Anmeldelse: Daisy Jones & The Six af Taylor Jenkins Reid

Titel: Daisy Jones & The Six. Forfatter: Taylor Jenkins Reid. Sider: 381. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Politikens Forlag ★★★★★

Når nogens blotte tilstedeværelse giver dig energi, når den vækker noget i dig – sådan som Daisy gjorde for mig – kan du vende den energi til begær, kærlighed eller had. Jeg følte mig mest tryg ved at hade hende. Det var min eneste mulighed.” 

Sex, love, drugs and rock’n’roll. Taylor Jenkins Reid har skrevet en heftig og intens bog om rockbandet Daisy Jones and The Six, der havde sin storhedstid i 70’erne. Jeg var halvt inde i bogen, da jeg febrilsk begyndte at google Daisy Jones & The Six. Kunne ingen billeder finde af dem, ingen musikvideoer og ikke nogle numre med dem på Spotify. Så måtte jeg jo lige google endnu engang og indså da, at bandet jo er fiktivt, aldrig har eksisteret, og er opfundet af forfatterens fantasi. Det er alligevel imponerende, at hun har formået at gøre interviewformen i bogen så intens og ægte, at jeg vitterligt troede, det var rigtige mennesker, der havde levet, som hun interviewede. 

I bogen følger vi den unge Daisy, der vokser op i L.A. i slutningen af tresserne. Hun er draget af stoffer og sex, men det er musikken, som virkelig har vundet hendes hjerte, og ved et tilfælde bliver hendes unikke stemme opdaget. I bandet The Six, med den plagede men smukke forsanger Billy Dunne, får Daisy sit store gennembrud, men det øgede pres på dem begge i branchen, og det faktum, at de faktisk ikke kan fordrage hinanden, skaber problemer for bandet. At Daisy og Billy så samtidig lyder som to der er bestemt for hinanden, når de synger duet, er en anden (og langt mere) kompliceret sag.

Alt hvad Billy gør, gør han fuldt ud. Han elsker voldsomt, han drikker voldsomt. Selv den måde, han bruger penge på, det er, som om de brænder hul i hans lommer. Det var blandt andet derfor, jeg sagde til ham, at han skulle tage det stille og roligt med Camila”. 

Bogen var umulig at lægge fra sig og det fungerer overraskende godt med interview-formen som den fortællende stemme. Samtidig kan man dufte, mærke og lugte den tid, Reid beskriver, nemlig 70’ernes rock miljø i Californien (og resten af verden). Jeg var komplet opslugt af denne art kollektivroman med mange stemmer, der tilsammen fortæller én samlet historie om Daisy Jones and The Six. Hvis du elsker Patti Smiths Just Kids, Kurt Cobain-biografien af Charles R. Cross, alt med Eve Babitz, Firefly Lane af Kristin Hannah og Emma Clines Pigerne, så skal du læse med her. 

Soundtrack til når du læser bogen i øvrigt, finder du lige HER.