Anmeldelse: Brænd alle mine breve af Alex Schulman

Titel: Brænd alle mine breve. Forfatter: Alex Schulman. Sider: 268. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Udgivelsesår: 2022. Anmeldereksemplar: Lindhardt og Ringhof ★★★★★

Jeg vil forstå det mørke, der findes inden i mig, og som er ved at ødelægge forholdet til min familie. Jeg er på jagt efter min vrede. Og jeg tror, at Sven Stolpe er nøglen til, hvordan det hele begyndte…Ingen af disse tre menneskers liv blev nogensinde det samme igen. Alle årtierne af had, angst og længsel, der fulgte. En kvinde midt mellem to mænd, der sloges om hende med livet som indsats.

Alt brænder i Alex Schulmanns fremragende roman. Brevene mellem mormoren og morfaren. Olof Lagerkrantz’ begær efter Karin Stolpe. Vreden som er nedarvet i familien gennem traditioner og forgifter alt og alle. Svigt og hemmeligheder. Sproget og teksten. Alt brænder.

Brænd alle mine breve følger vi forfatteren Alex, der indser, at han bærer på en enorm vrede, som er nedarvet og som han lader gå ud over sine tre børn og sin kone. Han ser ingen anden udvej end at starte med at grave ned i sin egen forkvaklede familiehistorie for at finde ud af, hvor den vrede stammer fra, og hvorfor han ikke kan gøre sig fri af den. Hans søgen fører ham tilbage til sommeren 1932 og vinteren 1988 og ikke mindst hans bedsteforældre, den anerkendte forfatter Sven Stolte og mormoren Karin Stolpe. Det viser sig via morfarens efterladte dagbøger, at han i sommeren 1932 er udsat for ‘et seksuelt attentat’, og her begynder ligeledes skæbnesvangre begivenheder, der kommer til at forandre alt.

Jeg læste bogen på en dag. I to lange træk. Den var umulig at lægge fra sig og jeg må straks kaste mig over Schulmans to andre værker: Glem mig og Overleverne.

Schulman bliver kaldt den svenske Knausgård, og jeg forstår godt hvorfor. Han skriver på sin egen og sin families hovedstol — og det bliver aldrig indadgående eller navlepillende. Det er eminent, universelt og medrivende, som vi kender det fra andre autofiktive litterære talenter som Knausgård, Vigdis Hjorth og Delphine de Vigan. Stærke familiefortællinger og romaner med nutids og datidsspor.

Brænd alle mine breve er kort sagt en forfatters rørende forsøg på at forstå sin egen vrede, en vrede nedarvet gennem familien fra patriarken. Morfaren, forfatteren, litteraten  Sven Stolpe. En vrede der gennemsyrer alt og alle og som i årtier har kuet Schulmans mormor, Karin Stolpe, der aldrig forlod morfaren. Uanset hvad han bød hende. Læs den nu!