutale fortid og arv.”